Nya krav: Minska nyanländas möjlighet att välja
När nyanlända och asylsökande själva bestämmer var de ska bosätta sig faller valet ofta på orter där tidigare landsmän eller bekanta bor. Det har inneburit särskilda påfrestningar för flera kommuner såsom Malmö och Södertälje, eftersom de även behövt ta emot ett stort antal nyanlända som fått bostad anvisad i kommunen av Migrationsverket.
Inför nästa år har regeringen lyssnat på kommunerna som tyngs av stora grupper egenbosatta. Har man redan tagit emot många personer som valt bostadsort själva kommer man inte att behöva ta emot lika många nyanlända som tidigare, meddelar etableringsminister Ylva Johansson.
– Det är viktigt att kommuner som tar ett stort samlat ansvar för nyanlända får färre anvisade, säger hon i ett pressmeddelande.
Många vill dock gå betydligt längre och till och med riva upp hela lagstiftningen om egen bosättning, så kallad ebo.
Allmännyttans integrationsråd, bestående av tolv vd:ar från kommunala bostadsbolag runtom i landet, varnade i våras om att ebo-lagstiftningen leder till en ”ovärdig” trångboddhet, då stora grupper människor helt enkelt flyttar in hos släkt och vänner. Lidande blir inte sällan barnen, då möjlighet till vila och läxläsning försämras.
Ebo-lagen har även blivit ett hett samtalsämne i riksdagen. Under torsdagen presenterades ett flertal motioner där nuvarande lagstiftning problematiseras:
- Liberalerna vill under perioder kunna begränsa ebo-mottagandet och även göra det enklare för privatpersoner att hyra ut villor och lägenheter genom möjligheten att ta ut en högre hyra.
- Kristdemokraterna vill förhindra att nyanlända väljer trångboddhet genom att den som vill välja eget hem först måste visa bevis på att de kan få ett värdigt boende. Annars ska de gå miste om sin etableringsersättning, föreslår partiet.
I Södertälje har kommunalrådet Boel Godner (S) i flera år larmat om de miserabla förhållandena i vissa av kommunens stora hyreshusområden. Hon vittnar om hur människor blir fast i de mest segregerade stadsdelarna och faller offer för olaglig handel med andrahandsavtal och korta kontraktstider.
– Ebo är en helt okontrollerad invandring till Sveriges idag mest utsatta områden. Lagstiftningen skapar extrem segregation och ibland till och med parallella samhällen. Några tjänar pengar på Ebo och segregation, inte minst i den svarta ekonomin på hyres-och arbetsmarknaden
Ändrade lagar eller ett totalt avskaffande är ett måste för att motverka utanförskap och att folk utnyttjas på bostadsmarknaden, menar hon.
– Alltför många hamnar rakt ut i utanförskap. Södertälje skulle mycket hellre ta emot anvisade flyktingar. Det viktigaste är att alla får en hygglig start och Ebo blir alltför ofta en mardröm för asylsökande som första dagen i Sverige skuldsätter sig för lång tid i svarta hyresaffärer.