HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ny strategi: MKB i Malmö ska jaga svartuthyrare

Malmö Hem & Hyras granskning visade en ökning av antalet olovliga andrahandsuthyrningar. Nu tar MKB krafttag mot de svarta kontrakten.
Foto: Anders Paulsson/montage

I Hem & Hyras kartläggning vittnade kommunala bostadsbolag om att allt fler hyr ut svart. Att det finns få lediga hyreslägenheter, bostadsköerna är lång och att det finns pengar att tjäna är sådant som påverkar den olovliga andrahandsuthyrningen. I Hem & Hyras granskning saknade många bostadsbolag statistik, däribland MKB i Malmö, som dock kunde konstatera att man under det här årets tre första månader skickat ut 39 så kallade ”rättelseanmaningar” till hyresgäster de misstänker hyr ut i andra. Vilket är lika många som under hela förra året. Däremot jobbade man inte aktivt med att hitta svartuthyrarna.

– Nej, vi tror att vi fångar in många ändå, men det kanske är blåögt. Det är svårt att bedöma hur stort problemet skulle kunna vara innan man jobbar mer aktivt med det. Kanske det kommer inom en inte alltför snar framtid, sa Lars-Gunnar Larsson, juridisk samordnare på MKB då.

Läs ocksåFörsta HD-domen efter lagskärpningen – sambos måste ändra adress inom en vecka

De kommunala bostadsbolagen i Helsingborg, Göteborg och Stockholm arbetar redan systematiskt med att hitta svartuthyrningar. I Göteborg har även kommunfullmäktige klubbat en satsning mot den organiserade brottsligheten på hyresmarknaden. Och nu ändrar även MKB strategi. I en ny satsning avsätter de resurser för att upptäcka fler olovliga uthyrningar. Ett antal personer kommer att jobba heltid med att följa upp alla de tips som MKB får in som gäller svartuthyrning. Exakt hur många tjänster som avsätts vill Mats Nilsson, förvaltningschef på MKB, inte gå in på men det handlar om att skapa en grupp som ska bli specialister på just det här.

–  Vi tror att en grupp kan jobba mest effektivt med det här, säger Mats Nilsson.

Skälet till satsningen är en ökning av misstänkta olovliga andrahandsuthyrningar.

Läs ocksåLilian och Pontus vann segdragen tvist mot värden i Högsta domstolen

– Jag har inga siffror utan det är mer en känsla, framför allt baserat på de allt fler tips vi får in, säger Mats Nilsson.

Ofta är det en slump att svartuthyrningen upptäcks. Det kan vara en granne eller bostadsbolagens egen områdespersonal som slår larm om att det är mycket spring till och från en lägenhet, eller så står det olika namn på dörren och på postboxen i trappuppgången. Och enligt Mats Nilsson har man följt upp varningssignaler även tidigare.

– Men vi har inte arbetat systematiskt. Exakt hur gruppen ska arbeta är inte klart men vi kommer att öka takten och framför allt bli fler. Det är ett tidskrävande arbete, säger han.

Läs ocksåSopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik”En hyresvärd har inte rätt att utfärda sopböter. Om en hyresgäst vägrar betala måste värden gå till tingsrätten och bevisa anklagelsen innan det går att kräva några pengar.
Läs också Hyresgäst som eldat i trapphus får bo kvar Atefe köpte hus - värden blev arg och hotade med Migrationsverket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.