Annons

Blåste Försäkringskassan på 240 000 kronor med falska hyreskontrakt

Skåne Under sju år anmälde kvinnan att hon bodde ensam och lämnade in olika hyreskontrakt för att få bostadsbidrag. Men hyresvärdars vittnesmål fällde henne – nu krävs hon på över 240 000 kronor.
Foto: Gry Ellebjerg

Enligt Försäkringskassans utredning har kvinnan, nu bosatt i Bjuv, felaktigt fått bostadsbidrag i olika perioder under cirka sju år. Under ytterligare nio månader även bostadstillägg.

Kvinnan har ansökt om bidrag som ensamstående – men enligt utredningen har hon hela tiden varit sambo. Hon har ljugit om sin boende- och familjesituation.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Granskat swishar

Försäkringskassan har gjort en grundlig utredning där de presenterar bevis och omständigheter som talar mot kvinnan. De har pratat med tidigare hyresvärdar, tagit del av interna journalanteckningar, tagit in uppgifter från vården och barnens förskolor. De har även granskat utdrag från bankkonton och swishar.

Försäkringskassan skriver i beslutet till kvinnan: ”Du har vid i alla fall fyra tillfällen lämnat in hyreskontrakt som inte är giltiga eftersom det står ditt namn på kontrakten men enligt uppgifter från hyresvärdar är det inte du som har innehaft kontrakten.”

Det som talar för att kvinnan i själva verket har varit sambo är bland annat att hon och en man regelbundet har swishat till varandra. Detta har skett många gånger och totalt handlat om flera hundra tusen kronor. Utredningen visar också att kvinnan i perioder inte heller har betalat någon hyra.

Annons
Läs också35-årig kvinna förlorar lägenhet på Östermalm efter svartkontraktshärva: "Mardröm"

Hyresvärdar intygar

Personal på förskolan har uppfattat att barnen bor med båda föräldrarna och hyresvärdar har intygat att kvinnan bor ihop med en man. Samma man har hon under de aktuella åren också fått barn med.

Försäkringskassan skriver vidare: ”att man inte är folkbokförd på samma adress behöver inte betyda att man inte bor tillsammans. Har man en regelmässig gemensam tillvaro och hushållsgemenskap som normalt präglar ett sammanlevande anses man sammanboende”.

När det gäller bostadsbidrag likställs sambos med gifta. Enligt Försäkringskassan är man sambo om man till exempel:

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.
  • Bor stadigvarande tillsammans.
  • Lever i ett parförhållande.
  • Har ett gemensamt hushåll, det vill säga har gemensam ekonomi och delar på ”sysslor” och utgifter.

Hänvisar till sekretess

Enligt beslutet, som kom i mars 2023, ska kvinnan betala tillbaka 223 000 kronor i felaktigt utbetalda bostadsbidrag under åren 2015 – 2021, samt 20 000 kronor för bostadstillägg 2017. En lista på felutbetalda belopp visar att det handlar om 78 tillfällen – och som mest 5 200 kronor.

Annons

Om det finns ”särskilda skäl” kan man under vissa omständigheter slippa att betala tillbaka eller bli befriad från en viss del. Det kan vara att man har en svår ekonomisk situation. I detta fall bedömer Försäkringskassan att det inte finns några skäl för att kvinnan inte ska betala hela beloppet.

Försäkringskassan hänvisar till sekretess och vill inte kommentera beslutet eller berättar varför man inledde en utredning. I handlingarna står: ”Vi utför regelbundna kontroller av den ersättning som betalas eller tidigare har betalats ut av Försäkringskassan”.

Hem & Hyra får heller inget svar på om fallet har eller kommer att polisanmälas. På Försäkringskassans hemsida står dock: ”Om vi misstänker att det är ett misstänkt bidragsbrott gör vi alltid en polisanmälan”.

Fakta: 40-årig kvinna döms för bidragsbrott

En kvinna i 40-årsåldern i Helsingborg dömdes i februari 2023 för flera fall av bidragsbrott. Straffet blev villkorlig dom och 40 dagsböter. Enligt domen hade hon inte berättat för Försäkringskassan att hon inte längre bodde i den bostad som hon fick bostadsbidrag för, utan hon hade blivit sambo på annat håll. Vid sex tillfällen hade hon fått bidrag utbetalt.

Fakta: Bostadsbidrag

Vem kan få?
Barnfamiljer och ungdomshushåll med låga inkomster i syfte att kunna bo bra och tillräckligt stort.

Hur mycket?
Beloppet styrs av inkomst, bostadens storlek och hur mycket den kostar. Barnfamiljer kan som högst få 3 400 kronor per månad om ett barn bor hemma, 4 200 kronor om två eller fler barn finns hemma och 5 200 kronor om tre eller fler.

Var gäller?
När man ansöker om bostadsbidrag skriver man under och försäkrar ”på heder och samvete” att uppgifterna är riktiga och fullständiga. Om familje- eller boendesituation förändras är man skyldig att ändra uppgifterna.

Källa: Försäkringskassan januari 2023

Läs också Kenth hamnade i hemlösfällan: ”Blir du vräkt är du rökt” – få kommuner ger hyresgaranti Falska uppgifter gav sjubarnsfamilj bostadsbidrag - rekordmånga polisanmälningar i landet Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.