Nya hyror klara i Norrköping
Överenskommelsen innebär att hyrorna hos kommunägda Hyresbostäder höjs med 1,38 procent eller 13,49 kronor per kvadratmeter. För en hyresgäst i en trerumslägenhet på 70 kvadratmeter innebär det en höjning på cirka 80 kronor i månaden. Det ger hyresvärden 8,5 miljoner kronor i ökade hyresintäkter.
– Vi är nöjda med att vi har lyckats hålla nere höjningen så här pass mycket, för det är en stor utgift för många, säger Benny Andersson, förhandlare på Hyresgästföreningen.
De nya hyrorna är nästan en halvering av den höjning som Hyresbostäder hade begärt i början av förhandlingen. Bolaget ville höja hyrorna med 2,74 procent bland annat på grund av ökade kostnader för reparationer, underhåll och sophantering. Men även för att satsa mer på rent och snyggt ute i bostadsområdena som till exempel utökad städning, skötsel och bättre belysning. Något som bolaget nu får dra ner på.
– Vi är inte nöjda med de nivåer som blev. 8,5 miljoner i stället för 17 miljoner är en ganska stor skillnad och det gör att vi inte kan göra allt det vi hade tänkt och hoppats på, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.
Enligt bolaget kommer hyresgästerna märka av det genom att en del åtgärder får skjutas på framtiden, som till exempel satsningar på tvättstugor, gårdar, lekplatser och estetiska åtgärder som puts, måleri och utsmyckning av entréer. Men Hyresgästföreningen har ifrågasatt att åtgärderna ska ge högre hyra.
– Vi har frågat hyresgästerna och de är inte beredda att betala för de här åtgärderna. Dessutom finns faktiskt pengarna i bolaget men ägarna har beslutat att ta ut det här som vinst istället, säger Benny Andersson på Hyresgästföreningen.
De senaste åren har hyresförhandlingarna mellan Hyresbostäder och Hyresgästföreningen inte gått som en dans. Två gånger har förhandlingarna strandat och fått tas över av Hyresmarknadskommittén. Men i år lyckades parterna kom överens lokalt, trots att det har dragit ut på tiden och tagit åtta förhandlingsträffar.
– Jag tycker att det har varit knepigt, vi pratar inte alltid samma språk. Att det krävts åtta möten för att komma överens indikerar någonting. Men vi är ändå nöjda med att vi lyckats komma överens lokalt, säger Lars Löfgren på Hyresbostäder.
– Det känns bra att vi lyckades komma överens, men det har varit långa och tuffa förhandlingar. Samtidigt har det varit ett gott förhandlingsklimat och en vilja från båda att komma överens, säger Benny Andersson på Hyresgästföreningen.
Höjningen gäller från den 1 januari och kommer att tas ut retroaktivt på hyrorna under april, maj och juni.