Annons

Skriva hyreskontrakt på att umgås blev succé: ”Klart vi vill fortsätta”

Helsingborg Här skriver hyresgästerna på för att vara sociala minst ett par timmar i veckan. Ingen visste hur det skulle gå. Men nu finns ett resultat. Det blev en fullträff och projektet permanentas.
Foto: Petra Martinsson
I slutet av 2021 träffade Hem & Hyra Manfred Bacharach och Felicia Feurstein i Helsingborgshems delade boende.

Ett gammalt äldreboende i Helsingborg gjordes om till ett slags kollektiv. Hyresgäster med olika egenskaper och bakgrund valdes ut i intervjuer: äldre, yngre och ensamkommande. Under samma tak i totalt 51 lägenheter. Här finns också 580 gemensamma kvadratmeter som inrymmer allt från gemensamma kök, bibliotek, sy,-film- och spelrum. Allt designat för socialt umgänge och med en anställd personal i huset som stöd.
– Utfallet har blivit ännu bättre än vi har kunnat tänka oss. Klart vi vill fortsätta, säger Lars Hansson (C), styrelseordförande i Helsingborgshem.

Lars Hansson, styrelseordförande.

Bostadsbolaget har nu beslutat att boendet Sällbo som från början var ett projekt permanentas. Enligt Lars Hansson har boendets syften uppfyllts – att bidra till social inkludering och integration mellan personer med olika bakgrunder och åldrar. Hyresgästerna umgås och hjälper varandra, de gemensamma ytorna används och folk trivs.

Hyresgästerna nöjda

I en enkät som genomfördes under våren ansåg alla hyresgäster att de har flyttat in i ett bra koncept och hela 87 procent att det var mycket bra (svarsfrekvensen på enkäten var 82 procent).
– Vi har egentligen inte stött på några problem, säger Lars Hansson.

Annons
Helsingborgshem kallar det nya boendet Sällbo och det ligger på Fredriksdal.

Han tror att flera saker ligger bakom framgången, var av den rimliga hyresnivån är en viktig del. Hyrorna ligger på mellan cirka 4 650 och 5 400 kronor i månaden. Urvalet som sker via intervjuer har också en stor betydelse. Ekonomiskt har det gått ihop för bolaget.

SÅ HÄR FUNGERAR DET NYA DELNINGSBOENDET

Blir det fler sådana här boenden i Helsingborg nu?
– Jag slutar vid nästa mandatperiod men hade jag varit kvar hade jag lyft frågan. Jag tror absolut att det finns utrymme för 2-3 stycken i Helsingborg, men det måste vara rätt läge och tillfälle, säger Lars Hansson.

Han menar att det kanske inte exakt behöver se ut som Sällbo. Helsingborgshem har precis byggt sitt första co-living och kanske kan något mittemellan vara aktuellt. I det nya delningsboendet delar hyresgästerna på toalett och saker som städning och toalettpapper ingång i hyran.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Sällbo – en ny typ av delat boende

Huset som ligger i miljonprogrammet Fredriksdal i Helsingborg var länge ett äldreboende med kommunen som ägare. Det såldes till Helsingborgshem som skulle göra om det till trygghetsboende men innan det blev av kom flyktingkrisen. Huset blev ett hvb-hem för ensamkommande barn. I samband med att hemmet blev avvecklat föddes idén om att föra samman olika grupper: äldre, yngre och ensamkommande, som blivit myndiga och fått uppehållstillstånd.

Att i större utsträckning dela boendet är en förutsättning för att klara klimatmål och bostadsbrist  – det menar nu flera forskare.

Läs också Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Öppnade utan byxor på annan adress – förlorar sitt hyreskontrakt Som en av de första i landet – hyresgästen Jan felanmäler via videosamtal Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Nya hyror för Helsingborgshems hyresgäster: "Det kommer att bli jättetufft"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.