Annons

Nya härbärget – ett steg närmare ett lite mer ordnat liv

Vänersborg ”Jag har aldrig varit hemlös, men jag vet vad de går igenom. Så jag kan kanske vara till någon nytta”, det säger Patrik Johansson. Han är en av volontärerna på Vänersborgs nya akutboende. Ett nattlogi för dem som varit hans vänner under den tid han var aktiv alkoholist.
Foto: Kajsa Wedberg
Patrik Johansson har själv lyckats ta sig ur ett alkoholmissbruk. Nu vill han hjälpa andra och vara en förebild genom att engagera sig i Sonrise som volontär.

Patrik stoppar ner mobiltelefonen och säger att han just fick ett samtal från gamla kompisar. De har precis blivit utan hem och sovit i en trappuppgång. De har ingenstans att ta vägen.

– Det gör det förstås ännu viktigare att kunna hjälpa till här, säger Patrik och tar upp målningen av en fondvägg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det är full aktivitet på nya härbärget drivet av den kristna föreningen Sonrise.

Det blir allt vanligare att det är frivilliga krafter som ställer upp för dem som inte har tak över huvudet. Där kommunernas socialtjänst går bet tar de ideella över. Det visar sig inte minst i Vänersborg, där det kritiserade härbärget  Holmängen ska läggas ner när Sonrise är redo att ta över. Det kommer att startas i etapper med någon natt i veckan nu i vår och sedan varje natt från i höst.

Ethel Svensson och Jan Thorvaldsson har båda lång erfarenhet av att jobba med människor. Nu engagerar de sig för att hjälpa hemlösa i Vänersborg. ”Det finns ett stort behov här, av medmänsklighet men också att kunna ge tak över huvudet för de mest utsatta.”, säger de.

Vi träffar Jan Thorvaldsson, som är en av initiativtagarna till föreningen. Han berättar att tanken på ett akutboende i Vänersborg startade redan för ett par år sedan, då han och hans fru Madeleine fick höra talas om en ung man som inte hade någonstans att ta vägen en natt när det var minus 16 grader.

Två år av möten

Det blev starten till att Sonrise tillsammans med Frälsningsarmén i Trollhättan startade övernattning för hemlösa i en kyrksal. Men det kändes inte som en långsiktig lösning så då tog Jan och Madeleine Thorvaldsson kontakt med socialförvaltningen i Vänersborg. Tanken var att få en plats där de kunde ordna akut övernattning för hemlösa. Efter två år av möten och arbete nådde man ett avtal och nu har de första nattgästerna varit på plats. I samband med påsken öppnades Sonrise för sina första gäster.

– Det kom bara en, berättar Madeleine Thorvaldsson. Och vi har förstått att det är ett stort steg att lämna härbärget och att komma hit istället. Men vi vet att fler kommer. Att komma hit är ju att ta ett steg närmare ett lite mer ordnat liv.

Vänersborgs kommun står för lokalerna på Sonrise, som inte bara är en liten plats för övernattning, utan en hel våning med plats för tio rum, toaletter, duschar, kök och en samlingslokal. Nu fylls rummen med skänkta möbler. För målet är att det ska bli både hemtrevligt och ombonat, även om det bara handlar om övernattning. Det ska inte vara ett boende, där gästerna stannar utan vara akut logi för den som inte har någonstans att sova.

Läs ocksåJamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”
Måste ta hand om varandra

 

Annons

Föreningen Sonrise har nu ett tvåårsavtal med Vänersborgs kommun. Avtalet innebär att kommunen står för kostnaden för en avlönad person som ska jobba natt. Hyran av lokalerna på Sandelheimsgatan står kommunen också för, samt kostnaderna för bevakning. Föreningen förbinder sig att senast i höst ha öppet alla nätter i veckan. Men att det skulle vara ett misslyckande från samhället att det krävs frivilliga krafter, håller inte Jan med om:

– Nej, det är inget misslyckande. Man kan inte i alla lägen förlita sig på staten och samhället. Vi måste ta hand om varandra. Och det här är ett sätt, säger han.

Läs ocksåHuset var en dödsfälla – Marjo hemlös efter räddningstjänstens beslut: ”Ingen hjälper mig”Marjo Kiviluoma sitter med sin hund i lägenheten som räddningstjänsten dömde ut. Nu har hon blivit hemlös.

