Annons

Ny dansbana på söder föreslås

Södermalm Dansbanan i Rosenlundsparken försvinner – om tjänstemännen får bestämma. Ny placering föreslås istället bli Eriksdalslunden.
Dans i Rosenlundsparken i somras. Just denna kväll var ljudnivån behärskat låg.

Den har varit minst sagt omtvistad, dansbanan i Skånegläntan i Rosenlundsparken på Södermalm. Kizomba, queertango med flera entusiaster slängde sig glatt och förtjust ut i dansens virvlar från första invigningsdagen 21 juni. Men de spelade högt. Och förlorade – sedan mängder av närboende protesterat mot just ljudvolymen.

Miljöförvaltningen mätte nivåer i grannarnas lägenheter och kunde konstatera nivåer som klart översteg riktlinjer för buller inomhus. ”Outhärdligt”, ”Jag skulle inte ens vilja höra musik jag älskar fyra timmar varje kväll utanför mitt fönster”, var typexempel på kommentarer från närboende.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Begränsningar i tider för dans och krav på maxvolym infördes men på det stora hela ansåg grannarna inte att det räckte. Nya medborgarförslag kom in till stadsdelsförvaltningen från båda läger. Någon ville avhjälpa situationen genom att bygga ett tak och ett DJ-bås och delar av det scenariot har också utretts av en akustikkonsult. Slutsatsen: Det går att åstadkomma lägre ljudnivåer, men det kostar och det kommer synas. Frekvensutjämnare, fler och mindre högtalare riktade mot golvet så att ljudet studsar upp i ett tak klätt med tjocka ljudabsorbenter är en lösning. Det tycker dock stadsdelsförvaltningen är en oframkomlig väg då en byggnad med tak skulle dominera hela platsens gestaltning.

Annons

I den 17-sidiga utvärderingen står även att läsa om grundtanken med dansbanan – den skulle vara ett enkelt dansgolv för spontan verksamhet i mindre skala. Inte en fullskalig dansbaneanläggning. Allt sammantaget anser förvaltningen att det inte är möjligt att den kan vara kvar i Rosenlundsparken.

Som förslag på en ny plats föreslås istället Eriksdalslunden i närheten av restaurang Nyfiken Gul. Här finns inga bostadshus i närheten och Nyfiken Gul har varit positiva till idén.

Annons
Läs ocksåOro och ilska efter kaosrenovering och sparkad vd i LidköpingHyresgästen Petra Carlsson tycker att AB Bostäders styrelse har en hel del att förklara efter den kaotiska renoveringen i kvarteret Leoparden samt vd:ns hastiga avsked.

Beslut i ärendet tas i stadsdelsnämnden 2 februari.

Läs också Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Malen invaderar Julias hem – värden väntar på att den ska försvinna av sig själv Hyresgäst ringde störningsjouren 41 gånger och skrek ”åk hem till Afrika” till grannar – sägs nu upp från lägenhet Hyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.