Annons

Hårdare tag mot svartkontrakt i Göteborg

Göteborg Bostadsbolagen ska samarbeta med Skatteverket. Pilotprojekt mot bidragsfusk ska inledas. Dessutom vill kommunpolitikerna i Göteborg ha en lagändring så att socialtjänsten kan kontrollera hyreskontrakt.
Foto: Gry Ellebjerg
Kampen mot den svarta bostadsmarknaden trappas upp i Göteborg.

En satsning mot den organiserade brottsligheten på hyresmarknaden. Så beskrivs åtgärderna som kommunfullmäktige nu klubbat.

Stadsledningskontoret fick redan förra hösten i uppdrag att ta fram förslag på vad staden kan göra. Men kommunfullmäktiges beslut innehåller även tillägg som M, L och KD yrkat på.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Följande åtgärder ska vidtas:

Annons
  • De kommunala bostadskoncernen Framtiden (se faktaruta) får i uppdrag att ändra sin uthyrningspolicy. Det bör bland annat komma till tydligare regler och information om att ha inneboende, och om hur många barn respektive vuxna som får bo i en lägenhet. Den som undertecknar ett hyreskontrakt måste även kunna visa giltig legitimation.
  • Framtiden-koncernen ska fördjupa sitt samarbete med Störningsjouren för att jaga svartkontrakt. Man ska även samarbeta med Skatteverket för att upptäcka felaktig folkbokföring, där människor är skrivna på en annan adress än där de i själva verket bor.
  • Ett pilotprojekt ska utföras i två stadsdelar för att motverka bidragsfusk och felaktiga utbetalningar av försörjningsstöd. Granskningen ska inte bara inrikta sig på svart uthyrning, utan även på andra typer av missbruk och fusk.
  • Göteborgs stad ska skriva till regeringen och begära en lagändring. Socialtjänsten behöver kunna kontrollera med fastighetsägare att hyresgäster verkligen har tillstånd att hyra ut i andra hand.

Dessutom ska Göteborgs kommun arbeta förebyggande och strukturerat för att stötta socialsekreterare och andra tjänstemän. Hårdare tag mot fusket gör att de löper större risk att utsättas för hot.

Stadsledningskontoret föreslog också att en intern kontaktgrupp skulle införas i kommunen, för att bättre samordna olika förvaltningarnas arbete. Detta fick stöd av de rödgröna i kommunstyrelsen, men röstades ner av de borgerliga.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Allianspartierna vill hellre ta ett större grepp om alla trygghetsfrämjande, brottsbekämpande och brottsförebyggande åtgärder inom Göteborgs kommun.

Fakta: Framtiden-koncernen

Göteborgs kommunala bostadskoncern, den största i Sverige.

Omfattar Poseidon, Bostadsbolaget, Familjebostäder och Gårdstensbostäder.

Dessutom ingår Framtiden Byggutveckling, Egnahemsbolaget och Störningsjouren.

Totalt bor mer än 72 000 hushåll i bostäder som ägs av Framtidens dotterbolag.

Läs också Man åtalas för bedrägeri – så lurade han flera personer på tiotusentals kronor Här mjölkas bostadsbolagen på miljoner: ”Borde användas till renovering” "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.