Annons

Pandemin stoppar vägglössen

Nyheter Under coronapandemin har antalet vägglussaneringar minskat kraftigt i Sverige. Att vi reser mindre tros vara en bidragande orsak.
Foto: TT
Grafiken visar antalet färre vägglussaneringar som Nomor haft i Mälardalen. Utvecklingen speglar landet i stort.

Mellan 2019 och 2020 minskade antalet vägglussaneringar som företaget Nomor gjorde med 25 procent i Sverige, 24 000 stycken år 2019 jämfört med 18 000 i fjol. Och trenden fortsätter under 2021.

För konkurrenten Anticimex däremot har siffrorna gått lite upp och ned under året, men visar på det stora hela inte på någon minskning jämfört med tidigare år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag såg vissa månader tidigare att det minskade men det där går helt klart i vågor. Att vi gör det antal saneringar som vi gör, visar ändå på att vägglusen finns i Sverige, säger Joakim Olsson, regionchef för Anticimex i Mälardalen.

Att alla inblandade aktörer samarbetar är nyckeln för att bli av med lössen för gott. Det räcker med att en hyresgäst vägrar att öppna dörren när saneringsföretaget ringer på, för att vägglössen ska få större spridning. Hem & Hyra har pratat med Blessie Navarette Fellenius i Uppsala, vars granne hade en lushärd i sin lägenhet.

Annons

Ökat resande brukar pekas ut som den stora anledningen till att vägglusen kommit tillbaka till Sverige efter att ha varit utrotad under flera decennier. Men under coronapandemin har människor tvingats hålla sig hemma. Det, tror Johan Peterson, utbildningssamordnare på Nomor, är en av anledningarna till att företaget inte har behövt rycka ut lika ofta som tidigare år. Det handlar enligt honom inte bara om utlandsresor när man bor på hotell och vandrarhem utan även att besök med övernattning hos familj, vänner och bekanta nästan helt har uteblivit.

Läs ocksåViveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"
Johan Peterson, Nomor

En annan förklaring till trendbrottet kan också vara att drabbade hushåll avvaktar med att anmäla på grund av rädsla för att smittas av covid.  Det kan också göra att antalet anmälningar ökar i takt med att restriktionerna lättar och folk blir vaccinerade, tror Johan Petersson.

– Eftersom det är lättare att bekämpa vägglöss ju tidigare de upptäcks så uppmanar vi folk att inte skjuta upp det i onödan.

Annons

Enligt honom är det ännu för tidigt att dra några slutsatser om hur statistiken kommer att se ut vid årets slut.

Läs ocksåFettklump på 40 ton hittades i avloppsrör – här är proppen som dykare fick hugga bortTill vänster en fettklump i Norrköping som väger över 40 ton. Till höger Andreas Ahnström, Tekniska verken, som inspekterar i en pumpstation.

– Vi har ju en tydlig ökning med utlandsresande i slutet på denna sommar, så det återstår att se om det kommer att synas i antalet saneringar under hösten, säger han.

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Så spreds vägglöss i flerfamiljshuset - demenssjuk tvingas flytta Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.