Annons

Ökande problem med källarboende

Värmland Hur många som egentligen bor i lokaler är det ingen som vet. Hyresvärdarna tjänar pengar genom att hyra ut och de som bor har ingen annanstans att ta vägen och vill inte anmäla sina hyresvärdar. Men att det är ett problem både i Örebro och Karlstad, säger både Hyresgästföreningen, kommunerna och Räddningstjänsten.

På Karlstad och Örebro kommun ser man allvarligt på att hyresvärdar hyr ut lokaler som bostäder.

– Det är inte alls bra. De kanske missar väsentliga krav, framförallt ur brandsynpunkt. Kan folk ta sig ut om något händer? Det är ju det absolut viktigaste. Men sen finns det frågor om ventilation och radon. Vi hoppas att seriösa hyresvärdar vet vad som gäller och hör av sig och söker bygglov i efterhand, säger Patrik Johansson som är stadsbyggnadsingenjör på Karlstad kommun.

Han säger att när en lokal använts som bostad i tio år, hamnar den i ett mellanläge: den behöver inte återställas till lokal om den inte håller måtten för bostad. Men inte heller åtgärdas för att godkännas, så vida den inte är farlig ur brandsynpunkt. Det kan vara den tioårsgränsen hyresvärdarna väntar på.

– Vi vet att det finns många lägenheter som inte är godkända, men inte alls hur många. Det händer då och då att till exempel Räddningstjänsten upptäcker lägenheter där folk bor men som inte finns registrerade. Då blir det ett tillsynsärende. Men har den använts som bostad i tio år, kan vi inget göra, säger han.

Anna Nykvist tycker att det är oseriöst av hyresvärdar att hyra ut lokaler.

 

Anna Nykvist på Hyresgästförenin­gen radar upp flera fall där de kommit i kontakt med hyresgäster som bor i lokaler, men säger samtidigt att föreningen har svårt att agera i de här fallen.

– Vi tycker att det är girigt och oseriöst att hyresvärdar hyr ut lokaler som inte är godkända för boende. Hyresgästföreningen kan ju agera med risk för att göra människor bostadslösa och det är inte vår roll, därför känner vi oss bakbundna. På platser där det är bostadsbrist blir detta ett stort dilemma för oss, säger hon.

Ulf Smedberg som är vice brandchef vid Nerikes Brandkår i Örebro håller med om att det är ett problem som ökar.

– Det är en ljusskygg verksamhet men jag kan säga så mycket som att det tyvärr blivit alldeles för vanligt i och med den bostadsbrist som råder, säger han.

 


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.