Annons

Hyresgäst bjöd in vägglöss i lägenheten – därför får hon behålla kontraktet

Nyheter Trots att exmannens bostad var full av vägglöss lät kvinnan sin son med flickvän sova över. Snart var även hennes lägenhet full av krypen – och värden ville kasta ut henne. Så här ska du agera för att inte riskera hyreskontraktet.
Kvinnan fick vägglöss efter att ha bjudit hem exmannens son och flickvän.
Foto: Hyresnämnden, Hyresgästföreningen

Hennes exman hade redan ett på gående angrepp av vägglöss i sin bostad. Trots det bjöd kvinnan sin son och hans flickvän att byta lägenhet och sova hos henne i stället.

Flera månader senare blev Anticimex kontaktad av kvinnan, bosatt i Trelleborg: hon hade också fått sin hyresrätt angripen av löss.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Anticimex skadedjursspecialist konstaterade att vägglöss förekom i lägenhetens samtliga rum, och att de funnits där i minst fyra månader.

En första sanering av sovrummet genomfördes och kvinnan fick stränga instruktioner att följa för att krypen inte skulle ta sig tillbaka in i sängen.

Anticimex tekniker hade dock en känsla av att kvinnan inte skulle följa instruktionerna och gjorde därför ett spontant återbesök. Det visade sig att kvinnan möblerat sovrummet som tidigare och att lössen därför återtagit kontrollen.

Läs ocksåTillsammans har de bott 110 år i huset – nu vill värden kasta ut demBoöbolagen fick inte igenom sin hyreshöjning. Då fick alla hyresgästerna ett brev om att de är uppsagda.

Misstolkat instruktionerna

Hyresvärden Trelleborgshem, som redan velat få kvinnan avhyst av andra skäl, meddelade då att kontraktet skulle sägas upp.

Dels för att hon agerat vårdslöst då hon tagit in gäster, kläder och föremål från en skadedjursdrabbad lägenhet och sedan inte anmält angreppet inom rimlig tid. Dels för att hon genom att inte följa instruktionerna förhindrat saneringen.

Annons

Kvinnan hävdar i sin tur att hon vid tillfället inte känt till hur vägglöss sprids och därför låtit sonen och hans flickvän sova över. Hon medger att hon kan ha misstolkat instruktionerna, eftersom hon är i behov av tolk.

Läs ocksåStörningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i husetGrovkornig närbild på en uppbruten vit dörr. Ovanpå inklippt text: "Det är obehöriga i källare. Det hörs bankningar. Åk inte ensam på denna." En hyresgäst riskerar vräkning efter att hans besökare stört grannarna.
Trots instruktioner ställde kvinnan tillbaka sängen mot väggen. Något som gjorde att vägglössen kunde klättra tillbaka in i madrassen och frodas.

Fallet prövades redan i fjol av tingsrätten, som kom fram till att kvinnan visserligen brustit i att följa instruktionerna men inte kunde anses ha agerat vårdslöst.

Nu har hovrätten sagt sitt. De instämmer i tingsrättens bedömning: det går inte att fastställa om kvinnan bidragit till spridning av löss eller inte genom sitt agerande.

Själva uppsägningen har även gjorts på ett felaktigt vis, konstaterar hovrätten, och är därför ändå ogiltig. Kvinnan får därmed lov att bo kvar.

Risk för kontraktet

Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, manar samtliga hyresgäster att vara uppmärksamma på skadedjur i hemmet – särskilt i semestertider. Risken finns annars att kontraktet kan hamna i fara.

– En sådan risk finns absolut, men det beror på hur man har agerat. Om man har varit vållande till ohyran kan det sluta med att man blir avhyst.

Hyresgästföreningens förbundsjurist Roger Höög.

En av grunderna i hyreslagen är nämligen att hyresgästen kan bli uppsagd om ohyra sprids genom vårdslöshet, berättar han.

Annons

Var gränsen går är en bedömningsfråga.

– Om man har åkt på semester och inte vetat att man fått med sig vägglössen hem räknas det inte som vållande.

Mer allvarligt är det om hyresgästen tagit onödigt stora risker, medvetet besökt platser med vägglöss eller medverkat till att krypen spridit sig utan att bry sig.

Att inte följa instruktionerna vid sanering kan också vara grund för uppsägning, bekräftar Roger Höög. Men det förutsätter att instruktionerna varit tydliga och att de verkligen uppfattats.

– Fastighetsägaren måste till exempel ta hänsyn till eventuella språkliga hinder. Men om hyresgästen förstått och ändå struntar i instruktionerna kan man bli uppsagd.

Läs också Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Så spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flytta Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.