Annons

Får inte komma in under pandemin – nu längtar de till Finland

Haparanda De ser Finland ett par hundra meter bort från sitt hyreshus. Men trots att Anneli och Bror Backman båda ursprungligen är finska och har släkten kvar får de inte komma in under pandemin.
Foto: Ulrika Vallgårda
Från sitt hyreshus på Strandgatan i Haparanda ser Bror och Anneli Backman gränsen och tullen. Men de får själva inte passera, trots att de båda kommer från Finland.

– Det känns tråkigt att inte få träffa min syster i Kemi och att få sätta blommor på min mammas grav på finska mors dag på söndag som jag brukar göra. Det är mycket bekymmer med det här, säger Anneli Backman.

Anneli och Bror Backman har släkt i Finland som de inte får träffa nu.

Hyreshusen på Strandgatan i Haparanda ligger ett par hundra meter från gränsen. På brevlådorna i trappuppgången är en övervägande majoritet av namnen finska.

Bror och Anneli Backman brukar i vanliga fall dagligen ta sig över till Finland.

– Det är fina cykelvägar och en jättefin promenad, berättar Bror Backman.

I hyreshusen på Strandgatan i Haparanda har majoriteten av hyresgästerna finska rötter.

Men för dem och många andra har det varit i princip omöjligt att få passera gränsen under långa perioder av pandemin. De sista månaderna har restriktionerna skärpts ännu mer. Nödvändiga arbetsresor är ett av de få undantagen.

– Jag får vaccinsprutan på fredag nästa vecka och jag hoppas på att portarna öppnas då, säger Bror Backman som själv kommer från södra Finland.

Annons
Bror och Anneli Backman ser Finland från vardagsrumsfönstret men får inte åka dit.

De som har dubbelt medborgarskap har kunnat passera gränsen, men makarna Backman har tyckt att det har varit för krångligt att ansöka om det.

– Men det värsta är ändå att vi inte får träffa vår dotter i Norge. Henne har vi inte sett på över ett år, säger Bror Backman.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Gränsvakter kontrollerar att ingen passerar som inte har lov.

I grannhuset bor Martti Alaiso. Han flyttade till Sverige från Finland för 40 år sedan. Innan han gick i pension jobbade han i skogen i grannkommunen Kalix. Att flytta tillbaka till Finland tycker han inte är nödvändigt efter pensionen eftersom han ändå bor precis vid gränsen. Han har dubbelt medborgarskap och har därför inte kunnat nekas att passera in och ut i Finland, men den senaste tiden har han behövt uppvisa ett nytaget negativt covid-test.

Martti Alaiso har dubbelt medborgarskap så han kan passera om han visar upp ett negativt nytaget covid-test.

– Jag åker till Finland varje dag. Jag vill ha finskt kött, finsk korv och bröd. Smör är billigare också, säger han.

Han har också en bror i Finland som han brukar träffa.

Annons
Läs också16 500 hushåll får vänta på besked om hyran efter flera strandningarHalvkroppsporträtt på Marcus Kjellin som står längst till höger i bild i en mörkblå skjorta. I bakgrunden syns ett bostadshus.

Det är både från svenskt och finskt håll man har satt upp restriktioner för in- och utresor och exakt hur de har sett ut har skiftat under tiden som pandemin har pågått beroende på smittspridningsläget.

Haparandas kommunalråd Sven Tornberg har fått signaler om att gränsen ska öppnas igen till midsommar, men han tar ingenting för givet, utan det beror på hur det utvecklas.

Han betraktar Haparanda och Torneå som en enda stad och upplever det nu som att två tredjedelar av staden är borta.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

– Det vardagliga livet har inte kunnat fortgå som förut. Det påverkar familjeliv, arbetsliv, kulturliv, näringsliv och fritidsliv – ja, allt egentligen, säger han.

I vanliga fall fungerar Haparanda och Torneå som en enda stad, berättar kommunalrådet Sven Tornberg.

Läs också Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet Per Lustig har väntat över ett år på att få dörrlåset fixat Pandemin stoppar vägglössen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.