Annons

Nu flyttar Blanca in i Stadsmissionens hyreshus: ”Har varit tufft men nu har jag äntligen en bostad”

Stockholm Till helgen flyttar de första hyresgästerna in i Stockholms Stadsmissions unika modellhus för socialt hållbara bostäder. 24-åriga Blanca Fahlberg är en av de lyckliga som fått en lägenhet i det nybyggda huset, där hyresgästerna har tre olika hyresnivåer. "Jag har den högsta nivån, men det känns rättvist nu när jag har jobb", säger hon.
Porträttbild på ung kvinna
Foto: Linda Dahlin
Som ung nybliven mamma bodde Blanca Fahlberg i ett tillfälligt boende som inte kändes som en trygg plats för sonen. Nu har hon fått ett förstahandskontrakt i huset i Farsta. "Jag är jätteglad och tacksam", säger hon.

Stockholms Stadsmission har byggt ett eget hyreshus i Farsta strand. Det är en idé om en socialt hållbar bostadsförsörjning som de har gjort till verklighet. Hem & Hyra har tidigare berättat om projektet. Nu står det nyproducerade huset klart högst upp på Brunskogsbacken mitt emot Farstastrandskyrkan med 36 lägenheter och fyra radhus.

Till helgen flyttar de första hyresgästerna in. Sammanlagt blir det drygt 100 hyresgäster, varav hälften är barn.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Lägenheterna riktar sig till människor som har svårt att skaffa sig ett långsiktigt boende på egen hand. Med huset vill Stockholms Stadsmission visa upp en förvaltningsmodell som de utvecklat för att motverka strukturell hemlöshet.

Inte social housing

De vill inte sätta etiketten social housing på modellen.

– Vi säger socialt hållbara bostäder. När vi pratar om social housing så innebär det att hyresgäster måste flytta när de får bättre ekonomi. Här får man förstahandskontrakt och tanken är att man ska bo kvar, och att man över tid får samma grundhyra, säger Pernilla Parding, chef Bostad Stockholms Stadsmission.

Läs ocksåSingelmamman Rebecca jagar lägenhet: "Kraven är diskriminerande"
Stadsmissionens nya hyreshus i Farsta
Stadsmissionens hyreshus i Farsta står nu klara för inflytt i 36 lägenheter och fyra radhus.

Huset ska drivas som en kooperativ hyresförening med differentierad hyressättning där hyresgästerna betalar hyra efter ekonomisk förutsättning. I huset finns tre olika hyreskategorier: en grundhyra som är jämförbar med hyrorna i andra nybyggda hus i området och två lägre hyresnivåer.

Hyresnivåerna förhandlas inte fram med Hyresgästföreningen utan sätts av den kooperativa hyresföreningen.

– Hyrorna ökar över tid för de två lägsta hyreskategorierna och var femte år görs en hyresprövning. Efter 15 år betalar alla lägenheter samma grundhyra, säger Pernilla Parding.

Läs ocksåEn win-win när Jevad blev inneboende hos Petra
Kvinna vid fönster
Pernilla Parding är chef för Bostad Stockholms Stadsmission.

Målet är att det ska bli ett normalt hyreshus sett till hyresnivåer över tid vilket ska motverka stigmatisering.

Sex av lägenheterna har förmedlats via Stockholms bostadsförmedling. Resten har förmedlats via Stockholms Stadsmission, där behov går före kötid.

Blanca Fahlberg är en av dem som flyttar nu i helgen tillsammans med sin sambo och deras treåriga son. De har fått en trea på 66 kvadrat med balkong.

– Jag är jätteglad. Det blir superfint att bo här, vi har redan kollat in lekparkerna som finns i närheten, säger hon.

Knivskurna personer utanför fönstret

Hon bodde tidigare i en tillfällig bostad som hon fick via Stockholms stads bostadssociala resurs, SHIS bostäder. Den var på 34 kvadratmeter och låg på bottenvåningen. Utanför var det oroligt och de fick bland annat bevittna knivskurna personer och folk som sov i trapphuset.

Annons

–  Framför allt röktes det mycket cannabis utanför som trängde in i lägenheten. Jag försökte söka en vanlig lägenhet, men hade betalningsanmärkningar som gjorde det svårt att bli godkänd som hyresgäst.

Ung kvinna i ny lägenhet
Blanca Fahlberg flyttar in i en trea till helgen tillsammans med sin sambo och deras treåriga son.

Det var hennes mamma som tipsade henne om Stadsmissionens hyreshus, efter att hon varit i Farstastrandskyrkan och sett informationsskyltarna om projektet som var uppsatta vid bygget.

– Jag vågade inte hoppas på att jag skulle få en lägenhet, men nu har jag det. Jag hoppas att fler tar efter den här modellen, så skulle fler få tak över huvudet, säger Blanca Fahlberg.

Hon betalar den högsta hyresnivån, drygt 12 000 kronor i månadshyra och tycker det är rättvist.

