Motvillig överenskommelse om hyrorna för 2017
Innan förhandlingarna startade gick Östersundshem ut med ett höjningsförslag på 2,09 procent.
Läs: Östersundshem vill höja hyrorna
Anledningen till höjningen angavs vara dels högre taxor för vatten och renhållning, dels ett stort underhållsbehov.
Men Hyresgästföreningen slog bakut och tillbakavisade de siffror som Östersundshem refererade till. Särskilt påståendet om att Östersundshems hyror är betydligt lägre i jämförelse med privata fastighetsägares.
Läs: ”Kindbergs uttalande har skapat oro”
Taxehöjningarna är marginella och underhållskostnader ska ingå i hyran, ansåg Hyresgästföreningens förhandlare Hasse Dahl.
I fjol genomfördes en fastighetsaffär med Rikshem som inbringade 1,1 miljarder till Östersundshem. Pengar som man sa skulle gå till bygge av nya bostäder och underhåll.
Enligt Daniel Kindberg, Östersundshems vd, så räcker ändå inte den pengasäcken till för att täcka behovet av både nybyggnation och underhåll.
– Det är mycket riktigt att en del, men långt ifrån hela, inkomsten från försäljningen av fastigheter, ska gå till underhåll och renoveringar. Dock har världskartan, liksom Sveriges karta, ritats om avsevärt sedan detta uttalande gjordes. Vi har haft en omfattande, positiv tillströmning av nyanlända till vårt land, och därmed fått ett ännu högre tryck på bostadsmarknaden, sa Daniel Kindberg i en intervju med Hem & Hyra innan förhandlingsstarten.
Kindberg menade att bostadstrycket resulterat i en överenskommelse med kommunen om att bygga 300 nya bostäder per år istället för det tidigare uppsatta målet på 150 lägenheter. Samtidigt som man planerat att lägga 30 miljoner i underhåll 2017.
Inför hyresförhandlingarna med Hyresgästföreningen lät man hälsa via media att man ”hoppades på en fruktsam hyresförhandling, där både vi och motparten HGF kommer att göra vårt yttersta för att få till en så rättvis hyreshöjning som möjligt utifrån de förutsättningar som finns.”
Parterna enades strax före jul om en betydligt mindre höjning än begärt, 0,7 procent från och med 1 januari i år.
I samband med överenskommelsen har Östersundshem skickat ut ett nytt pressmeddelande – där man beklagar sig över resultatet av förhandlingen.
– Hyreshöjningarna har varit låga de senaste åren. Under 2016 och 2015 resulterade förhandlingarna i ökningar på endast 0, 55 respektive 0, 9 procent. Detta, sammantaget med den låga höjningen för 2017, gör att vi nu befinner oss i ett läge där vi tvingas prioritera bort en hel del planerat underhåll, skriver Daniel Kindberg i pressutskicket.
–Vi ser att hyresgästföreningen värnar sina medlemmar, och det är bra. Dock är det beklagligt att vi inte har kunnat närma oss varandra mer i förhandlingarna. Tyvärr drabbar detta i förlängningen våra hyresgäster, som länge efterfrågat ett bättre underhåll av sina bostäder.
Hasse Dahl, motparten i förhandlingen, tycker att det är olyckligt att Östersundshem skyller det otillräckliga underhållet som en direkt följd av hyresförhandlingsresultatet.
– I pengar översatt ger hyreshöjningen nu cirka 1,5 miljoner mer och med tanke på att Daniel innan förhandlingen pratade om att dom skulle underhålla för cirka 30 miljoner, så tror inte jag att ytterligare en miljon, som de först begärde, är avgörande för om man kan hålla sin underhållsplan eller inte, säger Hasse Dahl.
– Sen är det också olyckligt att man som vd i ett ekonomiskt starkt företag går ut och vädrar sitt missnöje efter att man själv skrivit på en överenskommelse och samtidigt skrämmer hyresgästerna med att inte kunna genomföra planerat underhåll. Östersundshem är ett solitt företag och jag är övertygad om att man kan genomföra sina planerade åtgärder ändå.
Hasse Dahl tycker att om ekonomin är gynnsam för företaget, som nu med för tillfället låga omkostnader, så ska också hyresgästerna få ta del av det.
– Och en hög förvaltning och en god underhållstakt betalar hyresgästen redan för. Om Östersundshem har ett eftersatt underhåll så är det inte enbart hyresgästens ansvar utan där får ägaren också ta ett stort ansvar.
2012 +2,19% (från 1 april)
2013 +2,2% (från 1 februari)
2014 +1,5% (yrkade på 2,0%)
2015 +0,9% (yrkade på 1,5%)
2016 +0,55% (yrkade på 0,8%)
2017 + 0,7% (yrkade på 2,09%)