Annons

Nytt konstprojekt i Östberga

Östberga Peace, love and Östish – Det är de eviga värdena som numera smyckar Östberga ungdomsgård. Hem&Hyra ställde fem frågor till Ailin Moaf Mirlashari, konstnärlig ledare för projektet.
Foto: Glenn Lindberg
Tolv meter muralkonst i folieringsteknik. Svenska Bostäder är beställare, Förorten i centrum konstnärligt ansvariga och ungdomar på ungdomsgården i Östberga arbetade fram idéer., Ailin Moaf Mirlashari, konstnärlig ledare för projektet., Tankar och idéer - ungdomarna hade många, många. Det arbetades sedan ner till det uttryck som till slut blev det tolv meter långa konstverket. ,

Hur arbetar ni (Förorten i centrum) praktiskt fram resultaten?

– Vi börjar med att förankra oss med målgruppen. Nu när vi var i Östberga ungdomsgård så började vi med att vara på plats, prata med ungdomarna och personalen för att lära känna dem lite bättre. Därefter börjar vi med våra så kallade idéverkstäder. Vi pratar om ämnen och frågor som är viktiga för dem, och vi gör det i storgrupp så att alla får ta del av varandras idéer och tankar.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Efter att vi har samlat in massa idéer, tankar och åsikter så försöker vi komma fram till en gemensam röst. Hur kan vi utveckla alla dessa röster till en gemensam röst? Då börjar vi spåna vidare om vad som egentligen är viktigast för dem att berätta på en muralmålning. Därefter så bestämmer vi tema och budskap, och börjar skissa. Efter att vi hade skissat klart, och haft en skissvisning så skickade vi in skissen till företaget så de kunde skriva ut den. 

Vilka ställen har ni gjort och har ni några fler på gång framöver?

– Vi har haft dessa processer sedan 2010 och hunnit göra rätt mycket. Vi har gjort så kallade ”community-muraler” där ett helt område får möjligheten att vara med, detta i Husby 2 gånger. Vi har gjort ”Bridging”-processer, där olika skolor som oftast inte möts, har fått möta varandra genom en muralmålningsprocess. Detta med till exempel Vasa real och Rinkebyskolan, och muralen låg i Odenplan. Vi har också gjort detta med Valla och Ronnaskolan i Södertälje. Senaste var ett generationsmöte mellan boende på Kista service hus och studenter på Kista folkhögskola. 

Annons
Läs ocksåNy överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

– Annars har vi gjort fler med specifika grupper i till exempel Tensta, Skärholmen, Sätra, Karlskoga, Karlskrona, Malmö, Örebro.Vi har lite saker på G men inget specifikt än. 

Varför just muralmålningar?

– Muralmålningar är ett kraftfullt verktyg, vi syns och vi hörs. Med muralmålningar får man en möjlighet att ta plats i det offentliga rummet och vara med och utforma den. Vi använder oss av en demokratisk process för att alla ska känna sig delaktiga.  Vi har kanske inte riktigt en muralmålningskultur i Sverige, såsom det finns i sydamerika, södra europa och andra delar av världen. Men vi är på gång! Människor har i århundraden berättat historier och berättelser på väggar. Det är också ett kulturarv vi har. 

Läs ocksåSuccé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet"

Hur skiljde sig Östberga sig åt från de tidigare projekten?

Annons

– Vi använde oss av ett nytt verktyg: foliering. Vi brukar oftast måla direkt på väggen. Men denna gång använde vi oss av foliering, som är en digitalutskrift.

Om du fick välja fritt – vilket är ditt drömprojekt i Stockholm?

– Oj, vilken svår men rolig fråga! Jag skulle nog vilja jobba med en muralturné. Där vi jobbar med att få upp berättelser och röster längst hela tunnelbanelinjen och olika orter ända in till stan. Men också skapa möten och dialog mellan olika människor och generationer. Tänk att få möjligheten att verkligen få utsmycka sin stad på riktigt! Och vara med och höja sin röst i offentliga rum, det är kraftfullt!

Läs också Stockholms kommunala bostadsjättar kräver 7,8 procent i hyreshöjning: "På tok för högt" Hyresgäster får miljonersättning för bullerstörningar Bovärden Jörgens idé gav Strömstadsborna väggkonst i världsklass

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.