Annons

”Ocker” i coliving – nu granskas hyrorna i den nya boendeformen

Haninge 7 000 kronor för sex kvadrat. "Ockerhyra" enligt Hyresgästföreningen som nu driver frågan om hyrorna i ett coliving-boende: ”Colive testar systemet för att se hur mycket pengar de kan tjäna på bostadsbristen”.
Foto: Privat/Hyresgästföreningen
Hyresgästföreningens Kristoffer Burstedt tycker att Colives hyror är alldeles för höga.

Det blir första gången som hyrorna i ett så kallat delningsboende, eller coliving, blir granskade. Nu vill Hyresgästföreningen förhandlingsvägen få motparten, företaget Colive, att sänka hyrorna. Lyckas inte det vill man driva saken som återbetalning av överhyra till hyresnämnden. Hem & Hyra har tidigare berättat om Hanna Swedenklef som bor på sju kvadrat på coliving-boendet Parkstråket i Handen. 

Företaget Colives koncept är att hyra ut mindre rum där hyresgästerna delar badrum och gemensamma ytor med andra. I hyran ingår till exempel hemförsäkring, en säng, internet, städning samt köksutrustning och möblerade gemensamma ytor. Företaget ser sig som pionjärer inom delningsboende i Sverige. Målgruppen är unga vuxna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
I Colives ”hubb” i Handen bor cirka 100 hyresgäster.

Katarina Liljestam Beyer är en av grundarna av Colive. Enligt henne handlar det om en ny bostadsform i Sverige som inte kan jämföras med en vanlig hyresrätt. Boendet vänder sig till folk som vill bo och umgås med andra.

– Den som flyttar in ska bara behöva ta med sig lakan, täcke och kläder i en resväska, säger Katarina Liljestam Beyer.

Hon menar att boendet är hållbart resursmässigt, ekonomisk och socialt.

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

Hyresgästföreningens förhandlare har dock invändningar mot konceptet, av flera skäl.

– Kollektiv kan väl vara bra, men man behöver inte packa folk som sardiner till överhyror samtidigt som man ger sken av att man gör det av hållbarhetsskäl. Att betala 7000 kronor för sex kvadrat är inte långsiktigt. Detta är ett riktigt dåligt exempel på coliving, säger förhandlingsstrateg Kristoffer Burstedt på Hyresgästföreningen i region Stockholm.

Delningsboende är framtiden – men vad gäller juridiskt?

Kristoffer Burstedt.

Hem & Hyra har i en rad artiklar granskat framtidens boende. Flera forskare menar att vi fram över på olika sätt måste dela boende för att klara klimatmål, bostadsbrist och för att motverka social isolering. Forskarna menar också att det behövs en övergripande översyn av lagstiftning och regelverk.

I dag utgår lagarna från ensamhushåll eller familjer. Fastighetsbolag som satsar på delat boende får testa sig fram. Till exempel allmännyttan i Helsingborg har i sitt nya delningsboende infört förbud mot inneboende i strid med hyreslagstiftningen, för att de inte hittade någon annan lösning.

När Hyresgästföreningen i Stockholm granskar colivingföretaget Colive ser de allt från lagvidriga villkor i hyreskontrakten till kameraövervakning av gemensamma ytor. (Mer om det här.)

– De har valt en modell som kontrollerar de boende och struntar i deras rätt till privatliv – det är en allvarlig sak för en hyresvärd att ägna sig åt. De testar systemet för att se hur mycket pengar de kan tjäna på bostadsbristen, säger Kristoffer Burstedt.

Annons
Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Ny boendeform i Sverige – coliving

Enligt Katarina Liljestam Beyer är hyrorna i dag skäliga och det finns inget utrymme att sänka dem.

– Vi konkurrerar främst med andrahandsmarknaden som kan vara dyr, otrygg och ha otrygga kontrakt – och med mindre lägenheter i nyproduktion eller att vara inneboende hos någon i en källare. I nyproduktion är kvadratmeterpriset det samma som i Colive, fast man då betalar för fler kvadratmeter och får färre funktioner, säger Katarina Liljestam Beyer.

Enligt henne är boendeformen coliving i Sverige helt nytt i dag. Så till vissa delar befinner sig företaget Colive på okänd mark. Men att som Hyresgästföreningen mena att de testar systemet, för att se hur mycket pengar de kan tjäna på bostadsbristen, vänder hon sig emot.

