HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Norrlänningar tryggast i landet

Jämtland Norrlänningar räds inte att gå ut om kvällarna eller att få påhälsning av tjuvar. I södra Sverige däremot känner sig var tredje orolig för inbrott.

Brottsförebyggande rådets Nationella Trygghetsundersökning för 2012 handlar bland annat om hur oroliga svenskarna är för att drabbas av inbrott och om de känner sig rädda för att vistas i sitt bostadsområde kvällstid.

Bostadsinbrott upplevs ofta som mer allvarliga och integritetskränkande än många andra av de stöldbrott som hushållen drabbas av. Och både för män och kvinnor är det därför bostadsinbrott de oroar sig mest för, 14 procent av männen och 20 procent av kvinnorna.

Läs ocksåMacheteman bar kniv i domstolen – terrorn fick grannar att flytta

Siffrorna från undersökningen visar att norrlänningar känner sig mer trygga än de flesta andra i landet. Medan ungefär var tionde norrlänning känner oro för att utsättas för bostadsinbrott är nästan en av tre (28,75 procent) i Jönköping rädda för att drabbas av tjuvar i hemmet. Skåne hamnar på andra plats med 24 procent.

Den relativt låga graden av otrygghet uppe i norr går hand i hand med brottsstatistiken som visar på en nedåtgående trend. I Västernorrland och Västerbotten har antalet anmälda inbrott i lägenhet minskat kraftigt det senaste året. I Norrbotten och Jämtland har antalet backat om man ser flera år bakåt i tiden.

Brå:s undersökning visar också på att de allra flesta norrlänningar känner sig trygga i sitt bostadsområde om de går ut sent en kväll, men ungefär var tionde känner ändå obehag och fem procent väljer att stanna hemma istället för att gå ut ensamma när det är mörkt. En analys av otryggheten på länsnivå visar att boende i Gotlands, Västerbottens, Norrbottens och Kalmar län i lägst grad uppger att de känner sig otrygga, runt 10 procent. Boende i Skåne, Västmanland och Örebro län är de som i högst grad uppger sig vara otrygga när de vistas ute ensamma, ungefär var femte person.

Läs ocksåExpert om våldet i hyresområden: ”Vi påverkas när oskyldiga drabbas”Skjutningar gör att folk förblir otrygga

Vid undersökningen deltog 20 000 slumpmässigt utvalda personer i åldern 16-79 år. I urvalet fanns 145 Sundsvallsbor. Och trots de, i jämförelse, inte alltför alarmerande siffrorna tar Sundsvalls kommun människors upplevda otrygghet på allvar.

Sedan oktober 2011 pågår ett  strukturerat trygghetsarbete, som bland annat Hyresgästföreningen deltar i, för att trygga bostadsområden och offentliga platser.

De här undersökningarna som Brå gör är väldigt bra verktyg för oss när vi ska fortsätta jobba för att göra Sundsvall tryggare, säger Ulla Näsman, direktör för Kultur & Fritid, som samordnar trygghetsarbetet i kommunen.

Läs ocksåBasket ska blocka otrygghet på Hässle torg efter skottlossning

 

Statistik 

Oro för bostadsinbrott

Snittsiffra för riket 17%

Västernorrland 10,4%

Jämtland 12,3%

Annons

Västerbotten 10%

Norrbotten 13,7%

I topp:

Jönköping 28,75%

Skåne 24%

Kronoberg      23,8%

 

Anmälda inbrott i lägenhet

                                    2009     2010    2011     2012

Jämtland                 50             49          26           31

Norrbotten            100           90          81           85

Västerbotten          62             54          80           66

Västernorrland     93             83           96           63

Annons

 

Otrygghet ute sen kväll

Snittsiffra för riket 15,4%

Västernorrland 11,6%

Jämtland 11,9%

Västerbotten 9,2%

Norrbotten 9,9%

I topp:

Skåne  20,3%

Västmanland 19,6%

Örebro 18,9%

Fakta: Bostadsinbrott

Fler bostadsinbrott sker på vardagar än på veckoslut eller helgdagar, 54 procent jämfört med 46 procent.
Det är lika vanligt att inbrotten äger rum på dagtid som på nattetid, 51 procent respektive 49 procent.
I de flesta rapporterade bostadsinbrotten, 80 procent, har något blivit stulet i samband med inbrottet.
Boende i småhus uppger i högre grad oro för att utsättas för bostadsinbrott jämfört med boende i flerfamiljshus, 21 respektive 12 procent.
Kvinnor känner oro i större utsträckning, 20 procent, än män när det gäller bostadsinbrott, 14 procent. Men oron har ökat hos både män och kvinnor senaste året.

Läs också Huvudnycklar till 200 bostäder försvann: Lars-Birger fick vänta i månader på låsbyte Fler värdar använder "outhärdligt ljud" för att stoppa häng i trappan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.