Nedskräpning kan ge böter – men knappast vräkning
Länsstyrelsen Västernorrland har godkänt kameraövervakning av en sopstation i bostadsområdet vid Nackstavägen 22 och tre stationer på Bruksgatan/Vasagatan i Skönsberg i Sundsvall.
Kommunala bostadsbolaget Mitthem har under lång tid haft problem med nedskräpning runtomkring sopkärlen. Varken inhyrda väktare eller informationsblad har hjälpt. Nu har Mitthems vaktmästare ledsnat på att plocka skräp och bolaget kommer inom kort att montera upp sammanlagt fyra övervakningskameror som dygnet runt ska filma hyresgästernas sopsorteringsvanor.
– Det är inte hela världen om de slänger soporna i fel kärl, det är folk som lämnar sina sopor utanför tunnorna som är problemet. Det lockar dessutom till sig råttor, säger Joakim Persson, förvaltare på Mitthem.
Tanken är att kamerorna i sig ska avskräcka från att skräpa ner, men om det ändå händer kommer man att gå igenom filmen för att se vem den skyldige är.
Hur gör ni sedan? Hur tar ni reda på vem personen på bilden är?
– Våra kvartersvärdar har bra koll på sina områden så det kan nog de avgöra.
Och vad händer efter det?
– Då får hyresgästen en varning. Sen säger vi upp kontakten med hyresgästen. Bryter kontraktet alltså.
Men så enkelt är det nog inte enligt hyresrådet Göran Rosell vid Hyresnämnden i Umeå.
– Jag har aldrig hört talas om något liknande och det är väldigt liten sannolikhet att en sådan ”störning” skulle räcka för en vräkning, säger han.
En annan väg att gå för att få hyresgästen uppsagd kan vara att hävda kontraktsbrott.
– Men det kräver att det i hyresavtalet finns mycket tydliga föreskrifter om hur sophanteringen exakt ska gå till. Och att det finns en direkt koppling till vissa ordningsregler gällande det och att hyresgästen satt i system att bryta mot dessa. Jag har ändå svårt att tro att det enbart skulle räcka för en uppsägning, säger Göran Rosell.
Mitthem är ändå beredda att strida för ett vräkningsbeslut om det blir aktuellt.
– Jag vet inte om det gjorts tidigare, men vi får väl prova och se vad de kommer fram till i så fall, säger Joakim Persson.
Sopstationer utomhus i bostadsområde betraktas som allmän plats.
Nedskräpning är enligt lag förbjudet. (Miljöbalken kapitel 29 §7)
Straffet för nedskräpning är böter eller fängelse upp till högst ett år.
Brottet är en polissak. Ett bostadsbolag kan inte egenhändigt straffa någon som skräpat ner. Om bostadsbolaget vill få en hyresgäst vräkt har de rätt att pröva ärendet i Hyresnämnden.