Annons

Kindberg dömd till fängelse och ska betala mångmiljonbelopp

Östersund Östersundshems tidigare vd Daniel Kindberg döms till flerårigt fängelsestraff för mutbrott. Han ska också betala flera miljoner kronor till staten. Kindberg säger sig vara chockad och tänker överklaga domen.
Foto: Åsa Eriksson/ekobrottsmyndigheten
Ett av bevisen mot Kindberg är handskrivna anteckningar där orden "fördelning av luft" och "luftfaktura" står skrivet i svart på vitt.

Det är den andra rättegången i muthärvan i Östersundshem. 2019 dömdes den tidigare vd:n Daniel Kindberg till tre års fängelse och näringsförbud, för bland annat grovt bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman. Den domen överklagades och förra året friades Kindberg och två medåtalade.

Men i april i år inleddes en ny rättegång mot Daniel Kindberg och fyra andra. Den här gången handlade det om mutbrott. Enligt åtalet ska Kindberg under åren 2014 till 2018, när han var vd i Östersundshem ha skickat ett 30-tal fakturor till leverantörer. De senare ska ha betalat 5,5 miljoner kronor till Kindbergs eget bolag.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

I dag kom domen i Östersunds tingsrätt. Daniel Kindberg döms för grovt tagande av muta, medhjälp till grovt bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll, också grovt brott. Han dömdes till fängelse i två år och sex månader samt näringsförbud i tre år. Kindberg ska också betala 5,5 miljoner kronor till staten.

Annons

Till TT skriver Daniel Kindberg, som hela tiden har nekat till brottsmisstankarna, att ”domen är oförståelig för mig och den kommer i alla stycken att överklagas”. Han skriver också att han är ”chockad men inte förvånad”. ”Jag har gjort mina invändningar mot att rättegången skulle hållas i Jämtland. Nu ser vi framåt mot ett överklagande till hovrätten.”

Av de fyra medåtalade frias en från misstankarna. Två döms till fängelse i tre respektive två och åtta månader. En döms till villkorlig dom.

Annons
Läs ocksåDaniel Kindberg döms till tre års fängelse
Läs också "Kindbergs uttalande har skapat oro" "Kommer att få jobba för att återfå förtroendet" Ekobrottsmyndigheten slog till mot Östersundshem - vd:n försvunnen Ex-vd inför rätta i vår Kindberg "arbetsbefriad" – Diöschef axlar vd-rollen Kindberg anhållen – styrelsen håller krismöte Kindbergutredningen i Östersundshem: Sex miljoner borta Kindberg kräver en offentlig ursäkt av media Rättegång mot Östersundshems ex-vd startar i april Rättegången mot Kindberg uppskjuten Tingsrättens dom mot Kindberg överklagas till hovrätten Östersundshem kräver Kindberg på miljoner i skadestånd Östersundshems brottsmisstänkte vd lämnar bolaget Östersundshems ex-vd åtalas för grov ekonomisk brottslighet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.