Annons

Nya regler ska korta Gotlandshems kö

Gotland Vivi Henrysdatter är en av omkring 37 000 registrerade bostadssökande hos Gotlandshem. Men siffran är missvisande, menar bolaget, som gör om sitt kösystem.
Foto: Annika Wallsson
Kvarteret Sjöliljan är Gotlandshems senaste färdigställda nybygge, med hyror på mellan 9 000 och 14 000 kronor i månaden. Vivi Henrysdatter tycker att bolaget borde satsa på att bygga mindre och billigare lägenheter.

Drygt 57 000 personer är skrivna på Gotland. Det betyder att fler än varannan gotlänning i teorin står i kö för lägenhet hos kommunägda bostadsbolaget Gotlandshem. I praktiken är det förstås även många som i dag inte bor på ön som anmält sitt intresse.

Men enligt Gotlandshem är det bara en bråkdel så många som verkligen vill och behöver ha en lägenhet. För att få en kö som stämmer bättre överens med verkligheten har nya regler införts, som kräver att den bostadssökande är aktiv för att inte förlora sin plats.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Vivi Henrysdatter fick fast jobb på Gotland och flyttade dit 2011. Men att hitta en bostad visade sig vara svårare. När hon kontaktade Gotlandshem för att höra sig för om lediga lägenheter fick hon veta att det krävs år av köande, kanske upp till tio år, för att hamna först i tur för ett kontrakt.

Efter att ha bott i andra hand med tidsbegränsat kontrakt fick Vivi till sist tag på en egen lägenhet, hos en privat värd i Visby.

Annons

Hon tycker inte att det är kösystemet som är problemet, utan att det finns för få hyreslägenheter på Gotland, inte minst små sådana med låg hyra.

Läs ocksåVärdarnas hårda krav – då får du nobben om du vill bo i Malmö

– Det kanske ser snyggare ut på pappret, men det förändrar inte verkligheten. Det kommer fortfarande vara lika många som vill ha samma lägenhet och väntetiden kommer att vara lika lång.

Tills vidare står hon ändå kvar i Gotlandshems kö.

Annons

– Men egentligen kvittar det, för jag tror inte att jag bor kvar på Gotland om tio år, säger hon.

Läs ocksåGotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procentSusanne Davidsson, Hyresgästföreningen, Joakim Martell, Gotlandshem

Läs mer:
”Vi har nog varit unika”

Fakta: De nya köreglerna

Från och med i år måste den som vill behålla sin köplats hos Gotlandshem bekräfta det minst en gång per tolvmånadersperiod.
Bekräftelsen görs på bolagets hemsida eller per telefon.
Den som inte bekräftat sin plats senast 1 mars 2013 åker ur kön.Källa: Gotlandshem

Läs också Kraschlandning för hyresförhandlingarna på Gotland: "Skulle leda till katastrof" Barbro protesterar mot 17 procents hyreshöjning: "Jag kan tvingas flytta" Gratis kommunal bostadskö försvinner och ersätts av större som kostar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.