Annons

Ofrivillig narkotikaspanare kräver tillbaka två års hyra

Malmö Göran har fått nog av hotfulla knarklangare utanför sin lägenhet. Han tycker det är fastighetsägarens ansvar att sätta stopp för gängen i kvarteret. Men han har en plan. Nu tar han strid mot MKB.

Under drygt två år har han kartlagt i detalj vad som händer utanför huset där han bor. Hyresgästen Göran beskriver sig som en ofrivillig narkotikaspanare i sitt eget hem.

–  Att bo här har bara en fördel. Det kan inte bli värre, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den öppna narkotikahandeln sätter tydliga avtryck på vissa gator i Malmö. Göran bor hos det kommunala bostadsbolaget MKB i ett av de drabbade områdena.

Personen på bilden är inte samma som i artikeln.

Knarktrafiken bland hyreshusen går i vågor. Men ofta börjar det vid lunchtid och fortsätter till sent på kvällen. Langarna använder gården med skjul och buskar som gömmor. Göran kallar detta för “brevlådor”. Han beskriver hur köparna rullar förbi med bilar, stannar och i lugn och ro testar kvalitet på narkotika. Små portionspåsar med cannabis byts mot pengar. Vitt pulver dras upp i näsan.  

För att ta sig ut från huset dom här dagarna tvingas grannarna tränga sig genom gruppen av unga män, försäljare och kunder positionerade utanför porten. Att ta sig genom “knarkkorridoren” som Göran uttrycker det. Den som konfronterar langarna riskerar att mötas av hot eller våld. Det har han själv råkat ut för.

Läs ocksåEfter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna”

Men det som de flesta malmöbor tycker är en fråga för polisen menar Göran också är hyresvärdens ansvar. Han menar att hans klagomål har nonchalerats och tycker att situationen har spårat ur till den grad att han inte längre kan använda sin lägenhet som det är tänkt.

– Jag är inte jurist men om det händer något på min mark så är ju det mitt problem. Jag är så förbannad på MKB. Men de ska få se. De har underskattat mig, säger han.

Han har förberett sig systematiskt under flera år och satt sig in i lagstiftning och regler och kontaktat myndigheter. Hans färdiga sammanställning påminner om en brottsutredning med avslöjande bilder på vad han menar är knarkaffärer. Han har gjort kartor försedda med pilar med förslag på lämpliga strategier vid åtgärder och tillslag mot gängen.

Läs ocksåGottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Nu har den ofrivillige spanaren gjort verklighet av steg ett i sin plan. I en ansökan till hyresnämnden kräver han att MKB agerar mot langningen. Och att de betalar tillbaka hälften av all hyra sedan 2016.

Nämnden har tolkat det som ett åtgärdsföreläggande, ett krav på konkreta åtgärder från fastighetsägaren. Men det tycker MKB redan har skett och pekar på beskärning av buskar och förbättrad belysning. Värden delar inte alls Görans analys, tänker inte betala tillbaka några pengar och ifrågasätter att langarna skulle vara deras hyresgäster och ansvar.

Samtidigt delar MKB bitvis synen på situationen utanför Görans hus, problemen finns där. Men det är polisens uppgift att hantera.

Annons

Lars-Gunnar Larsson, det kommunala bostadsbolagets juridiska samordnare, har aldrig tidigare varit med om att en hyresgäst har tagit den här typen av fråga så här långt.

Hur långt sträcker sig fastighetsägarens ansvar?

– Det är en delikat fråga. Den sträcker sig naturligtvis rätt så långt. Men på en given punkt får man lämna över det till myndigheter som har andra befogenheter. Det tycker vi att vi har gjort. Det här är ett problem som har blivit rätt så allmänt i Malmö.

Sträcker det sig utanför porten på MKB:s mark?

– Det är inte vår uppgift att ta hand om kriminell verksamhet. Vi har ingen polisiärt mandat. Vi kan se till att skalskyddet fungerar och att man inte kommer in. Vi kan sätta upp bommar. Men nu tar dom här sig ofta runt på cykel.

När blir brottslighet av den här typen ett hinder för att använda en lägenhet?

– Frågan är svår att svara på generellt.

Emma Cedermarker är fastighetschef på MKB och väl insatt i Görans situation. Trygghet och trivsel är det hon först och främst relaterar fallet till. Och det tycker hon att hyresvärden redan har högst upp på agendan.

– Vi har kraftsamlat utefter den utveckling som har varit, säger hon.

Hur vanliga är den här typen av berättelser?

Annons

– Jag har jobbat i tjugo år. Min bild är att så här koncentrerat på en viss plats, att det kommer så nära de boende, det sker inte ofta. Vi jobbar aktivt med att försvåra för den här typen av tillhåll och vi kan i viss utsträckning även prata med dem och förklara att dom stör.

Vågar er personal möta problematiken?

– De som har jobbar där har gjort det länge och känner de boende och de som rör sig där väl. Hade de inte vågat hade de inte varit kvar. Däremot ska de inte in och bryta kriminella aktiviteter. Den uppgiften har de inte.

Kampen mot knarkgängen går framåt och tongivande figurer har hamnat i fängelse, det är budskapet från insatta poliser som har här stadsdelen som sitt ansvarsområde. Men det finns fortfarande saker att arbeta med menar samma personer. De kriminella nätverken finns kvar och det påverkar fortfarande grannarnas vardag negativt, om de råkar bo på fel plats.

–  Där handeln bedrivs i stunden är det oerhört jobbigt och kränkande för de boende. Vi försöker följa efter och lagföra men det är klart att det uppstår frustration när vi inte når hela vägen fram, säger en polis med kunskap om Görans kvarter.

Beslagtagen och portionsförpackad cannabis och knarkgömma i MKB-hus.

Tillbaka till hyreshuset med “knarkkorridoren” och “brevlådorna”.

På soffbordet hemma i Görans välordnade vardagsrum ligger böcker om juridik. Han berättar om steg två i hans stora plan för att få upprättelse. Att med hjälp av en advokat gå vidare och kräva skadestånd av värden via en stämning i tingsrätten. Han är beredd att ta ett stort banklån för att kunna finansiera den striden.

– Det här har stor betydelse för många. Om jag stämmer MKB, vinner och det blir ett prejudikat så kommer allt att explodera. Då kommer andra att kunna kräva skadestånd för liknande situationer. Det här är en börda som ska flyttas från den lilla hyresgästen till hyresvärden, säger han.

Fotnot: Göran är ett fingerat namn. Han oroar sig för att bli en måltavla för kriminella och vill vara anonym. Av samma anledning har vi anonymiserat platsen. 

Läs också Tjuv trängde sig in i 87-årings lägenhet på jakt efter mat Deras port sprängdes i misstänkt hämndaktion: ”Ska inte få bräcka oss” Hyresvärden om sexhandeln i sitt hus: ”Det är för jävligt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.