Annons

Höjda hyror på Orust

Orust Stiftelsen Orustbostäder höjer sina hyror med 0,75 procent. Det är resultatet av årets förhandlingar med Hyresgästföreningen. Höjningen är den lägsta på många år.

Omkring 850 hushåll berörs. För den som har en hyra på 6 000 kronor innebär höjningen 45 kronor mer i månaden.

Hyresgästföreningens förhandlare Valon Ceku är nöjd med uppgörelsen.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Orustbostäder har visat oss tydligt varför de har behov av att höja hyrorna, men vi har ändå gjort en överenskommelse på en rimlig nivå, säger han

Hyreshöjningen är den lägsta på hela 2010-talet, sedan toppnoteringen 2012 då hyran höjdes med 3,7 procent. Men trots det har det inte varit ett hårdkokt förhandlingsklimat, enligt Valon Ceku..

– Nej, det har varit en konstruktiv dialog, där Orustbostäder har kommit med goda och sakliga argument. Det är ett litet men välskött bolag. De har flera intressanta projekt på gång, bland annat nybyggen, säger Valon Ceku.

Annons
Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Ted Lärnhem, vd för Orustbostäder, instämmer med Valon Ceku om det goda klimatet. Han påpekar att det bara krävdes två sittningar för att komma överens.

– Min uppfattning är att vi nått en uppgörelse som är hanterbar för båda parter. Vi behöver höja hyrorna på grund av ökade taxebundna kostnader, och dessutom vill vi bibehålla vår underhållsnivå. Men vi har också tagit till oss hyresgästernas funderingar, säger Ted Lärnhem.

Att höjningen historiskt sett är förhållandevis låg menar han till stor del beror på omvärlden.

Läs ocksåKenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgarantiEn man i 60-årsåldern lutar sig mot dörrposten in till ett hus.

– Det har varit blygsamma resultat i hyresförhandlingarna generellt sett de senaste åren, om man ser det ur ett hyresvärdsperspektiv. Det innebär egentligen inte mindre kostnader för oss, men det är klart det påverkar förhandlingarna, säger Ted Lärnhem.

Annons

Hyreshöjningen blir den samma oavsett om man har varm- eller kallhyra. Den gäller från nyår, men höjningen för årets tre första månader kommer att fördelas på hyrorna för april, maj och juni.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran – hela listan

Pengar i en portmonnä.
Läs också Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Fick inte igenom enorma hyreshöjningen: "Måste spara pengar på något annat"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.