– Jag levde på försörjningsstöd i många år och nu när jag har jobb och är skuldfri känns det rättvist att andra kan få lägre hyra.

Splittrades från sina barn

En annan hyresgäst som flyttar in i helgen är Vera, som egentligen heter något annat men vill vara anonym. Hennes lägenhet är lika stor som Blancas, 66 kvadratmeter. Men medan Blanca betalar drygt 12 000 enligt den högsta nivån så betalar Vera den lägsta hyresnivån, drygt 9 000 kronor.

För henne rasade tillvaron efter en skilsmässa. Hennes ekonomi kraschade och hon hamnade i en djup depression.

– Jag fick skulder hos Kronofogden och splittrades från mina fyra barn för att jag mådde så dåligt. Det var svårt att hitta en lägenhet och jag flyttade runt och bodde i andra och tredje hand. Har man skulder och inga resurser är det omöjligt att få en bostad.

Fönster i en lägenhet
Alla lägenheter har inte balkong men i stället finns stora vädringsfönster som blir som en fransk balkong.

Vändningen kom när hon till slut fick en av lägenheterna i Stadsmissionens hyreshus i Farsta. Det var hennes mormor som hjälpte henne att kontakta Stadsmissionen.

– Jag bröt ihop av lättnad när jag fick besked om att jag fått en lägenhet. Nu börjar livet för mig och jag kan ha en plan framåt. Mina två yngsta barn kommer att bo med mig nu. Jag har fått tillbaka min värdighet när jag får vara deras mamma i vardagen igen.

”Omöjligt att få bostad”

Hon är kritisk till hur bostadspolitiken ser ut och att det blivit i princip omöjligt att få en bostad om man har betalningsanmärkningar.

– För mig kostade det min psykiska hälsa. Har man inte en trygg grund att stå på faller allt. Nu ser jag framemot att få flytta in. Barnen och jag har redan varit här och tittat och de tycker det ska bli jättefint att få bo här. Det är roligt att så många barn ska bo i huset.

Annons

”Har man inte en trygg grund att stå på faller allt. Nu ser jag framemot att få flytta in.”

Pernilla Parding hoppas att fler fastighetsägare ska ta efter modellen för att fler som är strukturellt hemlösa lättare ska få en bostad. Idén med Kymmendö-modellen, som Stadsmissionen kallar den, är att ett fastighetsbolag hyr ut lägenheter i ett hus via blockhyresavtal till en kooperativ hyresförening.

– Den kooperativa föreningen syftar till både aktiv inkludering och gemenskap och att kunna ha lägre hyresnivå för de med lägre inkomster. Tillsammans blir det social hållbarhet på riktigt och det borde ligga i bolagens intresse att bidra till social hållbarhet. Vi tycker att det görs för lite för att lösa hemlöshet och bostadsbrist, och det är ett av våra bidrag för att försöka lösa det, säger hon.

Unikt i Stockholm

Susanne Sjöblom, ordförande för Hyresgästföreningen region Stockholm, tycker det ska bli spännande att följa hyreshuset i Farsta.

– Det är ett projekt som aldrig har funnits i Stockholm tidigare och ska bli väldigt intressant att följa även om vi tycker att det borde ligga på stat och kommuns ansvar att ordna boende för hemlösa. Risken är att det kan bli utpekande med ett hus för socialt hållbar bostadsförsörjning, och vi är emot allt som kan vara utpekande, men i det stora hela är det ett intressant experiment.

Susanne Sjöblom, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad, tycker Stadsmissionen har helt rätt i att det behöver göras mer för att komma tillrätta med krisen på bostadsmarknaden.

– Om det är särskilda fastigheter för låginkomsttagare som är den bästa lösningen framåt går att diskutera, men det är uppenbart att trösklarna in på bostadsmarknaden måste sänkas och här behöver regeringen vakna till och göra sin del av jobbet.

– Det behövs en statlig bostadspolitik för att pressa nyproduktionshyrorna och hålla tillbaka hyreshöjningarna i det äldre beståndet. Bostadsbidraget måste dessutom göras om i grunden, samtidigt som det är helt orimligt att privata fastighetsägare tillåts att stänga ute människor från bostadsmarknaden genom orimliga inkomstkrav, säger hon. 

”Ett lovande projekt”

Oppositionsborgarråd Jan Jönsson (L) tycker att de socialt hållbara hyreshusen är ett lovande projekt för att bekämpa den strukturella hemlösheten.

– Jag kommer noggrant följa utvecklingen. Regeringen har sedan tidigare öppnat upp för att fler förturer ska kunna beviljas från kommunala bostadsförmedlingar. Det är välkommet, men Stockholms stad borde även ta fler initiativ till bostadssociala åtgärder, exempelvis att fler aktörer vågar bygga enligt liknande modeller som Stadsmissionen.

Läs också Unik satsning på hyreshus för bostadslösa – inkomsten avgör hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.