HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Höjda hyror på Orust

Orust Stiftelsen Orustbostäder höjer sina hyror med 0,75 procent. Det är resultatet av årets förhandlingar med Hyresgästföreningen. Höjningen är den lägsta på många år.

Omkring 850 hushåll berörs. För den som har en hyra på 6 000 kronor innebär höjningen 45 kronor mer i månaden.

Hyresgästföreningens förhandlare Valon Ceku är nöjd med uppgörelsen.

Läs ocksåGatuprotest mot allmännyttans krav i GöteborgOla Terlegård och Catherine Holt är med och arrangerar en protest i Göteborg mot att de kommunala bostadsbolagen kräver att få höja hyran med 6,8 procent.

– Orustbostäder har visat oss tydligt varför de har behov av att höja hyrorna, men vi har ändå gjort en överenskommelse på en rimlig nivå, säger han

Hyreshöjningen är den lägsta på hela 2010-talet, sedan toppnoteringen 2012 då hyran höjdes med 3,7 procent. Men trots det har det inte varit ett hårdkokt förhandlingsklimat, enligt Valon Ceku..

– Nej, det har varit en konstruktiv dialog, där Orustbostäder har kommit med goda och sakliga argument. Det är ett litet men välskött bolag. De har flera intressanta projekt på gång, bland annat nybyggen, säger Valon Ceku.

Annons
Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Ted Lärnhem, vd för Orustbostäder, instämmer med Valon Ceku om det goda klimatet. Han påpekar att det bara krävdes två sittningar för att komma överens.

– Min uppfattning är att vi nått en uppgörelse som är hanterbar för båda parter. Vi behöver höja hyrorna på grund av ökade taxebundna kostnader, och dessutom vill vi bibehålla vår underhållsnivå. Men vi har också tagit till oss hyresgästernas funderingar, säger Ted Lärnhem.

Att höjningen historiskt sett är förhållandevis låg menar han till stor del beror på omvärlden.

Läs ocksåSå mycket höjer halländska värdar hyran 2023 – hela listan

– Det har varit blygsamma resultat i hyresförhandlingarna generellt sett de senaste åren, om man ser det ur ett hyresvärdsperspektiv. Det innebär egentligen inte mindre kostnader för oss, men det är klart det påverkar förhandlingarna, säger Ted Lärnhem.

Annons

Hyreshöjningen blir den samma oavsett om man har varm- eller kallhyra. Den gäller från nyår, men höjningen för årets tre första månader kommer att fördelas på hyrorna för april, maj och juni.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran – hela listan

Pengar i en portmonnä.
Läs också Magnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval” Skenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.