Nya lägenheter på åtta månader
Studentorkestern Lithe Blås spelade, spexade och spred värme i det grå och fuktiga novembervädret. Malin Granberg är första hyresgäst att flytta in och hon fick därför äran att klippa det röda bandet vid ceremonin.
Huset ser utanpå ut som ett antal byggbaracker som staplats på varandra och sedan fått en mer tilltalande fasad, trappor och loftgång.
– Det unika är att vi för första gången har byggt med ett tillfälligt bygglov, säger kommunala Studentbostäders vd Simon Helmér.
Därför har hela projektet, från idé till inflyttning, tagit åtta månader i stället för minst två år, vilket är normalt. Tidigare kunde tillfälligt bygglov beviljas för maximalt fem år med möjlighet till fem års förlängning. En lagändring i somras gör det möjligt att förlänga med ytterligare fem år. Det betyder att modulhuset kan få stå kvar i totalt 15 år, vilket gör att Studentbostäder ser tillräckligt goda ekonomiska förutsättningar för projektet.
– Efter dessa 15 år kan lägenheterna flyttas till en annan plats, säger Simon Helmér.
Att en parkeringsyta tagits i anspråk ser han inte som något problem. Enligt Simon Helmér finns ett överskott på parkeringsplatser i Ryd. Många studenter saknar bil, men när bostadsområdet byggdes på 1970-talet såg regelverket annorlunda ut och det fanns krav på ett större antal platser i förhållande till studentlägenheter jämfört med i dag.
Komplexet består av 25 lägenheter, samtliga ettor på 24 kvadratmeter med eget badrum och kokvrå. Just det sistnämnda var avgörande för att väcka Malin Granbergs intresse.
– Jag vill gärna ha eget kök och så blir det lite mer privat än att bo i korridor som jag gör nu, säger hon.
På fredag flyttar hon in i sin nya lägenhet.
– Jag tycker det ser ut precis som en vanlig lägenhet. Det här är en bra lösning, för det brukar ta väldigt lång tid att bygga annars.
Malin Granberg vittnar om den svåra situation som studenter som flyttar till Linköping riskerar att mötas av. För sex år sedan hade Studentbostäder 400 lägenheter och rum som stod tomma. I dag är läget ett annat.
– Jag kommer från Piteå ursprungligen men har bott i Linköping 1,5 år nu. När jag kom hit hade jag inte många köpoäng alls. De första två veckorna fick jag bo hos en kompis. Sedan hyrde jag i andra hand i sex månader innan jag fick ett korridorrum. Så det är jättesvårt.
För att få en av de nybyggda lägenheterna krävdes att man köat i minst 1,5 år.
Rummet som Malin Granberg lämnar har en hyra på 3 100 kronor i månaden. Modullägenheten kostar 3 850 kronor. Den största skillnaden är att lägenhetshyran ska betalas tolv månader om året medan rummet har tiomånadershyra, vilket är vanligt för studentbostäder.
– Det känns lite surt. Jag hade hellre haft tiomånadershyra, säger hon.
Annica Samuelsson på studenternas hyresgästförening Kombo berättar att det var mycket diskussioner om just detta när hyran förhandlades.
– Vi sa att eftersom det är ett begränsat projekt så kan vi testa och se vad studenterna tycker. Vi kommer följa detta noga och om det blir dåligt så kan vi alltid förhandla om, säger Annica Samuelsson.