HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nya hyror hos privatvärdar i STO-området

Västra Götaland Förhandlingarna för 2016 blev så segdragna att de inte blev klara förrän i veckan. Men nu gäller nya hyror hos många privatvärdar i Stenungsund och på Tjörn och Orust.
Foto: Gustaf Görfelt
Bor du i Stenungsund och är hyresgäst hos en privat värd som är ansluten till Fastighetsägarna GFR? I så fall kommer din hyra att öka med 1,2 procent från och med 1 april.

Det är Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR som gjort upp. Bland de större värdarna som berörs finns HSB och Sjögrens Bygg i Stenungsund, Konselj Förvaltning på Tjörn och Rentus på Orust.

Resultatet är en tvåårsuppgörelse, där 2016 och och de tre första månaderna 2017 lämnas utan höjning. Från 1 april 2017 höjs hyran med 1,2 procent i Stenungsund, med 1,25 – 1,3 procent på Orust och med 1,35 procent på Tjörn.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Enligt Valon Ceku, förhandlare på Hyresgästföreningen, var det aldrig fråga om en officiell strandning. Däremot gjorde oenigheter att förhandlingarna körde fast och låg nere under en lång period.

– Men sedan bytte båda sidor förhandlare och därefter gick det smidigt, säger Valon Ceku.

Han pekar på att höjningarna i alla tre kommunerna ligger lägre än de kommunala bolagens, om man slår ut det på båda åren.

Annons
Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.

Lars Johansson, förhandlare för Fastighetsägarna GFR, menar att årets höjningar egentligen ligger för lågt om man ser till de kostnadsnivåer som hyresvärdarna har. Speciellt på Tjörn och Orust, där de kommunala taxorna för el, vatten och avlopp är bland de högsta i landet.

– Även kostnaderna för löner och annat ökar. Vi är lite oroade över de senaste årens låga hyresökningar, om det fortsätter för många år framåt kommer vi att få problem, säger Lars Johansson.

Fastighetsägarna GFR hade från början yrkat att få höja hyran 1,9 procent i Stenungsund, 2,2 procent på Tjörn och 2,3 procent på Orust.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

LÄS MER:
Så mycket höjer västsvenska värdar hyran – hela listan

Annons

Höjda hyror på Orust

Höjd hyra i Stenungsund och på Tjörn

Pengar i en portmonnä.
Läs också Beskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning” Krävdes på 365 000 i obetald hyra – kan få kossor och en miljon kronor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.