Annons

Kommunala taxor allt högre

Nyheter Priserna för el, värme, vatten och avfall fortsätter att stiga. Skillnaden mellan billigaste och dyraste kommunen är dessutom stor - cirka 12 670 kronor per år – hela 78 procent.
Foto: Rikard Ljungqvist
Kommunernas taxor och avgifter ökar mer än konsumentprisindex.

För en vanlig trerumslägenhet i Sverige kostar el, vatten, avlopp, värme och avfall i snitt 1 869 kronor per månad. Men kostnaderna varierar stort beroende på bostadsort. Tanum i norra Bohuslän är dyrast. Där är motsvarande månadskostnad 2 410 kronor. I Norrbottens Luleå, billigast i landet, kommer man därmed undan med 1 354 kronor per månad. Siffrorna redovisas i den årliga Nils Holgersson-rapporten som kartlägger avgifter och taxor för ett flerbostadshus i landets samtliga kommuner.

Att skillnaderna mellan kommunernas taxor totalt sett är så stora kan delvis förklaras av att det är dyrare att leverera vissa tjänster i glesbygd än i tättbebyggda kommuner.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är ändå att betrakta som orimligt att prisskillnaden är upp till 12 670 kr per år beroende på vilken kommun lägenheten ligger i. Det är en skillnad som vi dessutom kan se blir allt större, säger Roland Jonsson, ordförande i Nils Holgersson-gruppen.

Annons

I rapporten konstateras att avgörande för de kommuner som har lägst totalkostnad är låga fjärrvärmekostnader.

Nils Holgersson-rapporten kom ut första gången 1996. Sedan dess har avgifter och taxor stigit tre gånger så mycket som konsumentprisindex. I år är den genomsnittliga avgiftshöjningen fyra procent, samtidigt som övriga priser i samhället i stort sett har stått stilla. Ökningen beror till största del på ett kraftigt ökat elpris.

Läs ocksåHyresgästers tacokväll billigast i Kristianstad

– Det är bekymmersamt att priserna fortsätter att öka betydligt mer än den allmänna prisutvecklingen. Det rör sig ofta om verksamheter med bristande konkurrens där konsumenternas ställning är svag med liten möjlighet att påverka priserna, säger Roland Jonsson. 

Annons
Kommuner med högst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet
Tanum 2 410kr/mån
Munkedal 2 282 kr/mån
Nordanstig 2 236kr/mån
Härjedalen 2 230kr/mån
Tjörn 2 228kr/mån
Kommuner med lägst månadskostnad för en vanlig trerumslägenhet
Luleå 1 354kr/mån
Borlänge 1 416kr/mån
Boden 1 442kr/mån
Piteå 1 447kr/mån
Oxelösund 1 459kr/mån
Källa: Nils Holgerssonrapporten 2016

Läs hela rapporten här: 

Fakta: Nils Holgersson-gruppen

Består av representanter från HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen, Sabo och Fastighetsägarna Sverige.
Ger årligen ut en rapport om prisskillnader att driva en lägenhet mellan olika kommuner.

Läs också Gullspångsborna har högst elnätsavgift i Västra Götaland Elnätsavgifterna slår orättvist Så mycket dyrare har elen blivit i din kommun Så här mycket kostar din sophämtning

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.