Annons

Jamie har slutat med drogerna – fick bostad genom uppmärksammat Facebook-inlägg: ”Behövde göra något åt min situation”

Tierp 23-åriga Jamie Jakobstam är redo att lägga livet som missbrukare och hemlös bakom sig. I ett uppmärksammat Facebook-inlägg söker han bostad i Tierp och berättar öppet om sin bakgrund. ”Jag behövde göra något åt min situation", säger han. Och hans initiativ har gett resultat.
Foto: Johan Wahlgren
Jamie Jakobstam sökte bostad i Tierp via Facebook, och fick napp.

I dagarna hämtade Jamie ut nycklarna till lägenheten, en etta med uteplats, i centrala Tierp.

– Det känns overkligt och jag är nästan lite i chock, säger Jamie Jakobstam.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den privata hyresvärden hörde av sig efter att ha läst Jamie Jakobstams vädjan i i Facebook-gruppen Vad händer i Tierps kommun.

Sökte bostad akut

”Jamie heter jag och jag är 23 år gammal. Jag söker AKUT bostad här på orten, då jag gjort en behandling på ett behandlingshem här och trivs bra med att bo här i trakterna”.

Så inleder Jamie Jakobstam sitt inlägg som han lade ut i mitten på mars. Inlägget har blivit mycket spritt och uppmärksammat och har i nuläget över 5000 gillamarkeringar. Bland de över 200 kommentarerna finns många lyckönskningar och hejarop, och även flera erbjudanden om bostad. ”Modigaste jag sett” och ”Det kommer gå bra för dig” är några av kommentarerna.

Läs ocksåKändiskatten Luffar-Lasse förenar tiotusentals människor: "Han sprider så mycket glädje"
Jamies inlägg på Facebook berörde många, och fick över 5000 likes.

I inlägget förklarar Jamie att socialtjänsten kommer att betala hans hyra åtminstone till en början. Hans plan är att läsa upp betyg och söka in till högskola till hösten.

Hur var det att skriva det här inlägget? Många tycker att det var modigt och starkt gjort.

– Det var enkelt, jag skrev det på tips av min terapeut. Jag har alltid haft lätt för att skriva och det kom från hjärtat.

Läs ocksåFlera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet

Hade du väntat dig att få det mottagande du fick?
– Nej, inte alls. Jag skickade inlägget strax innan jag skulle på en gruppbehandling och när jag kom ut därifrån hade jag fått 200 likes. Jag tyckte redan då att det var jättekul, och sedan har det gått upp väldigt fort, det har fått en väldigt stor spridning.

Vad betyder det för dig?
– Det betyder jättemycket, det har gett mig hopp. Jag var inte beredd på den positiva feedback jag fått, från folk jag inte känner. Så många och så stöttande, det var så fint att se, särskilt i en stad som jag egentligen inte kommer ifrån.

Blev hemlös vid 22

Det senaste halvåret har Jamie tillbringat på ett behandlingshem i Skärplinge i norra Uppland. Han kommer ursprungligen från södra Stockholm och började redan i tonåren att missbruka droger och alkohol. Det gick så långt att han blev hemlös som 22-åring. För ett år sedan bodde han i tält, på gatan och under tak på kolonistugor i Stockholm.

Jamie Jakobstam gillar hästar och har möjlighet att rida på behandlingshemmets stall.

Jamie berättar att uppväxten har varit jobbig. Han vill inte gå närmare in på detaljer, mer än att det handlar om psykisk ohälsa inom släkten. Själv mådde han också dåligt sedan han var liten, men visste inte hur han skulle sätta ord på det och fick inte rätt hjälp. Som 15-åring började han röka cannabis.

– Alla i min ålder gjorde det. Till en början kändes det som en lättnad, en avslappning. Det var ett sätt att skjuta bort problemen. Men det blev värre och värre ju längre jag höll på.

Annons

Mamman ifrågasatte missbruket

Just cannabis och alkohol har varit hans ”största bekymmer genom åren”, säger han. Innan han blev hemlös bodde han med sin mamma som ifrågasatte hans missbruk.

– Vi bråkade mycket, och till slut drog jag därifrån. Man ser mycket hemska grejer när man är ute. Misshandel, slagsmål och folk som ligger avdomnade på gatan i snö medan folk går förbi utan att göra något.

Jamie Jakobstam deltar i möten för tolvstegsprogrammet i Tierp. Programmet går ut på att tillfriskna från beroendesjukdomar.

En stor drivkraft för honom i att förbli drogfri är hans snart fyraåriga dotter som han i dagsläget inte har någon kontakt med. Men målet är att få delad vårdnad och bli en närvarande pappa i hennes liv igen.

