Annons

Prestigehus i Stockholm – Misär i Skövde – Oscar Properties har övergett sina hyresgäster

Skövde Sopkaos, strömavbrott, obrukbara garage och snuskiga korridorer. Krisande fastighetsbolaget Oscar Properties har lämnat hyresgästerna i gamla Swedbankhuset i Skövde åt sitt öde.
I Stockholm har Oscar Properties byggt prestigebostäder som de Norra Tornen i Vasastan. Men efter att bolaget försatt sig i ekonomisk kris tvingas hyresgästerna i Skövde stå ut med sopberg i källaren.
Foto: Skövde kommun / András Frimmel
I Stockholm har Oscar Properties byggt prestigebostäder som de Norra Tornen i Vasastan. Men efter att bolaget försatt sig i ekonomisk kris tvingas hyresgästerna i Skövde stå ut med sopberg i källaren.

Vad händer när värden slutar betala för el och sophämtning och dessutom gör sig oanträffbar?

Det kan hyresgästerna hos Oscar Properties i Skövde svara på – det blir kaos.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi lever i totalt förfall och har ingen att vända oss till. När det var som värst trängde den stingande soplukten in i våra lägenheter, säger en av dem.

Dammråttorna gror i korridorerna sedan Oscar Properties lämnat sina hyresgäster i Skövde åt sitt öde.
Dammråttorna gror i korridorerna sedan Oscar Properties lämnat sina hyresgäster i Skövde åt sitt öde.

Stanken från soporna i källaren trängde upp i lägenheterna. När Hem & Hyra besöker huset har Skövde kommun tvingats gå in i hyresvärdens ställe och röja upp i soprummen.

– Vi fick in klagomål på sophanteringen och sökte kontakt med OP Fastigheter, säger Åsa Lindblad, miljöinspektör på Miljösamverkan Östra Skaraborg.

”Inte fått någon återkoppling”

Försöken gav inget resultat. Först visade det sig att kontaktpersonen var inaktuell och när Åsa Lindblad väl fick rätt uppgifter blev svaret att bolaget skulle ”…hantera ärendet och återkoppla”. Sedan blev det tyst.

– Vi har inte fått någon återkoppling än men vet att kommunen har åtgärdat problemet. Vi kommer att följa upp ärendet med kontaktpersonen som vi fått, säger Åsa Lindblad.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.
Åsa Lindblad, miljöinspektör, Miljösamverkan Östra Skaraborg.
”Vi har sökt men inte lyckats få någon återkoppling från Oscar Properties”, säger Åsa Lindblad, miljöinspektör på kommunens Miljösamverkan Östra Skaraborg.

När Skövde sanering, på kommunens uppdrag, tog hand om avfallet var stanken outhärdlig.

– Påsar med matavfall vällde ut ur soprummet, säger en av hyresgästerna som själv slutat att gå ner i källaren och istället tar med sig soporna till jobbet.

Oscar Properties uppgång och fall

Oscar Properties grundades i Stockholm för 20 år sedan. Bakom bolaget stod Oscar Engelbert. Hans vision var att ”skapa unika, designade, kreativa och moderna bostäder”.

Länge gick det bra. Genom spektakulära byggen, som de Norra Tornen i Vasastaden, förändrade bolaget Stockholms siluett. 2017 värderades Oscar Properties till 3,1 miljarder kronor.

Norra tornen, Vasastan Stockholm, Oscar Properties
Genom de Norra tornen, Vasastan Stockholm, har Oscar Properties förändrat huvudstadens siluett.

Sedan kom vändningen. Luften gick ur både fastighetsmarknaden och idéerna om att bygga exklusiva bostäder. Oscar Properties värde rasade och flera gånger riskerat att försättas i konkurs. Nu har det krisande fastighetsbolaget ansökt om rekonstruktion och Oscar Engelberg har avgått från vd-posten och lämnat bolagets styrelse. Han är dock fortfarande en av Oscar Properties storägare.

Annons
Oscar Engelbert.
Oscar Engelbert, 46, är grundare och storägare för fastighetsbolaget Oscar Properties.

Under de goda åren hann Oscar Properties köpa en rad fastigheter. Däribland det gamla Swedbankhuset i Skövde. Förutom lägenheter och en restaurang rymmer fastigheten Skövdes socialtjänst. Förvaltningen flyttade in 2015 och har en årshyra på cirka 3,7 miljoner. Kontraktet sträcker sig egentligen till 2026 men har nu sagts upp av kommunen.

– Anledningen är att de absolut inte har tagit hand om fastigheten, felanmälningar, vattenskador, sopor med mera under en längre tid, säger Johan Siwert, enhetschef för kommunens fastighetsförvaltning.

