HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sebilas hem är täckt av svart sot

Helsingborg I taket, på fönstren och i kylskåpet, överallt i hyresrätten i Helsingborg återfinns ett svart klet. – Jag lever med en konstant oro över hur det här påverkar min kropp, säger Sebila Vickelli som kämpar för att få problemet utrett och hemmet sanerat.

När Sebila Vickelli lyfter på två burkar i skafferiet lämnar de efter sig två vita runda avtryck.
– Det svarta kletet finns överallt i min lägenhet, till och med i mitt kylskåp, säger Sebila Vickelli som själv misstänker att den svarta sörjan har med hyresrättens ventilation att göra.

Hennes kamp för att få hemmet utrett och sanerat började för tre år sedan när hon diagnostiserades med kvalsterallergi.
– Läkaren sa då att den utlösande faktorn kunde vara att jag vistades mycket i lokaler som är dåligt ventilerade, säger Sebila Vickelli som är egenföretagare och jobbar hemifrån.

Läs ocksåSandra efterlyste rumskompis på Facebook: "Roligare komma hem när det lyser och någon har lagat mat"

Under flera år har hon sett en mörk fläck på innertaket i köket. För ett år sedan började svärtan breda ut sig i hemmet. Det spelade ingen roll hur mycket hon skrubbade, hon blev inte av med det svarta, feta sotet. När hon kontaktade sin hyresvärd fick hon svaret att det var hon själv som hade orsakat problemet genom eldning av värmeljus.

– Men titta så det ser ut, att det här skulle ha orsakats av några enstaka ljus stämmer inte. Det ser ju ut som om jag har varit med om en eldsvåda, säger Sebila Vickelli.

Trots att både Anticimex och ventilationstekniker har varit inkopplade i fallet har det svarta sotet fortsatt att breda ut sig. När Hem & Hyra besöker lägenheten är samtliga rum drabbade och svärtan syns både på tak, väggar och inredning.
– Jag orkar knappt städa längre. Jag lever i ett skitigt hem och det påverkar mig jättemycket, säger Sebila Vickeli som i november förra året ansökte om ett åtgärdsföreläggande hos hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåGert vet inte hur han ska sluta samla: "Det har gått över styr"Gert Vennersten har svårt att göra sig av med saker, till och med tomma brödpåsar. "Men nu har det gått över styr. Jag skulle verkligen behöva hjälp att reda upp det här", säger han.

I nämnden gick värden med på att måla om i hall, kök och vardagsrum.
– Men vad ska jag göra med mina andra rum och hur blir det med skåpen, badrummet och kylskåpet. Och vad gör jag om sotet kommer tillbaka, säger Sebila Vickelli som inte gick med på någon förlikning. Istället ska nämnden och fastighetsägaren besöka henne i mars för att kartlägga problemet.

Stefan Månsson, specialtekniker vid Anticimex, var den som besökte hemmet men han kan inte uttala sig om vad han kom fram till eftersom det är värden som har beställt undersökningen. Han uppger att de får in några enstaka fall per år med liknande problematik.
– Problemet med denna typ av besvär är att det inte är någon som kan säga varför det uppkommer. Men levande ljus, eldning i kamin och bristande ventilation brukar nämnas som möjliga orsaker, säger han.

Sebila Vickelli har levt med en sotig lägenhet i snart ett år men hyresvärden Kronsund Fastigheter AB uppger att de har gjort vad de har kunnat för att hjälpa sin hyresgäst.
– Vi har anlitat både Anticimex och ventilationstekniker, provmålat väggar i bostaden och kopplat om elen men ingen har kunnat definiera vad det svarta i hyresgästens lägenhet beror på. Hade vi vetat orsaken och det visar sig att vi är ansvariga så hade vi åtgärdat det, säger Michael Zetterman, vd Kronosund Fastighets AB som tillbakavisar påståendet att det skulle vara något problem med ventilationen i fastigheten.

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

Att Sebila Vickellis lägenhet har drabbats av det som till vardags går under namnet kemisk svärtning eller häxsot är inget han har fått bekräftat.
– Hyresrätterna i området ser likadana ut. Varför just denna lägenhet har drabbats är ett mysterium. Jag vill inte skylla på Sebila men det som skiljer lägenheterna åt är onekligen hyresgästerna. Det är inte bara så att det blir svart utan något måste ha hänt i den här bostaden, säger Michael Zetterman.

Annons

– Jag lever på precis samma sätt som jag har gjort under de 14 år jag har bott här och har inte ändrat några vanor, säger Sebila Vickelli och berättar att flera av hennes grannar har drabbats av samma problem.

Uppdatering: Nu avgörs Sebilas häxsot i hovrätten

Fakta: Häxsot

Kemisk svärtning, hexesot, black magic dust, fenomenet med den svarta, oljiga beläggningen som dyker upp på ytor i bostäder har många olika namn. Det som skiljer häxsot från vanlig svärtning är att det uppstår under en förhållandevis kort period.
Enligt en tysk studie, där 1 000 boende som hade problem med svärtning deltog, uppstod 92 procent av fallen av häxsot under uppvärmningssäsongen. I 86 procent av lägenheterna förekom häxsotet i nybyggda eller nyrenoverade lägenheter. Svärtningen var oftast mest tydlig i vardagsrummet.
I Norge, där många fall av häxsot konstaterats, uppger branschorganisationen Boligprodusentene att bland annat kemikalier i byggmaterial samt dålig ventilation är möjliga orsaker till häxsot.

Källa: Boligprodusentene, Salthammer 2011

Läs också Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Juristen om bulvankontrakt - så gör du för att undvika fällorna
Länkar Branschorganisationen Boligprodusentene

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.