Annons

Nybyggda hus brinner oftare

Nyheter Siffror från försäkringsbolaget If visar att nybyggda hus brinner oftare än äldre. De kopplar utvecklingen till isoleringsmaterialet cellplast.

Hus som byggdes för mindre än tio år sedan löper en 50 procent större risk att råka ut för en brand än hus med över 30 år på nacken, det visar statistik från försäkringsbolaget If. Faktum är att nya hus till och med brinner oftare än de som byggdes för över 50 år sedan.

– Vi blev också förvånade. Man tänker ju att det i gamla hus borde vara ett dåligt brandskydd men siffrorna visar att det är tvärtom, säger Daniel Claesson, informatör på If.

Läs ocksåRikshem tog bort staketet runt Evas uteplats – orolig för att blommorna inte ska klara snöröjningen

Statistiken från försäkringsbolaget baseras på 8 300 bränder mellan 2007 och 2011. För det är framförallt på senare år som de nya husen har utmärkt sig i brandstatistiken.

Experterna på försäkringsbolaget drar en koppling till användandet av cellplast, eller frigolit, i byggprocessen. Ett material som Hem & Hyra nyligen har skrivit om.

Det är ett lättantändligt material som används för isolering av fasaden.

Annons
Läs ocksåRökte i sovrummet – grannar tvingades fly lågorna och katten dogEtt helt utbrunnet rum där paret nyss sovit. Fönstren har exploderat av värmen och ersatts av plywoodskivor.

– Det är omöjligt att säga exakt vad bränderna beror på. Men enligt oss är det sannolikt att ökningen beror på cellplasten. Den brinner snabbt och producerar mycket rök.

Det finns andra teorier om varför statistiken ser ut som den gör. En av dessa är att det är många barnfamiljer som bor i nybyggda hus. Hos dem är risken för bränder högre.

På den ideella organisationen Brandsskyddsföreningen vill man dock höja ett varningens finger för fler stora bränder i våra bostadshus framöver.

Läs ocksåEva har haft sin blomstrande uteplats i över 30 år – nu riskerar hon att bli av med denTvådelad bild: Till vänster Caroline Pettersson och Eva Byegård i vinterjackor, till höger Eva Byresgårds uteplats med en blommande rosa dahlia i förgrunden bakom ett trästaket. Rikshem ansökte till hyresnämnden om att få ta bort deras uteplatser.

– Jag tror inte att det är en risk. Det är ett faktum. Cellplasten är mycket mindre förlåtande och gör att bränderna blir allvarligare, säger Anders Bergqvist, vd på Brandskyddsföreningen.

Annons

Organisationens bild är att byggindustrin inte tar hotet på allvar. Att det inte finns någon vilja att utreda riskerna. Men sedan Brandskyddsföreningen har börjat rota i kopplingen mellan cellplast och bränder så har de hittat oroväckande mycket, berättar Anders Bergqvist.

För hyresgäster som misstänker att väggarna i deras hus är fyllda med cellplast så handlar det ändå mest om att kontrollerar det man kan inuti den egna lägenheten. Så att inte några bränder uppstår.

– Skulle man däremot märka att det finns cellplast som är exponerad, särskilt runt fönster, då bör man se till att meddela hyresvärden snarast, säger Anders Bergqvist.

Fakta: Finns plasten i ditt hus?

Det kan vara svårt att ta reda på. Cellplast har använts sedan 1980-talet, men obrännbar mineralull är också vanligt i svenska fasader.

Förhoppningsvis är ytskikten i så bra skick att man inte kan se vad som är innanför. även fastighetsägaren kan vara ovetande.

Försäkringsbolagen har sett kostnaderna för brandskador öka. De skulle vilja att isoleringsmaterial registrerades.

– I Storbritannien är det dyrare att försäkra ett hus om man har cellplastisolering med sämre brandegenskaper, men här vet man inte alltid vad husen är isolerade med. Vi tycker att kraven är för låga, säger Hans-Eric Zetterström, ledamot i Svenska försäkrings regelnämnd.

Läs också Brita och Thomas oroliga för brand på trygghetsboendet: "Känns livsfarligt" Bodde i en dödsfälla – fick kompromissa med värden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.