Annons

Ny rapport synar studenters och ungas bostadsbrist i Skåne

Skåne Bostadsbristen slår hårt mot studenter och unga och hämmar regionens utveckling. Den dystra bilden ges i rapporten ”Skåne som bostadsmarknad för unga” som presenterades på måndagen
Foto: Andreas Brunner
Går det att bygga studentbostäder? Tomas Ringdahl, direktör för Akademiska Hus region Syd, Henrik Krantz, vd för AF Bostäder och Ida Moen Larsson, kurator för Lunds nation, gav sin bild.

Bakom konferensen och rapporten står Skånskt Bostadsnätverk, ett nätverk där Region Skåne, Länsstyrelsen Skåne, Kommunförbundet Skåne samt företrädare för byggsektorn, fastighetsägare och hyresgäster ingår. På måndagen presenterades rapporten vid en konferens på Kulturen i Lund.

De efterföljande paneldiskussionerna tecknade några möjliga lösningar. Allt från det uppenbara  – bygg mer. Till mer kreativa – fixa nattåg till orter som Landskrona och Helsingborg så att det går att pendla till studieorten utan att gå miste om studentlivets sociala sida.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Ida Moen Larsson, kurator på Lunds nation som precis byggt om Arkivet i Lund till studentbostäder, gav sin bild av vad studenter efterfrågar: Man vill bo centralt i närheten av sina vänner utan att bli ruinerad. Och att bo på annan ort är ingen lösning om det inte finns nattåg.

Henrik Krantz, vd för AF Bostäder, menar att en viktig del är att se till att bara de som verkligen studerar bor i studentbostäderna.

– Det här är attraktiva bostäder. Vi måste jobba aktivt med att de som är färdiga med studierna ska ut.

Läs ocksåIngen brist på studentbostäder i de flesta högskolekommunerna: ”Vi har 130 tomma lägenheter”Adam Efara, Sätra, Gävle, student, Gavlegårdarna

Med på hans önskelista finns också ett enklare regelverk som gör det möjligt att bygga mindre bostäder.

Annons

Tomas Ringdahl, direktör för Akademiska Hus region Syd poängterade att bostadsbristen går att bygga bort men att det kommer att ta många år.

– Man får komma ihåg att dagnes bostadsbrist har tagit 25 år att skapa. Den löser vi inte på ett par år men kanske åtta till tio år.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Enligt hans bedömning skulle det i dag behövas omkring 3 000 fler studentbostäder i Lund.

Anneli Philipson, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen, berättade om Hyresgästföreningens rapport unga vuxna som kommit ut vartannat år sedan 2003. Trenden är tydlig menar hon. Allt fler unga saknar eget kontrakt, så många som en tredjedel av alla unga vuxna mellan 20 och 27 år i Skåne bor otryggt utan besittningsskydd.

– Det som ökar är andra och tredjehandskontrakten, att man hyr rum eller bor tillfälligt hos kompisar. Unga vuxna betalar ett högt pris för den bostadsbrist vi har.

Annons

Nästa rapport väntas bli klar om ett par veckor.

– Det finns inget som tyder på att det skulle finnas någon förbättring i här siffrorna.

Björn Abelson (S), byggnadsnämndens ordförande i Lund, berättade om Lunds förtätningsstrategi, att man nu ser över all mark där man kan tänka sig att bygga mer bostäder på, vare sig det är kommunal eller privat mark. Han förklarade sig vara beredd att kämpa för det trots alla överklaganden och protester. Något som välkomnades av Teo Strömdahl Östberg, ordförande för Jagvillhabostad.nu. 

– Det är ofta en priviligierad minoritet som styr kommunpolitiken genom att skrika högt och överklaga alla byggplaner. Det är något man kan ha tid med när man har sin boendesituation ordnad. Tyvärr blandar många kommunpolitiker ihop minoritetens särintressen med medborgare och allmänintresse. 

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.