Ökad jakt på oseriösa hyresvärdar
Det finns inte tillräckligt många lägenheter i Malmö och även de mest olämpliga utrymmen används numera som bostäder.
– Vi har en större bostadsbrist idag med utsatta människor som är villiga att acceptera detta. Det är en befolkningsökning och många behöver bostad., säger Anton Broberg Holm, ingenjör på Stadsbyggnadskontoret i Malmö.
En bostad får inte bli en hälsofara och om det börjar brinna måste det vara möjligt att fly. Förra veckan rapporterade Hem & Hyra om miljöförvaltningens upptäckt av en olämplig källarbostadf i centrala Malmö.
I botten ligger kravet på att platsen i över huvud taget är planerad som en bostad. Ansvaret för att hålla koll på det ligger på Stadsbyggnadskontoret.
– Det handlar mycket om att bevisa att någon faktiskt bor på platsen, säger Anton Broberg Holm.
I fjor öppnades Stadsbyggnadskontoret upp 14 utredningar med misstankar om olovligt boende, att jämföra med två stycken tre år tidigare. Vid sidan av den desperata situationen på bostadsmarknaden tror Anton Broberg Holm att ett utökat samarbete med miljöförvaltningen och räddningstjänsten är förklaringen till ökningen.
Hem & Hyra har gått igenom de tre senaste årens ärenden. Några typer av scenarion är återkommande:
* Boende i industrilokaler eller kontor som inte är planerade som bostäder.
* Hyresgäster i exempelvis källare i fastigheter som i övrigt är godkända för boende.
* Tillfällig hotellverksamhet, kallad Bed and breakfast, med en oklar legal status. Det handlar både om hyreshus och i villor.
I många fall tillhör de boende utsatta grupper som missbrukare, EU-migranter, asylsökande eller utländsk arbetskraft som vistas en kort tid i Sverige. Kulturhuset Kontrapunkt och Johanneskyrkan öppnade upp dörrarna nattetid för flyktingar och EU-migranter under vintern. Inte okej, enligt kommunen, som hotade med vite tills härbärgena stängde.
Bristande personalresurser har lett till att utredningarna har samlats på hög. Stadsbyggnadskontoret har tvingats prioritera och hugga tag i de mest akuta fallen först.
– Det handlar om att först ta fall som kan bli farliga för människors säkerhet, säger Anton Broberg Holm som berättar att mer personal snart ska kopplas på problematiken.
Ofta räcker det med att fastighetsägaren blir kontaktad för att det ska ske en åtgärd och att problemet ska vara löst för kommunens del. Det hör till undantaget att de ansvariga drabbas av ekonomiska sanktioner men för hyresgästerna innebär utredningarna ofta att de kastas ut.
– Vi bryr oss egentligen inte om vem som bor där utan hur fastigheten används, säger Anton Broberg Holm.
– Det klart att det är problematiskt att när vi ingriper så slår det även mot människorna som bor på platsen men det är andra delar av staden som har ansvar där, säger han.
I höstas kom en polis i kontakt med en rumänsk familj som bodde i en kontorsfastighet på Sorgenfri. Stadsbyggnadskontoret kontaktades och familjen kastades ut. Polisen menade att det fanns fler hyresgäster och utredningen pågår fortfarande.
Sommaren 2014 upptäckte stadsbyggnadskontoret och räddningstjänsten tre olovliga källarbostäder i ett hus på Sofielund. Golvet var delvis täckt av vatten och räddningstjänsten konstaterade att det saknades utrymningsvägar. Fastigheten belades med användningsförbud och ägaren hotades med vite.
I samband med en brand i en industrilokal vid Jägersro upptäckte räddningstjänsten att lokalen användes som bostad för en familj och att brandskyddet hade brister. Ärendet skrevs av när familjen flyttade.
2016, 3 (till och med mars)
2015, 14
2014, 13
2013, 5
2012, 2
2011, 3
Avser ärenden öppnade av stadsbyggnadskontoret.