HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu avgörs Sebilas häxsot i hovrätten

Helsingborg Sebila Vickellis lägenhet är täckt med svart sot. Nu ska hovrätten besluta vem som har ansvaret. Det blir ett beslut om ”häxsot” som kan bli prejudicerande, enligt Hyresgästföreningen.
häxsot
Foto: Anna Hultberg
Sebila Vickelli har dragit handen över fönsterglaset och visar vad som fastnat. Bilden togs 2017 och processen hade redan då hunnit pågå ett tag.

Sotet är överallt i lägenheten.
– Nu är det till och med svart i kylskåpet. Det är fett och går inte att tvätta bort, säger Sebila Vickellis.

Det är så kallat häxsot som har lagt sig överallt i lägenheten i Helsingborg. Då hyresvärden har skyllt ifrån sig och menar att det är användning av stearinljus som är problemet blev saken för ett par år sedan en juridisk process som nu ska avgöras i hovrätten.

Läs ocksåMilitärklädd hyresgäst skrämde grannar i källaren – får bo kvar

Sebila Vickellis drev saken själv i hyresnämnden. Avgörandet blev till hennes fördel, att sotet var hyresvärdens ansvar, men hyresvärden överklagade. När ärende nu tas upp i högre instans har hon hjälp av Hyresgästföreningen.

Tobias Gradén

Enligt Hyresgästföreningen har de inför förhandlingen studerat vetenskapliga artiklar som stödjer att så kallat häxsot existerar. Det påverkas av temperaturskillnader och kan ha ett samband med kalla väggar och bristande ventilation. Man menar att målet har två knäckfrågor: dels om hovrätten kommer att erkänna fenomenet häxsot, och i så fall vem som bär ansvaret att fixa det.

Hyresgästföreningen tror att domen i målet kan bli vägledande framöver.
– Om det uppstår ett fel i lägenheten, och man inte vet vad skadan beror på, vems är då ansvaret? säger Tobias Gradén jurist på Hyresgästföreningen region norra Skåne.

Hyresvärd är Kronosund i Laröd AB. Vd Mikael Zetterman vill inte gå in på några detaljer kring de kommande förhandlingarna.
– Jag kan bara säga att vi har olika uppfattningar. Hyresnämnden tog inte ställning i själva sakfrågan därför får hovrätten ta upp den till diskussion.

Förhandlingarna är inplanerad två dagar i början på december. Också en granne till Sebila Vickelli har drabbats av fenomenet och även hennes fall tas upp.

Läs ocksåProblem med värden? Var god dröj – i ett och ett halvt år

Läs mer och se bilder från lägenheten här.

Fakta: Häxsot

Kemisk svärtning, hexesot, black magic dust, fenomenet med den svarta, oljiga beläggningen som dyker upp på ytor i bostäder har många olika namn. Det som skiljer häxsot från vanlig svärtning är att det uppstår under en förhållandevis kort period.
Enligt en tysk studie, där 1 000 boende som hade problem med svärtning deltog, uppstod 92 procent av fallen av häxsot under uppvärmningssäsongen. I 86 procent av lägenheterna förekom häxsotet i nybyggda eller nyrenoverade lägenheter. Svärtningen var oftast mest tydlig i vardagsrummet.
I Norge, där många fall av häxsot konstaterats, uppger branschorganisationen Boligprodusentene att bland annat kemikalier i byggmaterial samt dålig ventilation är möjliga orsaker till häxsot.
Källa: Boligprodusentene, Salthammer 2011

Läs också Siv fick tegelstenar genom fönstret – trygghetsjouren blev räddningen Våldsam hyresvärd skrämmer hyresgäster: "Skäms att tala om var vi bor" De får högre hyra än grannarna på gården - "på tok för mycket"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.