Öbo låter ensamkommande bo i renoveringslägenheter
28 ensamkommande ungdomar har fått bostad genom samarbetet mellan Öbo och Stadsmissionen. Några av dem har tidigare bott i studentlägenheterna som nu ska rivas i Brickebacken.
Det var i vintras som Öbo lät ensamkommande bo i en fastighet i Brickebacken. Huset hade tidigare varit studentbostäder men stod tomt i väntan på rivning. Lösningen kom till efter att tidningen Nerikes Allehanda i vintras skrivit en uppmärksammad reportageserie om de hemlösa ungdomarna. Men eftersom huset nu ska rivas, kan ungdomarna inte bo kvar.
– Vi har försökt hitta en ny lösning på problemet och det vi kom fram till var att vi har lägenheter som står tomma några månader i väntan på renovering. De är väldigt svåruthyrda för få personer vill bo så kort tid. Då tyckte vi att det var en bra idé att låta ensamkommande hyra dem, säger Öbo:s vd Ulf Rohlén.
Det rör sig om elva lägenheter i bostadsområdena Vivalla, Varberga och Norrby som alltså stått tomma i väntan på renovering. Kontrakten är på mellan tre till sex månader och varje boende betalar 1100 kronor i hyra för sitt rum. När kontrakten löper ut är tanken att ungdomarna ska få flytta till andra lägenheter som då står tomma i väntan på renovering.
– Att ha tre månaders tak över huvudet är lång tid när alternativet är att vara hemlös och bo på gatan, säger Lena Mattsson som är verksamhetsledare på eget boende, EBO, på Örebro Stadsmission.
Hon säger att det här integrerade boendet betyder mycket för ungdomarna.
– Eftersom lägenheterna ligger utspridda blir de inte så segregerade som när de bott samlade. På det här sättet får de lära sig hur det är att bo i en riktig lägenhet där man måste ta hänsyn till grannar, betala hyran och följa Öbo:s och våra regler, säger hon.
För utöver de vanliga reglerna som alla Öbos hyresgäster måste följa – som att betala hyran i tid och vårda sin bostad – har de ensamkommande ungdomarna även Stadsmissionens regler att förhålla sig till.
– Vi har tydliga regler. De måste gå på gymnasiet och slutföra sina studier, de måste städa, de får inte ta hem kompisar, de måste söka andra bostäder under tiden och de måste vara allmänt skötsamma. Vi gör hembesök hos dem för att se så att våra regler efterlevs för meningen är att de ska lära sig att klara ett eget boende när de blir äldre, säger Lena Mattsson.
Hem & Hyra har tidigare kartlagt hur 25 kommuner i Mellansverige hanterar boendesituationen för ensamkommande. Kartläggningen visade att det bara bland dessa 25 kommuner fanns cirka 300 ensamkommande ungdomar utan egen bostad. Kartläggningen visade att en majoritet av kommunerna inte hjälper till att ordna boende till gymnasieeleverna.
Trots att 28 ungdomar nu fått boende via Öbo:s renoveringslägenheter, står ytterligare 20 hemlösa ensamkommande i Örebro Stadsmissions bostadskö.
– Vi hoppas hitta bostäder även åt dem, men som alla vet är det oerhört svårt med tanke på bostadsbristen, säger Lena Mattsson.
Varje gång media skriver om detta höjs röster om att lägenheterna skulle gå till ”svenska hemlösa”. Hur ser du på det?
– Skillnaden är att ensamkommande inte får bo på härbärgen eller få hjälp av projekt som till exempel ”Bostad först” eller ställa sig i bostadskö som etablerade svenskar kan. Nu har Öbo valt att ingå i ett samarbete med Stadsmissionen för att låta den här gruppen hyra annars svåruthyrda lägenheter så att de kan slutföra sina studier, det borde de flesta tycka vara bättre än att de driver runt på stan och inte klarar sin utbildning, säger Lena Mattsson.