Annons

Nytt grepp för att nå fler hyresgäster i Berga

Linköping Människor från olika kulturer kan ha olika synpunkter på sitt boende. Därför testas bostadsmöten med tolkhjälp för hyresgäster med bakgrund i Somalia.
Foto: Jenny Knutsson
Suzanne Eriksson från Stångåstaden pratade om rättigheter och skyldigheter som hyresgäst.

Bland Stångåstadens hyresgäster i Linköping talas ett stort antal språk. Eftersom det är svårt att nå ut med information på vart och ett av dessa har bolaget bestämt att bostadsmöten och annan information hålls på svenska.

Men för personer som nyligen har kommit till Sverige kan det vara svårt att ta till sig detta, när man ännu inte behärskar språket. Det är ett av skälen till att det på måndagkvällen gjordes ett undantag, då Stångåstaden och Hyresgästföreningen gästade Somaliska föreningen i Linköping.

Läs ocksåSmåstadsidyll med skamfilat rykte - nu fyller Skäggetorp 50En man och en kvinna i Skäggetorpscentrum.

Mötet hölls i en lokal i bostadsområdet Berga, men lockade deltagare även från andra områden.

Bland de önskemål som kom fram finns en ny fotbollsplan som ersättning för en som tagits bort vid Berga centrum och en större lokal att kunna samlas i. I det första fallet lovade Suzanne Eriksson, områdesansvarig hos Stångåstaden, att bolla frågan vidare till kommunen. Det andra önskemålet ser ut att kunna uppfyllas relativt enkelt då det finns en större lokal att tillgå i närområdet.

– Det är viktigt att det finns någonstans där vi kan samlas. Många kommer till den här lokalen inte bara för att umgås, utan för att få hjälp att fylla i olika blanketter, till exempel, säger Mire Omar, som är ordförande för Somaliska föreningen i Linköping.

Annons
Läs ocksåSå vill hyresvärdarna göra Berga mer attraktivt

Han tolkade, när det behövdes, vid mötet.

Det beslutades även att dra i gång läxhjälp för barn, vilket redan finns i Skäggetorp, och det ska undersökas om man kan starta studiecirklar genom ABF om bland annat internet i vardagen, körkortsteori med mera.

Kan det finnas en risk att man bidrar till ökad segregation genom att hålla särskilda bostadsmöten för hyresgäster som kommer från ett visst land?

Läs ocksåFler felanmälningar när lägenheten blir arbetsplats

– Vi tror att det kan vara ett sätt att hitta en väg in i nya kulturer och få med grupper som sällan kommer på våra vanliga bostadsmöten. Det är viktigt att Hyresgästföreningen är mångkulturell och att personer med annan bakgrund än svensk engagerar sig. Men för att nå dit måste vi bli bättre på att ta reda på vad de tycker är viktigt. Det här kan vara ett sätt, säger Helén Ohlsson, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.

Annons

Mire Omar håller med.

– Det betyder inte att vi står utanför samhället, eller att vi vill göra det. Vi vill vara med, men det är inte alltid så lätt, säger han.

Läs också Hyreshöjningen skjuts upp - så här stor blir den Anklagade grannen för olaglig tvätt - nu måste 77-åringen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.