Annons

Tuffare tider: Allt färre klarar hyran i Östersund

Östersund Det krisar i hyresgästernas plånböcker i Östersund. Renoveringsplaner med kraftig hyreshöjning får boende att fly, inkassokraven ökar i Östersundshems system och kommunen satsar på extra budgetrådgivning.
En 50-årig man står med armarna i kors i sitt kök i funkisstil som snart ska bytas ut.
Foto: Åsa Eriksson
Semy Karlsson har insett att han inte kommer att kunna bo kvar efter renoveringen då hyrorna höjs med flera tusen kronor. "Jag offrar hellre mitt sovrum för att få ner månadsutgifterna", säger Semy.

Många boende började oroligt skruva på sig redan i augusti 2021 då Östersundshem informerade om renoveringsplanen av funkiskvarteret Hjorten.
Vatten, avlopp, ventilation, el och interiör ska bytas i de 192 lägenheterna. Bortsett från några enstaka ettor landar höjningen på mellan 44 och 53 procent.
– Flera lägenheter är nyrenoverade sedan bara ett par år tillbaka. Många andra har fått nya ytskikt och nymålade kök med bevarad funkisstil, säger hyresgästen Linn Berglin i en tidigare artikel i Hem & Hyra.

Jennifer Hildingsdotter, till höger, bor i en fyrarummare med originalkök från 1948. Köket är nyligen ommålat och en ny fläktkåpa har satts in. Nu ska allt rivas ut. Varken Jennifer eller grannen Linn Berglin, till vänster, är säkra på om de kommer att kunna bo kvar efter hyreshöjningarna.

Linns kök har modern standard med diskmaskin och fläktkåpa. Skåpen är rejäla och funktionella av hög kvalitet.

– Det är vansinnigt att inte ta tillvara på det som går att behålla. Inte bara av ekonomiska utan även av miljömässiga och estetiska skäl.

Linn Berglin och närmare 50 hyresgäster vägrade acceptera renoveringen, som de ansåg vara överdriven i syfte att maxa hyrorna.

Med Hyresgästföreningen i ryggen tog de strid i hyresnämnden 2022. Men förlorade.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Förutom några justeringar i ritningarna fick hyresvärden grönt ljus att fortsätta med sin plan. Nämnden ansåg att Östersundshem visat på att ett återbruk av interiör i gott skick inte var möjligt efter nya dragningar av fläktsystem, el och stammar. Ny köksutrustning som exempelvis fläktkåpor kommer däremot auktioneras ut, enligt Östersundshems vd Kenneth Karlsson.

Byggstarten skulle ha dragit igång i vår, men Östersundshem har nyligen meddelat att den skjutits upp tills vidare på grund av det osäkra läget i omvärlden ”som påverkar leverans-, kostnad och ränteutveckling”.

Byggnad med bostadsbolagets skylt, Östersundshem.

Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.
Fler flyr hyra

Under tiden ökar antalet tomma lägenheter i byggnaden.

Annons

Sedan Östersundshem skickade ut informationen om renoveringen i augusti 2021 har, fram till den sista januari 2023, 53 av 192 hyresgäster i kvarteret valt att säga upp sin lägenhet. Och fler är på väg.
Semy Karlsson bor i en välskött fyrarummare tillsammans med sina två barn som han har på halvtid. Året efter renoveringen kommer hans hyra höjas successivt under tre år med totalt tre tusen kronor.
Men utöver renoveringshöjningen så görs även en generell årlig höjning 1 april för alla Östersundshems hyreslägenheter.

På grund av rådande kris- och krigstider tyder allt på att den årliga höjningen kommer bli mer kännbar än vanligt för många hyresgäster i landet. Både kommunala och privata hyresvärdar har krävt högre höjningar än vanligt inför förhandlingarna med Hyresgästföreningen.

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.

I skrivande stund pågår 2023 års förhandling med Östersundshem. Bostadsbolaget har yrkat på 5,5 procents höjning för alla hyresgäster.

För Semys del skulle det innebära en höjning på 400 kronor från 1 april. Från 6 942 till 7 324 kronor.
– Jag måste absolut flytta till något mindre och billigare. Gärna imorrn. Även om vi erbjuds förtur till andra lägenheter inom Östersundshem så måste man sänka kraven och ha lite tur om man ska hitta något, säger Semy.

En svartklädd medelålders man vid en tegelprydd fasad.
Semy Karlsson bor i bostadskvarteret Hjorten. I samband med renovering kommer hyran överstiga budgeten. ”Det är ingen idé att protestera, Goliat vinner ändå.”
Inkassokraven ökar

Varken han eller kvarteret Hjorten är unika exempel på att hyresgäster börjar röra på sig. I de tider vi lever i, med högre enskilda kostnader, visar nya rön att allt fler hyresgäster i landet byter lägenhet i syfte att få ner månadsavgiften.

Östersundshem har också noterat att fler hyresgäster inte betalar sin hyra i tid. Antalet obetalda hyror som skickas till inkasso har ökat, vilket är ett tecken på att hyresgästernas privatekonomi tycks svikta.

År 2020 var antalet obetalda hyresavier som skickades till inkasso 419 stycken.

År 2022 var den siffran 516 – trots att bostadsbolaget då dessutom sålt 400 lägenheter.

Hyresavin viktigaste räkningen

Ida Sjödin och Sofia Sundqvist arbetar med boendesociala frågor inom Östersundshem.

Annons

När de ser att flera hyror inte betalats tar de ibland direkt kontakt med hyresgästen för ett personligt möte.
– Vi försöker reda ut situationen och tillsammans hitta en långsiktig lösning, säger Ida Sjödin.
Att ha en bostad är ett grundläggande behov och Sofia Sundqvist understryker därför att man bör prioritera hyran framför annat.
– Om man tror att man inte kommer att kunna betala ska man höra av sig till oss innan förfallodatum. Obetalda räkningar går automatiskt vidare till inkasso, vilket betyder extra påslag på skulden.

Två kvinnor på nära avstånd framför kameran.
Ida Sjödin och Sofia Sundqvist arbetar brett med olika frågor inom den så kallade boendesociala sektionen på Östersundshem. För att komma tillrätta med störningar eller betalningssvårigheter krävs ett nära samarbete med polis och socialtjänst.

Även Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg har uppmärksammat invånarnas ekonomiska trångmål.

– Det märks på flera olika plan att det är tufft nu. Många försöker på alla sätt att dra ner på sina hushållsutgifter. Jag har till exempel fått höra att barnen äter mer på lunchen i skolan, att en del tar två portioner, på uppmaning av föräldrarna, för att de ska passa på att äta sig ordentligt mätta där.

Anders Wennerberg funderade över detta och lyfte frågan på eget initiativ.

– I januari och februari håller kommunen öppet hus fyra torsdagskvällar för att erbjuda extra råd och stöd gällande ekonomin. Man behöver inte komma in i rullarna hos oss. Man kan också komma dit bara för att prata. Hur man kan tala med sina barn om ekonomiska problem till exempel. Det kan kännas svårt att behöva förklara för dem att man inte har råd med vissa saker.

Hur har kommunen konkret märkt av invånarnas ekonomiska förändring?
– Vi ser att fler har problem med att betala hyran, fler behöver hjälp med skuldsanering och fler söker försörjningsstöd. Det är viktigt att visa att vi finns, även om man bara behöver prata om sin oro, säger Anders Wennerberg.
Är Östersund särskilt drabbat?
– Det vet jag inte, men det här är problem som helt säkert kommer öka och märkas av i allt fler kommuner framöver.

Anders Wennerberg, kommundirektör i Östersund.

 

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.