HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fyra röster från den svarta hyresmarknaden

Skåne I bostadsbristens Skåne är många helt utelämnade till den svarta marknaden och hyresvärdar som inte drar sig för att tjäna pengar på andras utsatthet. Men vem är det som hyr och vem hyr ut? Läs om fyra röster från den svarta marknaden
Fyra personer berättar om sina olika erfarenheter från den svarta hyresmarknaden.

Hyr svart:
”Jag bodde ett år hos min bror. Vi var många så det blev för trångt. Jag har inte tillräckligt med köpoäng så jag får ingen bostad hos den kommunala hyresvärden. De privata värdarna vill ha tre månadshyror i förskott och kräver fast jobb. Jag har etableringsstöd och det godkänns inte som inkomst. Min enda chans är att hyra svart. Jag fick lägenheten via en annons i en arabisk affär. Jag ringde och vi kom överens. Jag tror jag kan bo här i ett år, men vill han ha tillbaka lägenheten innan åker jag ut. Nu har jag bott här i fem månader. Jag kan inte vara skriven i lägenheten, för han som har förstahandskontraktet har bostadsbidrag och det vill han inte förlora. Jag har 6 300 i månaden plus barnbidrag. Det räcker till hyra och mat, sen är pengarna slut. Jag bor i en mellanstor svensk stad i en tvåa på 60 kvadrat. Hyran är 7 000 kr och för adressen betalar jag 500 kr per person. Vi är fyra personer.”

Hyr svart:
”Jag pratar inte med mina grannar så jag tror inte att någon vet. Jag fick lägenheten via kompisar. Jag har fyra barn. Vad skulle jag göra? Hyreskontraktet är en muntlig överenskommelse och inte tidsbestämt. Han kan komma när som helst och säga att lägenheten ska gå till någon annan. Om det händer vet jag inte var jag ska ta vägen. Jag är uppsatt i kö hos det kommunala bostadsbolaget. Men jag har inte många köpoäng. Alla våra pengar går till att betala mat och bostad. Vi bor i en tvåa på 60 kvadrat och betalar 8 000 kronor i månaden. Utöver det betalar vi 2 000 kr för adressen. Det är inte bara jag som har detta problem. Många av mina vänner hyr svart. För att få etableringsstöd måste vi ha en adress. Vad jag gör i framtiden? Jag hoppas att jag jobbar och att jag har ett förstahandskontrakt.”

Läs ocksåMiste lägenheten efter uthyrning på bokningssajt – därför räddar hovrätten kontraktetMannen hade gift sig utomlands och väntade på att hans nya familj skulle komma till Sverige.

Anklagad av värden:
”Jag har ett rum och kök på 40 kvadrat och betalar
5 500 kronor i månaden. Min hyresvärd har kallat mig till möte i hyresnämnden. De anklagar mig för att ha hyrt ut i andra hand utan tillstånd. Det är inte sant. Min flickvän har bott i lägenheten periodvis. Jag har också bott där trots att jag flyttat till en annan ort. Nu spelar det ingen roll. Jag har sagt upp lägenheten. Det tog fyra år att få den. Då var jag arbetslös och hyran var alldeles för dyr för mig. Innan jag fick ettan hyrde jag svart. Jag kunde betala 2 000 kronor för ett rum som jag delade med en kompis. Nu bor jag i Stockholm. Där hyr jag också svart. Vi bor tre personer i en trea och jag betalar 4 000 kronor i månaden för att få bo i ett litet rum.”

Grannen som anmälde:
”Det stod olika namn på tavlan där nere i trappan och på brevlådan. Sen helt plötsligt såg jag två okända personer som kom gående upp och ned i trappen. Det var därför jag reagerade och kontaktade min bovärd. Han kollade upp det och det visade sig att det var uthyrt i andrahand på ogiltiga grunder. De fick flytta. Min avsikt var inte att man skulle avhysa dem. Jag ville bara att man skulle kontrollera vem det var som bodde där. Varför jag anmälde? Det kändes otryggt att inte veta vem som bodde ovanför mig. Jag bor i en liten fastighet med låg omflyttning. Jag vill veta vem jag har som granne. Jag vill veta vem det är jag möter i tvättstugan och på vinden.”

Berättat för Gry Ellebjerg

Läs också"Väldigt bra för pengarna" – supervärden tvingas flytta efter svartuthyrning
Läs också Airbnb-uthyrningen avslöjades direkt – därför får paret bo kvar trots fusket Hyrde ut lägenhet 500 procent dyrare på Airbnb – får behålla kontraktet Hem & Hyras berättelse om Mariam ledde till lagändring

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.