Mycket färre regler kring byggande
– Vi bygger ungefär hälften så mycket som i våra nordiska grannländer och övriga OECD-länder. För att hitta orsaken till det har vi fokuserat på hur svenska snickare slår i en spik och underskattat planprocessens betydelse, säger bostadsminister Stefan Attefall (KD).
Kommentaren fälldes i samband med att han tog emot rapporten En effektivare plan- och bygglovsprocess. Den har tagits fram av regeringens utredare Lars Magnusson och föreslår den mest radikala förändringen av plan- och byggprocessen på över 25 år.
– För att förändra regelsystemet räcker det inte att plocka ut små bitar, utan vi måste lyfta ut hela delar. En av tidstjuvarna är de oerhört detaljerade detaljplanerna. Därefter behöver man dessutom söka bygglov, konstaterar Magnusson.
Han föreslår därför att det i fortsättningen ska räcka med antingen en detaljplan eller ett bygglov, och att man minskar de omfattande kraven på vad en detaljplan ska innehålla.
Kravet på bygglov slopas helt för tillbyggnader på högst 15 kvadratmeter, mindre takkupor och inredning av en ny bostad i en byggnad som redan finns. Särskilda förslag för flerfamiljshus ska komma framöver.
Dagens regler för samråd och kommunikation med medborgarna i samband med byggande är föråldrade, tycker Lars Magnusson. En del är från 1940-talet.
-Vi tycker att det räcker att reglera att det ska göras, men inte hur det ska ske.
Utredningen inför begreppet områdesplan, som ska ersätta det som tidigare kallades fördjupad översiktplan. Det ska minska alltför ingående och segslitna diskussioner i kommunerna.
Det stora ramverket för hela bostadsbyggandet är plan- och bygglagen, PBL, men i dag står ingenting om det är viktigt att reglerna leder till att det byggs bostäder i tillräcklig omfattning.
-Det är ganska intressant att bostadsbyggande inte lyfts fram som ett uttalat intresse i lagen. Det måste vi också ändra på, säger Stefan Attefall.
Förslaget ska ut på remiss under en period på cirka tre månader. Ett förslag till ny lagstiftning kan komma under våren 2014.