HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Ny strategi: MKB i Malmö ska jaga svartuthyrare

Malmö Hem & Hyras granskning visade en ökning av antalet olovliga andrahandsuthyrningar. Nu tar MKB krafttag mot de svarta kontrakten.
Foto: Anders Paulsson/montage

I Hem & Hyras kartläggning vittnade kommunala bostadsbolag om att allt fler hyr ut svart. Att det finns få lediga hyreslägenheter, bostadsköerna är lång och att det finns pengar att tjäna är sådant som påverkar den olovliga andrahandsuthyrningen. I Hem & Hyras granskning saknade många bostadsbolag statistik, däribland MKB i Malmö, som dock kunde konstatera att man under det här årets tre första månader skickat ut 39 så kallade ”rättelseanmaningar” till hyresgäster de misstänker hyr ut i andra. Vilket är lika många som under hela förra året. Däremot jobbade man inte aktivt med att hitta svartuthyrarna.

– Nej, vi tror att vi fångar in många ändå, men det kanske är blåögt. Det är svårt att bedöma hur stort problemet skulle kunna vara innan man jobbar mer aktivt med det. Kanske det kommer inom en inte alltför snar framtid, sa Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB då.

Läs ocksåProstituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

De kommunala bostadsbolagen i Helsingborg, Göteborg och Stockholm arbetar redan systematiskt med att hitta svartuthyrningar. I Göteborg har även kommunfullmäktige klubbat en satsning mot den organiserade brottsligheten på hyresmarknaden. Och nu ändrar även MKB strategi. I en ny satsning avsätter de resurser för att upptäcka fler olovliga uthyrningar. Ett antal personer kommer att jobba heltid med att följa upp alla de tips som MKB får in som gäller svartuthyrning. Exakt hur många tjänster som avsätts vill Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB, inte gå in på men det handlar om att skapa en grupp som ska bli specialister på just det här.

–  Vi tror att en grupp kan jobba mest effektivt med det här, säger Mats Nilsson.

Annons

Skälet till satsningen är en ökning av misstänkta olovliga andrahandsuthyrningar.

Läs ocksåKronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"

– Jag har inga siffror utan det är mer en känsla, framför allt baserat på de allt fler tips vi får in, säger Mats Nilsson.

Ofta är det en slump att svartuthyrningen upptäcks. Det kan vara en granne eller bostadsbolagens egen områdespersonal som slår larm om att det är mycket spring till och från en lägenhet, eller så står det olika namn på dörren och på postboxen i trappuppgången. Och enligt Mats Nilsson har man följt upp varningssignaler även tidigare.

Annons

– Men vi har inte arbetat systematiskt. Exakt hur gruppen ska arbeta är inte klart men vi kommer att öka takten och framför allt bli fler. Det är ett tidskrävande arbete, säger han.

Läs ocksåMamma smugglade knark över Öresundsbron – kan bli hemlös med sina barn
Läs också Nyfiken fönstertittare fick betala dyrt för gluttandet Rökare anklagas för att ha nikotinskadat lägenhet – skuldsatt i åtta år: ”Känns som att bli rånad”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.