– Absolut inte, absolut inte. Vi har en vision och det är att skapa bostadsmöjligheter för unga vuxna som är tryggare, bättre och trivsammare än det som står till buds på marknaden i dag. Just den där kommentaren gör mig så oerhört ledsen.

Hyresgästföreningen granskar hyrorna

Hyrorna som Hyresgästföreningen nu granskar finns i vad som kan kallas en köksenhet i colivinghuset Parkstråket som ligger i Handen i Stockholm. Här finns fem rum och hyresgästerna delar på badrum, kök och gemensamma ytor. Hyresgästerna har andrahandskontrakt och betalar runt 7 000 kronor och 9 000 i månadshyra. Rummen är mellan 6,2 och 15,5 kvadratmeter och den gemensamma ytan 64 kvadratmeter.

Det här rummet är på cirka sex kvadratmeter.

Utgångspunkten för Hyresgästföreningens förhandlare är att det handlar om en stor vanlig lägenhet på 113 kvadratmeter. De menar att hyresgästerna ska betala för sina privata kvadratmeter och delar av de gemensamma ytorna. På detta kan hyresvärden lägga till tio procent för möblering men bör också dra av 15 procent för att man bor med andra.

– För oss höjs inte bruksvärdet för att man bor med främlingar – tvärtom, säger Kristoffer Burstedt.

Vidare anser man att 30 kronor är rimligt att betala för internet och 200 kronor för städning. Enligt Hyresgästföreningens beräkningar ska dagens hyror minst halveras. Som ett exempel har ett rum på 6,2 kvadratmeter i dag en hyra på 7 000 kronor.

Enligt Hyresgästföreningen ligger en rimlig hyra på strax över 2 000 kronor.

Colive menar att man inte kan tänka att man hos dem enbart hyr ett rum – utan man hyr ett koncept. Det är ett nytt sätt att tänka, till exempel att hyresgästerna faktiskt vill bo och umgås med andra och att det ger en meningsfull vardag – många av hyresgästerna är internationella och utan sociala nätverk.

Det ger dock Hyresgästföreningen inte mycket för.

Annons

– Det är inte så att de har kommit med någon ny och piffig affärsidé. Ockerhyror för trångbodda är en rätt gammal historia, säger Kristoffer Burstedt.

Flera nya coliving-hus på gång

Enligt Colives hemsida är grundarna Jonas Häggqvist och Katarina Liljestam Beyer med familjer majoritetsägare i företaget. De tre största externa ägarna är fastighetsbolaget Wallenstam, Heba Fastigheter, Konsumentföreningen Stockholm samt ett tiotal mindre aktieägare. I dag finns man på tre ställen i Stockholm och ett i Göteborg. Två nya colivinghus är på gång, ett i Stockholm och ett i Lund. I Handen bor cirka hundra personer.

Colive i Handen och företaget vill växa. Snart öppnar ett Colive i Göteborg.

I Helsingborg ställdes Hyresgästföreningens förhandlare nyligen inför att förhandla rum i ett coliving-hus som byggts av allmännyttan. Det är första gången man testar boendeformen i staden.

Enligt Helsingborgshems hemsida betalar hyresgästerna här, utöver hyra, en så kallad konceptavgift på 2 000 kronor. Den totala månadskostnaden blir mellan 6 695 och 7 475 kronor för rum på 11-15 kvadratmeter, gemensamma utrymmen och olika tjänster. Hyresgästerna har förstahandskontrakt.

Ett liknande boende finns i uppmärksammade Sällbo där hyresgästerna skriver kontrakt på att umgås – men där man inte delar badrum och ett mindre kök finns i lägenheten.

De nya boendeformerna ställer till problem när Hyresgästföreningen ska förhandla hyrorna.

– Det ingår faktorer som inte går att klassa inom bruksvärdessystemet. När vi ställs inför en hyressättning som regelverket inte är uppbyggt för så har vi inte verktygen att på ett korrekt och rättvist sätt göra en överenskommelse, säger Fredrik Malmberg, förhandlare i region norra Skåne.

Fredrik Malmberg, Hyresgästföreningen.

I bruksvärdessystemet beräknas hyran i en vanlig lägenhet efter många olika parametrar som till exempel storlek, planlösning, läge i huset och om det finns hiss.

Nu är hyrorna i Sällbo och det nya colivingboendet inte förhandlade. Fastighetsägaren har själv satt hyrorna, som dock kan prövas i hyresnämnden.

Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.