HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde?

Mariestad "Bra att de bygger hyresrätter, men vem kommer ha råd att flytta in?" Det undrar Hyresgästföreningens Fredrik Marcusson apropå de 48 sjönära hyresrätterna som byggbolaget Vernum bygger i Sjölyckan i Mariestad.
Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.
Foto: Karin Gistedt/Kajsa Wedberg
Fredrik Marcusson från Hyresgästföreningen undrar vem som ska ha råd att bo i hyreshuset i Sjölyckan i Mariestad.

Mariestads nya bostadsområde Sjölyckan lanseras som exklusivt, med magnifik utsikt över Vänern och blåbärsskogen runt knuten. Området ligger nordost om stan och består av nyuppförda villor, radhus och bostadsrätter. Går det som Stockholmsföretaget Vernum planerar kommer det även finnas ett hyreshus med 48 lägenheter fördelade på åtta våningar i området vid den här tiden nästa år.

Mariestads nya bostadsområde Sjölyckan ligger högt med utsikt över Vänern och in mot stan.
Mariestads nya bostadsområde Sjölyckan ligger högt med utsikt över Vänern och in mot stan.

Bakgrunden är den tävling som Mariestads kommun drog igång hösten 2020. Byggföretag fick komma in med byggnadsförslag och vinnaren skulle få en gratis byggrätt på 4 300 kvadratmeter i Sjölyckan. Nu är avtalet undertecknat, vilket Mariestads Tidningen var först med att berätta.

Vernum ska bygga ett 24 meter högt trähus med solpaneler på taket och grönområde utanför. Att det blev just Vernum som drog vinstlotten beror, enligt Mariestads exploateringschef Erik Randén, bland annat på företagets klimattänk.

– Vi behöver fler lägenheter snabbt så den korta byggtiden värdesätts, säger Erik Randén till Mariestads Tidningen.

Huset kommer att bli kubformat med tvåor på 50 kvadratmeter, treor på 70 och fyror på 85. Enligt Vernums vd Fredrik Lindberg blir hyran för de största lägenheterna runt 11 000 kronor i månaden.

Läs ocksåSå länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 årJeannette René de Vreede köade i tio år för sin drömlägenhet intill Trollhätte Kanal.

Fredrik Marcusson är förtroendevald i Hyresgästföreningen i Mariestad. Han välkomnar hyresrätterna i Sjölyckan och säger att det är bra att olika boendeformer blandas. Men han undrar samtidigt för vem man bygger.

– Det finns ett stort behov av fler hyresrätter men problemet med nyproduktion är att det blir så dyrt. Och Sjölyckan är ju ett väldigt exklusivt område som dessutom ligger en rätt så bra bit utanför stan. Jag undrar vilka som kommer att ha råd. Om det enbart blir pensionärer som just har sålt sin villa som kan flytta in så kommer det inte att hjälpa de som behöver en bostad allra mest. Till exempel unga vill flytta hemifrån, säger Fredrik Marcusson.

Fakta: Så mycket har byggts i Mariestad
  • Mellan år 2016-2020 byggdes det 298 nya bostäder i Mariestad.
  • 155 var hyresrätter, 13 var bostadsrätter och 130 var äganderätter (villor).
  • Det innebär att 52 procent av bostäderna som byggdes under de året var hyresrätter. Att jämföra med rikssnittet på 42 procent.

Källa: hurvibor.se (faktabank producerad av journalisterna.com på uppdrag av Hyresgästföreningens regioner Mitt och Västra Sverige).

Läs också Gustavs hyra skulle chockhöjas: "Jag hade inte kunnat bo kvar" Lycksökare utnyttjar akut bostadsbrist: "Grogrund för huliganer" Hannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva” Gravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.