Annons

Sparkad kommunal bostads-vd förlorade i skiljenämnd – tvingas betala drygt en miljon kronor

Mariestad Mariehus vann tvisten mot sin förre vd Stefan Rånes. Bisysslan var ett "flagrant brott" och Rånes tvingas betala över en miljon kronor. Men på Törebodabostäder, där Rånes är vd nu, är förtroendet orubbat.
Mariehus, skylt
Foto: Kajsa Wedberg

Det blev ingen framgång i skiljenämnden för Stefan Rånes, sparkad vd för Mariehus, som sedan knappt ett år tillbaka basar för Törebodabostäder. Det står klart sedan skiljenämnden kommit fram till att Rånes bisyssla under Mariehustiden var ett ”flagrant brott mot anställningsavtalets förbud mot affärsverksamhet”. Något som Mariestads-Tidningen först med att berätta.

Men, vi tar det från början: Sommaren 2022 fick Stefan Rånes sparken vd-posten för Mariestads kommunala bostadsbolag Mariehus. Som skäl angav styrelsen att Stefan Rånes privata affärsverksamhet var en otillåten bisyssla och att han brutit mot sitt anställningsavtal.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din
Bisysslan: Familjeföretag i konsult- och fastighetsbranschen

Bisysslan, som det hela handlar om, är ett familjeföretag inom konsult- och fastighetsbranschen som Stefan Rånes driver tillsammans med sin fru. Det var när styrelsen fick veta att Stefan Rånes privata företag planerade att bygga elva radhus i Skövde, som det startades en utredning. Mariehus ansåg att bisysslan innebar konkurrens med bostadsbolagets egen verksamhet då bygget kunde tränga undan hyresgäster hos bolaget till förmån för Rånes bolag.

En utredning gjordes av revisionsfirman PwC. Enligt den hade Stefan Rånes brutit mot avtalet. Det var efter det som styrelsen avskedade honom med omedelbar verkan, utan varken uppsägningstid eller avgångsvederlag

Stefan Rånes höll inte med. Han hävdade att han fått muntligt klartecken för sin bisyssla och efter avskedet drog han ärendet vidare till en skiljenämnd. Men där gick han på pumpen. För enligt nämnden har Mariehus inte godkänt Stefan Rånäs bisyssla. Och i beslutet står det att åsidosättandet var så grovt att bolaget gjorde rätt när de hävde anställningsavtalet. Stefan Rånes tvingas nu både stå för Mariehus kostnader samt ersätta skiljenämndens ledamöter. Totalt handlar det om 1 030 654 kronor.

Annons
Läs ocksåSparkades från Mariehus - Gör vd-comeback i TörebodaEfter att ha sparkats från Mariehus blir nu Stefan Rånes vd för Törebodas kommunala bostadsbolag Törebodabostäder.
Ville ha 7,5 månadslöner

Under förhandlingarna sade Stefan Rånes att hans bisyssla varit allmänt känd och att han haft en muntlig överenskommelse med Mariehus dåvarande styrelseordförande om att det var okej. Under förhandlingen i skiljenämnden menade Stefan Rånes att han endast var kontaktperson som kontrollansvarig i familjeföretaget. Han menade också att verksamheten inte varit omfattande, utan snarare legat på en hobbynivå. Sammanfattningsvis hävdade Stefan Rånes att han inte åsidosatt sina åtaganden och att han därför borde vara berättigad till avgångsvederlag på 7,5 månadslöner, samt bil- och semesterförmåner.

I dag är Stefan Rånes vd för ett annat kommunalt bostadsbolag, nämligen Törebodabostäder. En post som han tillträdde i januari i år. Micael Hamilton (M) är bolagets styrelseordförande. På frågan om hur hans och den övriga styrelsens förtroende för vd Stefan Rånes påverkas av skiljenämndens beslut svarar han så här:

– Vi har har fortsatt fullt förtroende för Stefan Rånes i rollen som vd för Törebodabostäder.

Läs ocksåHyresgästföreningen: "Avskedet av Mariehus vd kan drabba hyresgästerna"Fredrik Marcusson, Hyresgästföreningen, oroas över turbulensen efter att Mariehus vd sparkats.

Micael Hamilton var inte ordförande när Stefan Rånes anställdes. Han säger därför att han inte har full koll på vad som står i Stefan Rånes nuvarande anställningsavtal när det gäller bisysslor.

– Det kanske är slarvigt av mig. Men det kan inte fan hålla reda på allt. Jag vet att han är anställd på 60 procent som vd, eftersom bolaget är relativt litet. Så självklart ska han ha möjlighet att även ha andra sysslor, säger Micael Hamilton och tillägger:

Annons

– Jag tycker över huvud taget att man ska se framåt. Inte hålla på å älta gamla grejer.

Hem & Hyra har, via Törebodabostäder, försökt nå Stefan Rånes för en kommentar men har inte lyckats nå honom.

Skiljenämndens beslut kan överklagas hos Stockholms tingsrätt inom två månader.

Läs också Renovering i Mariestad skjuts fram på grund av corona Hyresrätter trots allt på Hamngatan i Mariestad Västsvenska nybyggen slukar halva lönen - lägenheter reas ut

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.