Oscar Properties hyreshus i centrala Skövde.
Oscar Properties har övergett det gamla Swedbankhuset och dess hyresgäster i centrala Skövde.

I huset finns 35 hyresrätter. Ettor och tvåor på 19 till 45 kvadrat, som främst hyrs av studenter och unga. Alla vi talar med är under 25 år. De säger att problemen började i höstas.

– Det var då vice värden och städerskan försvann. Nu har ingen svabbat de här korridorerna på månader, säger hyresgäster och pekar på dammråttorna.

Läs ocksåBar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphusetPolisens övervakningskamera i trapphuset avslöjade mannen på bar gärning när han bar in stora bagar fyllda med narkotika till sin lägenhet.
Dammråttor, lapp, portkod
I korridorerna ligger det dammråttor längs väggarna. I källaren vädjar en hyresgäst till grannarna om att inte lämna sina sopor där. Och på flera ställen i huset har portkoder och lås slutat att fungera.

Även i tvättstugorna gror smutsen. Flera av hyresgästerna säger att de undviker dem och tar med sin tvätt till föräldrar och kompisar istället.

Riktigt illa blev det när strömmen stängdes av utan att någon på Oscar Properties reagerade.

– Till slut ringde jag direkt till elbolaget. De berättade att elen var avstängd eftersom vår hyresvärd inte hade betalt sina fakturor, säger en hyresgäst.

Först efter ett par dagar, när skulden var betald, kom strömmen tillbaka.

Hennes granne betalar 600 kronor i månaden för en garageplats som han inte kan använda. Orsaken är en krånglande bilhiss. Istället tvingas han parkera på gatan för tio kronor i timmen.

– Det är klart att det känns surt. Särskilt som hyran redan är hög, 7 200 kronor för en etta på 35 kvadrat, säger han.

Bilhissen har varit ur funktion i månader.
Bilhissen har varit ur funktion i månader vilket gör att flera hyresgäster inte kan använda garageplatserna som de betalar för.
Vill vara anonyma: ”Pinsamt”

Hyresgästerna vi talar med vill alla vara anonyma. De vill inte förknippas med misären i huset.

–Det känns pinsamt. Jag har slutat att ta hem kompisar eftersom jag inte vill visa upp hur snuskigt det är här, säger en av dem.

Oscar Properties går inte att nå. När  hyresgästerna mejlar bolaget blir svaret:  ”…vi ska hantera ärendet och återkoppla”. Sedan händer ingenting.

Annons

– Det här är min första egna lägenhet. Jag var så glad när jag fick kontraktet. Nu flyttar jag hem till mina föräldrar igen, säger en kille på 23 år.

Om inget annat hjälper – tvångsförvaltning

På Hyresgästföreningens regionkontor i Vänersborg känner man väl till Oscar Properties misskötta hyreshus i Skövde. Under 2023 och 2024 har hand­läggarna tagit emot flera klagomål som rör bristerna.

Hyresgästföreningen har sökt kontakt med Oscar Properties för att få svar på vad de ska göra åt ­problemen. Men hittills har Oscar Properties inte svarat.

– Som hyresgäst måste man ­kunna nå sin hyresvärd. Det står i förarbetena till förvaltningslagen. Om en värd gör sig ­oanträffbar kan det vara en brist i förvaltningen som vi driver åt hyresgästen i ­hyresnämnden, säger Hyresgästföreningens jurist Anna Karlsson Wede.

Anna Karlsson Wede, jurist på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
”Om inget annat hjälper kan vi ansöka om tvångsförvaltning”, säger Anna Karlsson Wede, jurist på Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.

Vad kan ni mer göra för hyresgäster som blivit övergivna av sin hyresvärd?

– Vi kan ansöka om förvaltningsföreläggande eller åtgärdsföreläggande förenat med vite i ­hyresnämnden. Och om inget ­annat hjälper kan vi ansöka om att fastigheten tvångsförvaltas, säger Anna Karlsson Wede.

Vad händer om en fastighetsägare går i konkurs?

– Då får vi driva ärendena vidare gentemot konkursförvaltaren tills en ny ägare tar över, säger Anna Karlsson Wede.

Hem & Hyra har ringt och mejlat Oscar Properties för att få en intervju. Även vi får svaret att ärendet ska hanteras och att de ska återkoppla. Därefter blir det tyst.

LÄS MER:

Även i Helsingborg har Oscar Properties övergett sina hyresgäster, Huset förfaller när värden är nära konkurs.

Läs också Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Missbrukar kameror för att trakassera och vräka - "straffet": myndigheten skickar brev Här är hyresvärdarna med flest kameror - nästan varannan skaffar fler: "Efterfrågas starkt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.