Annons

Nu är det högsäsong för radonmätningar

Nyheter Höstens ankomst innebär mer än kyla och svampsäsong. Det är också den bästa tiden för mätning av radon. – Det är viktigt att hyresgäster ligger på för att mätningar ska göras, säger Lars Mjönes, rådgivare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Vintern är idealisk för radonmätningar. Under eldningssäsongen hålls dörrar och fönster stängda och undertrycket i husen gör att radonhalten stiger då luft sugs in från marken under golvet.

Enligt Strålsäkerhetsmyndighetens riktlinjer bör radonmätningar göras mellan 1 oktober och 30 april. Men det viktiga är egentligen att temperaturen håller sig under tio minusgrader en längre tid. I norra Sverige är säsongen för radonmätningar ofta längre. ​

Läs ocksåSune fick rätt mot värden - kompenseras med 34 000 kronor för radonmörkning

– Under sådana förhållanden får man en hög kvalitet på mätningarna och jämförbara siffror. Det kan vara så att det blir en liten överskattning av radonhalten, men hellre att man sanerar något hus för mycket än något för lite, säger Lars Mjönes, rådgivare på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Det är inte bara hus byggda i blå lättbetong som ligger riskzonen. Alla stenhus har lite radon i sig, men oftast inte tillräckligt för att det ska utgöra någon risk för de boende. Det är särskilt viktigt att mätningar görs i hus som ventileras med självdrag, som har lägenheter i botten med direkt markkontakt eller som har oskyddade rör från marken till högre lägenheter.

– Risken för höga radonvärden är ungefär lika stor i lättbetonghus som i hus utan källare med dåliga golv. Det vet inte alla, säger Lars Mjönes.

Annons
Läs ocksåFörhöjda radonvärden i Jokkmokkshus bestånd

Om du vill veta om en radonmätning utförts i fastigheten där du bor ska den informationen finnas i din fastighets energideklaration, som enligt lag ska sitta på ett anslag i trappuppgången. Saknas den där kan du höra av dig till din fastighetsvärd och be om att få se den. I energideklarationen ska radonhalten, mätmetoden och datumet för mätningen anges. Om inga mätningar gjorts ska också det finnas tydligt angivet i energideklarationen.

Vill du att en mätning görs i huset där du bor kan du först fråga fastighetsvärden.

– Många kommuner kräver att fastighetsägare redovisar radonhalterna för hyreshus. Om du inte har turen att bo i en sådan kommun kan du informera om att det är så det funkar i flera andra kommuner. Det kanske kan pusha dem, säger Lars Mjönes.

Läs ocksåRadonproblem inte lösta – över 100 hyresgäster bor i lägenheter med höga radonhalter

Kommer ni inte överens kan nästa steg vara att höra av sig till din kommuns miljö- och hälsoskyddskontor. De brukar åtminstone kunna hänvisa till laboratorier som säljer mätdosor.

Annons

I sista hand kan man själv höra av sig till ett företag som kan göra en radonmätning, men då måste du bekosta den själv. En lista på ackrediterade företag finns på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida. Priset brukar ligga på ungefär 500 kronor. Medlemmar i Hyresgästföreningen kan få rabatt.

Om du kan visa att radonhalten ligger över Socialstyrelsens riktvärde är din fastighetsägare skyldig att åtgärda problemet. Viktigt att tänka på är att en mätning ska göras kontinuerligt under minst två månader enligt Strålsäkerhetsmyndighetens riktlinjer, så sätt igång i god tid.

Fakta: Fakta om radon

Radon är en radioaktiv gas. Den är osynlig och utan lukt och är därför svår att upptäcka.

Gränsvärdet för radon i bostadshus i Sverige ligger på max 200 becquerel per kubikmeter luft. 

Varje år orsakar radon i inomhusluft cirka 400 dödsfall i lungcancer.

Det finns olika åtgärder för att sänka en för hög radonhalt, beroende på vad som orsakar den. Om byggnadsmaterialet är orsaken kan det räcka att man ökar luftomsättningen, kommer radonet från marken kan man täta sprickor eller suga ut det med radonsugar. Finns radon i vattnet kan man lufta det med en så kallad radonavskiljare.

Läs också Tusentals i Mellansverige har farlig gas hemma i lägenheten Svårt få ersättning för radon - men Anki visar att det går

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.