Annons

Nytt hyrestak för privatvärdar

Nyheter Hyran hos privatvärdar ska sättas utifrån bruksvärdet och årligen anpassas efter kostnadsutvecklingen på orten. Därmed upphör allmännyttans hyresnormerande roll. Det är Hyresgästföreningen inspel i diskussionerna med fastighetsägare och regeringen om ett nytt hyrestak.​
Hyresgästföreningens förbundsstyrelse har antagit en plattform som ska ligga till grund som ett ”inspel” i de fortsatta diskussionerna med regeringen, allmännyttans organisation Sabo och privatvärdarnas organisation Fastighetsägarna.
Det här är nyheterna i Hyresgästföreningens inspel:
En regional bostadskommitté med experter från Hyresgästföreningen, Sabo-företag och Fastighetsägarna tar fram underlag för att underlätta de lokala hyresförhandlingarna. Men kommittén ska inte vara något förhandlingsorgan.
Kommittén ska utgå från utvecklingen på hyres- och bostadsmarknaden, hyresstrukturen på orterna inom regionen och kostnadsutvecklingen.
Förhandlingar med privata fastighetsägare sker som i dag utifrån bruksvärdet, men ska bestämmas med hänsyn till kostnadsutvecklingen på orten. Där kommer den regionala bostadskommitténs bedömningar att spela stor roll. Det man ska titta på är till exempel kostnader för räntor, löner, taxor, förvaltning och byggande
Kvaliteten i förvaltningen ska få större genomslag i hyressättningen.
Vid skälighetsprövning av hyror i hyresnämnden införs ett nytt hyrestak. Spärren mot oskäliga hyror utformas på så sätt att jämförelse ska ske med till bruksvärdet likvärdiga lägenheter, privat eller kommunalt ägda, vars hyror är förhandlade. Därmed försvinner också påtaglighetsrekvisitet som i dag kan ge privatvärdarna rätt att ta ut högre hyra.
Öppnar detta för marknadshyror?
– Nej, det gör det inte, bruksvärdessystemet består, vi får inga marknadshyror och parterna är överens om att det ska finnas ett reellt besittningsskydd, något som också regeringen ställer sig bakom, säger Barbro Engman och pekar på att raserandet av hyrestaket, som Hyresgästföreningen tidigare varnat för, redan pågår med tanke på att stopplagen upphör första juli.
– Detta är vi ”nödd och tvungen” till, inspelet är en plan B som vi tar till om det blir nödvändigt med tanke på hoten mot det svenska hyressättningssystemet från EU och den svenska regeringen, säger Barbro Engman.
 

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Se upp – detta får din hyresvärd inte göra Blåste Försäkringskassan på 240 000 kronor med falska hyreskontrakt I Halland finns många sommarjobb hos hyresvärden Värdar i Värmland skjuter upp hyreshöjning: "Vill visa medmänsklighet"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.