Annons

Här får nyanlända inblick i svenskt föreningsliv

Landskrona Svenskt föreningsliv är unikt. I ett projekt ger Hyresgästföreningen i Landskrona nyanlända en första inblick. Hem&Hyra följde med till ett bostadsområde.

Det är en solig aprildag i bostadsområdet Sandvången. I dag deltar sex nyanlända i den grupp som under några veckor följer Hyresgästföreningen i Landskrona. Det hela började med ett möte där Arbetsförmedlingen presenterade ett projekt. Olika föreningar berättade om sig själva för nyanlända som sedan fick anmäla sitt intresse. Nu vandrar gruppen runt och kikar på trappuppgångar och sopstationer.
– Det är roligt, utvecklande och spännande att få ta del av deras erfarenheter. Vi i vår tur får visa vår föreningskultur, säger Helena Rasmusson.

Det är skånska Länsstyrelsen som håller i projektet NAD (nätverk, aktivitet, delaktighet). Tanken i stort är att nyanlända som engagerar sig i föreningslivet mår bättre och lättare etablerar sig. Naturligtvis blir det hos Hyresgästföreningen fokus på boendet. Och det är få som inte har åsikter i ämnet. Utanför soprummet skojas det friskt om vem i familjen som går ut med soporna men diskussioner om hur man bor blir också lätt allvarliga.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Flera i gruppen bor idag trångt. Ziad Alhussain bor med sin fru och fem barn på 74 kvadratmeter. Han konstaterar att det är svårt när alla ska hitta plats att studera. Själv pluggar han på SFI och läser på inför ett taxiprov som han hoppas ro i hamn i sommar.
– Så klart är jag glad över lägenheten men det är är en skillnad för mig, att inte ha ett boende där alla får plats.
Att bo i hyreshus och ha grannar under och över sig som man inte känner kan vara helt nytt.
– Hemma bodde jag också i ett våningshus men det var byggt för hela min familj. Det funkar så, sedan när man växer upp och börjar tjäna pengar letar man ett projekt och börjar bygga för sin egen familj, säger Walid Othman.

Annons

Mellan 8 månader och 3,5 år har gruppens medlemmar varit i Sverige. Olika omständigheter har fört dem från Syrien till Landskrona. Flera har först fått vänta länge på uppehållstillstånd och annat och är nu på gång att bygga upp ett nytt liv i Sverige. Projektets grundtanke är att delaktighet i en förening kan vara avgörande för hur det går. För den som är född i Sverige är det självklart att ha sociala sammanhang i scoutkårer, fotbollsklubbar och bokcirklar. Så är ofta inte fallet om man kommer från andra länder.

Nu säger flera att de vill fortsätta på något sätt i Hyresgästföreningen.
– Det är så klart jättebra att de engagerar sig i sitt boende, och vi kan bättre ta del av deras problem som kan skilja sig från andra gruppers, säger Helena Rasmusson.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Fakta: "Svenskt föreningsliv är unikt i världen"

Svenskt föreningsliv är unikt i världen. Är du inte född här kan det ta tid att förstå.
Vi har alla en gemensam uppgift att se till att nyanlända får ta del av den här delen av vårt civilsamhälle.
Låt välkomnandet av nyanlända vara en naturlig del av ert föreningsarbete. Inte bara riktade projekt.

Källa: Henrik Nilsson, NAD

Fakta: Låt inte språket vara ett hinder

1. Du behöver inte vara expert på integration för att inkludera nyanlända.
2. Låt inte språket vara ett hinder. Föreningsliv är naturliga och sociala möten. Det ska vara kul.
3. Vid viktigare kommunikation: Skriv ner informationen på papper så att mottagaren kan få det tolkat vid behov.

Läs också Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Så fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det” Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.