– För att kunna ha det måste jag ha en stabil grund att stå på, och en bostad. Ska hon ha en pappa ska det vara en frisk pappa.

Fått insikt om sig själv

På behandlingshemmet är stämningen varm och familjär och han är välkommen tillbaka att hälsa på även efter att vistelsen är avslutad.
I behandlingsplanen ingår flera timmars terapi dagligen. Jamie säger att han fått mycket insikt om sig själv och vad drogerna gör med en människa.

– Jag har jobbat på min självkänsla och med värderingar, gränssättning och beteendemönster. Jag älskar kanske inte mig själv, men jag har lärt mig att respektera och acceptera mig själv. Beroendesjukdomen har egentligen inget med drogerna att göra, utan det är något man tar till för att lösa problemen. Man måste vara nykter när man kommer till behandlingshemmet och sen jobbar man för att hålla sig nykter hela livet.

Älskar djur

På hemmet finns hästar, hundar och katter som vårdtagarna hjälper till att ta hand om – perfekt för Jamie som älskar djur, särskilt katter.

Jamie med hunden Martin som han har ansvar för på behandlingshemmet.

– Jag växte upp med fyra katter i lägenheten. En katt på behandlingshemmet har precis fått ungar och jag har blivit lovad en, för att jag inte ska känna mig ensam.

Stannar gärna kvar i Tierp

Jamie blir kvar på boendet till slutet på april. Efter det behöver han ha tag i en egen bostad. Han stannar gärna kvar i sina nya hembygd Tierp.

– Jag har etablerat mig i orten, jag har vänner här och går på möten i en tolvstegsgemenskap i Tierp, säger han.

I kommunen har Jamie, som säger att han alltid haft en tro, även hittat en kyrklig gemenskap. Under våren har han ägnat sig åt bibelstudier och samtal med en präst. För ett par veckor sedan konfirmerade han sig i Svenska kyrkan, något som inte blev av i tonåren.

Under våren lät Jamie Jakobstam konfirmera sig i en kyrka i Skärplinge.

– Min mamma kom och sjöng på konfirmationen. Samma dag på morgonen hade jag fått reda på att jag skulle få en kattunge, så det var en riktig pangdag.

Annons

Har hopp om framtiden

Kattungens namn har han klart för sig: Den ska heta Hopp.

– Jag har inte haft hopp, men nu har jag faktiskt hopp om att det finns en ljus framtid och att det blir bra.

Jamie har tre ämnen kvar att läsa upp från gymnasiet innan han kan söka in till högskolan. Han funderar på att uppfylla barndomsdrömmen om att bli arkeolog. ”Jag gillar historia och hade A i det på gymnasiet”.

– Men flera säger att jag skulle bli en bra terapeut. Mina föräldrar tycker jag ska bli det, eller diakon. Det vore kul att kunna hjälpa människor. Och kanske kommer min dotter att drabbas av psykisk ohälsa i tonåren, det händer många – då vill jag kunna hjälpa henne.

Har fått möbler av vänner

Genom förstahandskontraktet som han har skrivit under med hyresvärden i Tierp, och betalat in sin första hyra, är han en god bit på väg mot ett ordnat liv. Först har han en del praktiska bestyr att ordna med, som möbler.

– En bäddsoffa, säng och tv-bänk har jag fått från vänner. Sen har jag hört att man kan söka möbelbidrag via soc.

Första egna boendet

Nu väntar utslussning från behandlingshemmet: Jamie provar att sova en natt i lägenheten och utökar det sedan efter hand, så att kontrasten mellan den skyddade tillvaron på behandlingshemmet och det egna boendet inte ska bli så stor.

Lägenheten är Jamies första egna riktiga boende, berättar han.

– Jag har bott själv en gång, men då var det min mamma som betalade, eftersom jag inte kunde bo hemma. Sen har jag bott med partner och barn under en nykter period. Men det här är första gången som det står mitt namn på dörren.

Vill tacka på Facebook

Jamie är glad att han skrev sitt inlägg på Facebook, och funderar på att göra ett nytt inlägg och tacka alla som stöttat honom.

– Det är tack vare det som det har gått så här bra. Jag tycker det är häftigt att man kan vara så här pass ärlig i dagens samhälle och ändå få den här responsen, säger han.

Fakta: Jamie Jakobstam

Namn: Jamie Jakobstam
Ålder: 23
Bor: För nuvarande på behandlingshem i Skärplinge. Snart i etta med förstahandskontrakt i Tierp.
Familj: En dotter, snart fyra år.
Intressen: Djur, skapa musik, träna på gym, bågskytte, åka longboard.

Läs också Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Familj blev utelåst av hyresvärden – sedan försvann alla deras ägodelar Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.