HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hemmajobb på grund av corona – inget skäl för byte till större lägenhet

Halmstad Behov av en större lägenhet på grund av hemarbete ger ingen rätt till byte. Det slår hyresnämnden fast i ett beslut. Arbetsmiljön är inte hyresvärdars ansvar, lyder resonemanget.
skrivbord
Foto: Petra Martinsson
Genrebild.

När coronapandemin slog till 2020 var det hemarbete som gällde för många svenskar. Så också för kvinnan som bor i en hyrestvåa på cirka 50 kvadrat i Halmstad. Från början satt hon och jobbade vid köksbordet.

På hösten 2021 skrev hon också ett avtal med sin arbetsgivare om att under det kommande året skulle hon, oavsett restriktioner, jobba hemifrån fyra dagar i veckan. Hon ansökte hos sin hyresvärd om att få byta sin lägenhet till en större. Hon hade hittat en hyresgäst som ville byta till hennes mindre. Men värden, kommunala HFAB, sade nej. Hyresgästen drev saken till hyresnämnden i Göteborg.

Läs ocksåLevde i kaos utan el och nycklar – nu tvingas kvinnan bort från lägenheten
Svårt att skilja på arbete och fritid

I nämnden menade kvinnan att för att hon ska kunna jobba hemifrån på hållbart sätt behöver en större lägenhet och ett extra rum. Nu har hon ett skrivbord i vardagsrummet och det är svårt att skilja på arbete och fritid. När hon får besök måste hon möblera om.

Hon menade vidare att den som äger sin bostad kan köpa sig en större. Även den som hyr borde ha möjligheten att bo större och arbeta hemifrån.

HFAB:s motivering till att neka bytet var att det inte är ett ”beaktansvärt skäl” att vilja ha ett separat arbetsrum. En familj som växer kan vara ett beaktansvärt skäl, eller att ekonomin har förändrats när man gått i pension. Den som i första hand ska få möjligheten till större lägenheter är trångbodda, menade HFAB.

Läs ocksåHyresgästen Sam om det långvariga byggbullret: "Stressen jag utsattes för var omänsklig"Byggbuller i Eriksberg, Sam, Anders, Eva och Lena i soffan i Lenas vardagsrum

Hyresnämnden går på hyresvärdens linje. Kvinnan har ingen rätt att byta lägenhet för att få en bättre arbetsmiljö. Den är i första hand arbetsgivarens sak att se till att den är tillräckligt bra.

Inte bestämt om ska överklaga

Vidare skriver nämnden att en lägenhet i första hand är avsedd att sova och vara i på sin fritid.

Hyresgästen säger till Hem & Hyra att hon inte har bestämt sig om hon ska överklaga beslutet. Hon tycker fortfarande att hon borde få byta. Det borde tas hänsyn till att livssituationen under coronapandemin har förändrats. Arbetsgivaren har ansvar över saker som rätt arbetsutrustning och skrivbord men inte över storleken på lägenheten.

Läs ocksåGunilla och Karl-Evert uppsagda på grund av Sotis kiss: ”Överdrivet”Gunilla Johansson och katten Sotis i Fengersfors.
Corona i Hyressverige
Läs också Ovaccinerad isolerade sig i fritidshuset – nära mista hyreskontraktet Stämdes när hon ville flytta – nu tar advokaten Yasmines fall till Högsta domstolen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.