Nya direktiv för Mariehus
Mariehus nuvarande ägardirektiv antogs våren 2009 men det är redan dags för förnyelse. Anledningen är lagstiftningen om att kommunägda bostadsbolag ska likställas med privata aktörer och drivas enligt affärsmässiga principer. Den började gälla 2011.
Förslaget som kommunfullmäktige tar ställning till på måndag innehåller bland annat följande nya punkter:
• Bolaget ska ge marknadsmässig avkastning (vinst). För 2012 är målet fem procent.
• När det långsiktiga soliditetsmålet på 15 procent är i hamn ska bolaget ska kunna dela ut vinst till kommunen även för annat än bostadssociala ändamål.
• Bolaget ska erbjuda sina hyresgäster möjlighet till boendeinflytande och inflytande i verksamheten.
Alf Gillberg, bostadspolitisk sekreterare i Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg, har tittat på förslaget. Han ser inga större överraskningar i dokumentet.
Kravet på fem procents direktavkastning är en skärpning, bolaget ska tjäna mer pengar. Men om pengarna stannar i Mariehus är det inte ett problem anser han.
Men punkten om avkastning är ändå ett litet orosmoln.
– Om de vill höja hyrorna för att klara målen, då har vi ju en motsättning. Det finns anledning att bevaka detta, säger Alf Gillberg.
Mariehus vd Jonas Hedberg är noga med att poängtera att förändringarna inte innebär att bostadsbolaget nu ska bli kommunens kassako.
– Vår uppgift är först och främst att bygga bostäder och medverka till att det blir fler hyresrätter i Mariestad. Bygger man nytt tjänar man inga grova pengar och ska vi nå upp till en soliditet på 15 procent kan vi knappast dela ut något, säger han.
Hedberg delar inte Hyresgästföreningens farhåga om högre hyreskrav när bolaget ska nå upp till det skärpta vinstmålet.
– Jag anser att borgensavgifterna är mer hyresdrivande i så fall. Vi har en mängd lagar att ta hänsyn till som privata aktörer slipper, så vi borde kompenseras för det via blygsamma avgifter för lån med kommunal borgen.
Varken Jonas Hedberg eller Alf Gillberg kan säga vad skrivelsen om ökat inflytande för hyresgäster kommer att innebära konkret. Det får framtiden utvisa.
– Det är helt relevant att den punkten är med. Frågan är hur det ska se ut i praktiken, än har ingen tolkat det, säger Alf Gillberg.
Trots upprepade försök har Hem & Hyra inte lyckats nå kommunfullmäktiges ordförande Jan Wahn (C) för en kommentar.
Fotnot: Soliditet är ett mått på hur mycket av verksamheten som är finansierad med egna pengar, det vill säga hur rikt företaget är.