Annons

Singelmamman Rebecca jagar lägenhet: ”Kraven är diskriminerande”

Stockholm Rebecca Rivera bor på 20 kvadratmeter i andra hand med sin ettåriga dotter. Hon har stått i bostadskön i drygt tio år, men då många värdar kräver en månadsinkomst på fyra gånger hyran faller hon bort som ensamstående. "Det är som att de räknar med att man är två", säger hon.
Foto: Linda Dahlin
"Drömmen är att få lite större så att dottern kan få ett eget rum", säger bostadssökande Rebecca Rivera.

Rebecca Rivera har slutat att köpa kläder till sig själv för att hon inte har plats för dem. Hon bor i andrahand i en liten etta på 20 kvadratmeter i Nacka med sin ettåriga dotter. Att sätta upp hyllor eller annan smart förvaring går inte, så hon försöker att inte ha så mycket saker. Men dotterns leksaker går inte att styra upp så lätt på den lilla ytan.

– Det hade ju gått att göra smarta compact living lösningar här, och utnyttja all plats på väggarna, men jag kan inte göra som jag vill när jag bor i andra hand. Drömmen är att få lite större så att dottern kan få ett eget rum, säger hon.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

” Jag kan inte göra som jag vill när jag bor i andra hand. Drömmen är att få lite större så att dottern kan få ett eget rum.”

Rebecca Rivera har stått i kö hos bostadsförmedlingen i Stockholm i lite drygt tio år och söker aktivt en bostad.

– Det är otroligt frustrerande att det är så svårt. Med min kötid skulle jag ha chans på en lägenhet i Märsta eller Tensta, men det känns för långt bort då vi är rotade här i Nacka.

Läs ocksåHässelby Hem kräver högst inkomst för att få hyra: "Orimligt"

Hon betalar 7 000 kronor i månadshyra för andrahandslägenheten.

– Jag var och tittade på en tvåa som hade en hyra på 7 000. Då hade jag haft dubbelt så stor yta för samma kostnad – och en helt annan säkerhet med ett förstahandskontrakt. Vi skulle verkligen behöva det. Men jag föll på inkomstkravet på grund av att värden krävde en månadsinkomst på fyra gånger hyran.

Önskar det var lättare att få förtur

Hon önskar att det skulle vara lättare att få förtur för en lägenhet för ensamstående, då det är svårt att leva upp till de höga inkomstkraven.

Annons

– Jag är en hårt arbetande, lojal och skötsam person. Vad är det som säger att jag är en sämre hyresgäst än en som tjänar mer och kanske inte alls är lika skötsam? Ibland känns urvalet diskriminerande, som att de vill ha en viss typ av människa.

”Vad är det som säger att jag är en sämre hyresgäst än en som tjänar mer och kanske inte alls är lika skötsam? Ibland känns urvalet diskriminerande, som att de vill ha en viss typ av människa”, säger Rebecca Rivera.

Hem & Hyra har tidigare granskat vilka inkomstkrav bostadsbolagen ställer. Det skiljer sig rejält mellan bolagen, där en del ställer höga krav medan andra har slopat inkomstkravet helt. Trenden är att allt fler Stockholmsbolag välkomnar hyresgäster med låga inkomster visade granskningen.

Trots lättnader på inkomstkrav är det fortfarande svårt att få en bostad. Rebecca Rivera är bara en av många i bostadskrisens Stockholm där det blir att svårare för så kallat vanligt folk att få ett förstahandskontrakt. Däremot fungerar bostadsmarknaden bättre för hushåll med lång kötid i bostadskön, med stora tillgångar eller med höga och stabila inkomster. Det visar Länsstyrelsen Stockholms senaste rapport om bostadsmarknaden i länet ”Läget i länet – Bostadsmarknaden i Stockholms län 2021”.

Läs ocksåFrivilligt eller skarpare krav – M och S splittrade om bostadskön

– Det finns inga tecken på att situationen för låg- och medelinkomsttagare är på väg att förbättras, tvärtom, antalet lägenheter med låga hyror blir allt färre efter varje renovering eller ombildning som görs, säger Henrik Weston, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Stockholm, som står bakom Länsstyrelsens årliga rapport om läget i länet.

Behövs byggas 20 000 bostäder per år

För att täcka upp bostadsbristen I länet kommer det behövas runt 20 000 nya bostäder årligen de kommande åren, enligt Länsstyrelsens beräkningar. Hem & Hyra har tidigare listat hur många hyresrätter som byggts i länet mellan 2015 och 2019. 2019 byggdes drygt 15 000 bostäder i Stockholms län. Under 2021 uppskattar Länsstyrelsen att minst 14 000 bostäder, mestadels hyresrätter påbörjades.

– Nyproducerade lägenheter får dyra hyror, och de löser inte bostadsbristen. Merparten av de som står i Stockholms bostadskö i dag har ingen möjlighet att betala de hyrorna, säger Henrik Weston.

Henrik Weston, utvecklingsledare på Länsstyrelsen Stockholm, som står bakom Länsstyrelsens årliga rapport om läget i länet.

Han är bekymrad över bristen på billiga bostäder i kombination med de långa kötiderna och tycker att bostadsförmedlingens kösystem borde reformeras så att kötid inte blir enda kriteriet för att få en bostad.

– Vi på Länsstyrelsen menar att det bör finnas olika köer beroende på behov. En rak kö som går efter kötid och en kö som går efter behov, till exempel trångboddhet eller en skilsmässa.

Annons
Förturssystemen ses över

Henrik Weston sitter med som expert i regeringens utredning om en socialt hållbar bostadsförsörjning, där de bland annat analyserar hur de kommunala bostadsförmedlingarna och förturssystemen fungerar. Målet är att fler ska hjälpas in på bostadsmarknaden. Den sista mars förväntas utredningen att presenteras.

– Det mesta pekar mot att det behöver utformas en svensk modell för ekonomiskt överkomliga bostäder riktade till hushåll med lägre inkomster, där staten tar ett större ansvar, säger Henrik Weston.

Det finns många saker som är bekymmersamma kring bostadsmarknaden i Stockholm enligt Henrik Weston.

– Ett är fastighetsägarnas inkomstkrav, som kan vara svåra att leva upp till som ensamstående, även om man får bostadsbidrag.

Något som Rebecca Rivera har fått känna av.

– Det är kämpigt att inte ha tryggheten med ett förstahandskontrakt när man har barn. The struggle is real. Men jag fortsätter att söka och hoppas på att det löser sig för oss.

Läs också Victor en av förlorarna när privatvärdar dissar bostadskön: "Det känns hopplöst"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.