Redan nu finns en samlad kunskap i föreningen, både i medmänsklighet och i utbildning. Jan har själv en bakgrund i ungdomsvården där han jobbat i totalt 35 år. Carina Grundtman Olofsson är socionom och har jobbat inom familjebehandling och varit socialsekreterare och på andra sidan bordet sitter Ethel Svensson som är psykolog.

– Men det är inte bara utbildning som räknas, säger Jan. De volontärer som kommer hit och vill jobba kommer med stora hjärtan. Självklart är det inte bara att komma och börja jobba. Det krävs att man passar till uppdraget, att vi gemensamt kommer fram till förhållningssätt och hur man bemöter gästerna. Det är sådant vi jobbar fram just nu. Det kommer att krävas många frivilliga krafter för att kunna hålla bemanning året runt, alla nätter.

En plats för de mest utsatta

Drömmen är att Sonrise ska bli en plats för de mest utsatta.

– Självklart hoppas vi att någon ska kunna starta en resa till ett värdigare liv, kanske egen bostad och drogfrihet, säger Carina Grundtman Olofsson. Det är viktigt att man kan känna att ingen är hopplös. Inget fall är hopplöst.

I samband med påskhelgen öppnades Vänersborgs nya härbärge några nätter. I höst ska det vara öppet alla nätter i veckan, men det krävs flera frivilliga krafter som ställer upp som volontärer för att verksamheten ska fungera. Ingen ska få jobba ensam under nätterna.

Det håller Patrik Johansson med om. Han säger att bara genom att hjälpa till i huset känner han att han behövs.

– Det känns väldigt meningsfullt, säger han. Och flera av dem som kommer hit känner jag sedan gammalt när jag själv var i missbruk. När de ser mig nu, kanske det kan se att det inte är för sent att ändra sitt liv. Själv kan jag idag vakna och må bra. Det är en enormt härlig känsla. Det är först sedan jag kom hit och började hjälpa till, som jag fått cred för det jag gjort.

Annons

Men verksamheten bygger på en kristen grund. Hur kommer det att märkas för besökarna?

– Ja, vi är en kristen förening, så visst, det kommer att märkas. Vi kommer att ha en andakt för dem som vill och är intresserade, men det är absolut inget tvång. Inga krav eller villkor för att få hjälp här, säger Jan Thorvaldsson. Verksamheten är öppen för alla och de som vill delta i andaktsstunderna är välkomna till den delen.

”Vi kommer att ha en andakt för dem som vill och är intresserade, men det är absolut inget tvång. Inga krav eller villkor för att få hjälp här,” säger Jan Thorvaldsson, som är en av initiativtagarna till Sonrise härbärge. ”Man kan väl säga att vi är i mirakelbranschen. Kan vi hjälpa en enda människa, så har vi gjort något gott”. 

Det beräknas finnas cirka 30 hemlösa i Vänersborgs kommun.
Vänersborgs socialchef Karin Hallberg säger att modellen IOP, idéburet offentligt partnerskap, där kommuner samarbetar med ideella krafter blir allt vanligare. Kommunen har varit på studiebesök i andra kommuner som satsat på den här metoden och Karin Hallberg ser positivt på den.

Är det inte ett sätt för kommunen att lasta över ansvaret?
– Nej, jag ser det inte så. Det är en positiv utveckling där människor hjälps åt med stöd från kommunen. Och vi jobbar för att kunna införa metoden Bostad först i samarbete med Vänersborgsbostäder. Men det kräver en hel del pengar.
Genom Bostad först erbjuds hemlösa en bostad och stöd för att klara boendet. Om Bostad först blir verklighet i Vänersborg blir det en bredare chans till stöd för hemlösa, med härbärget Sonrice Center och chansen till egen bostad.

Sonrise har redan ett flertal frivilliga volontärer, men under denna veckan, den 20 och 24 april,  kommer de att ha volontärträffar med intresserade.

– Tycker man att det låter intressant kan man anmäla sig på vår hemsida och komma på en träff. Är man då fortsatt intresserad och vill hjälpa till så får man gå igenom en kortare utbildning, säger Madeleine Thorvaldsson.

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Här är hemlösheten störst – så många är drabbade i din kommun De släpper in Vänersborgs hemlösa i värmen: "Fantastiskt kunna ge något tillbaka"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.