Annons

Nours tid i fängelset ändrade allt

Helsingborg När Nour Habib dömdes till fängelse bröt föräldrarna kontakten. Det blev hans räddning. Nu hjälper han andra att lämna det kriminella livet.
Foto: Gry Ellebjerg
Det finns ingen plats jag känner mig så hemma på som Dalhem i Helsingborg, säger Nour Habib.

Kommer du ihåg ögonblicket när du begick ditt första brott?
– Jag var 12 år och nyinflyttad till bostadsområdet Dalhem i Helsingborg. Innan dess hade jag bott i Växjö och trots att jag hade kompisar där kände jag mig utanför. Därför var det stort när mina klasskompisar i Helsingborg välkomnade mig med öppna armar. De gjorde mindre brott och jag ville inte svika dom. Jag krossade rutor och anlade bränder. Efteråt… jag minns berömmet och att alla ville vara med mig.

Vad hände sen?
– När jag var 15 år började jag hämta knark och råna butiker. Sen rullade det bara på.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Märkte inte dina föräldrar något?
– En gång hittade mamma 18 000 kronor i soffan. Hon frågade varför de låg där. Jag svarade att pengarna måste följt med när de köpt soffan. Jag var bra på att ljuga tills jag åkte fast för ett rån. Jag nekade tills domen kom: två år och fyra månader. Då bröt mina föräldrar med mig. Jag tänkte vad fan håller jag på med. Familjen betydde allt för mig. När jag riskerade att förlora dem bestämde jag mig för att sluta med brott.

Annons


Hur reagerade dina föräldrar då?
– De trodde inte på mig. Det var först efter att jag kom ut ur fängelset och startade föreningen Trygg Rätt som de förstod att jag menade allvar.

Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.

Varför startade du Trygg Rätt?
– Jag ville ge ungdomar ett alternativ till kriminalitet. Jag utgick ifrån vad jag själv hade behövt. Främst lyssnar jag, hjälper till med mål och gör upp planer för hur de ska genomföras. Jag försöker inspirera, peppa och visa att det finns massor av alternativ. Vi har funnits i ett år nu och har hjälpt 63 personer från utsatta områden till vanliga jobb.

Annons

Hur förhåller du dig i dag till de personer du utsatte för brott? 
–  Då tänkte jag aldrig på hur dem jag rånade kände sig. Jag brydde mig inte. Nu vet jag att en sådan händelse kan sätta djupa spår. Jag kontaktade de två sista personerna jag rånade. Det var med tunga axlar jag ringde samtalen men ingen av dem svarade. Jag ville be om ursäkt. Det jag utsatte dem för borde aldrig ha hänt

Fakta: Nour Habib

Ålder: 24.
Bor: I en fyra hos föräldrarna på bostadsområdet Dalhem i Helsingborg.
Aktuell med: Föreningen ”Trygg Rätt” som hjälper ungdomar att hitta en livsstil utan kriminalitet.
Om framtiden: Vill starta företag och bli politiker.
Förebild: Ingvar Kamprad för hans entreprenörskap och för hur han startade IKEA.

Läs också Fyrabarnsmamman Sarah tar från matkontot efter hyreshöjning: "Säger nej till glass till barnen" Victorias hem hyrdes ut innan hon flyttat ut – får 20 000 i kränkningsersättning: "Det är ingenting!" Mamman tvingades flytta när sonen dömdes för brott: “De kriminella lämnar oss inte ifred” När som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.