HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oklar spelplan för förhandlingar i Göteborg

Göteborg Parterna har haft svårt att enas om spelreglerna i årets hyresförhandlingar i Göteborg. Nu försöker man reda ut frågan inför nästa år.

Problemen har gått igen i Hyresgästföreningens förhandlingar med privatvärdarna i Fastighetsägarna GFR och RCB och med de kommunala bolagen i Framtiden-koncernen.

Det är helt enkelt mer komplicerat nu än det var för 10-20 år sen.

Läs ocksåStarka reaktioner på hyreshöjning i Göteborg – ”empatistört”

I ett och samma hus kan det finnas orenoverade, nyrenoverade eller till och med nybyggda lägenheter som har helt olika standard och hyresnivåer. Då blir det orättvist om alla får samma procentuella höjning.

Ibland kan det finnas ombyggnadsavtal som säger att bolaget ska få möjlighet att ta ut högre hyror. Detta som kompensation för att man för dialog med boende och erbjuder alternativ med låga hyreshöjningar i samband med ombyggnad.

Men ska ”kompensationen” bara gälla de berörda husen där det byggs om, eller även andra delar av beståndet?

Läs ocksåKom inte överens: HMK får avgöra hyran i Nyköping

Och ska de kommunala bolagen få ta ut högre hyror för att de behöver kapital att bygga nytt för? Eller för att de vill slussa pengar till utsatta områden i förorterna?

Nej, säger Hyresgästföreningen som ser detta som dubbelbeskattning av hyresgästerna.

Samtidigt tycker fastighetsägarna att spannen i överenskommelserna är för snäva. För att kunna göra ”verklig differentiering” vill de kunna höja hyrorna mer på vissa håll.

Läs ocksåNu höjs hyrorna för 73 000 hushåll i Göteborg

Nu sitter både Fastighetsägarna GFR och Framtiden i förebyggande arbetsgrupper med Hyresgästföreningen. Syftet är att komma överens om spelplanen inför 2019 års förhandlingar.

LÄS MER:

Hyresgäster hos privatvärdar i Göteborg får höjd hyra

Hög höjning i Sveriges största hyresuppgörelse

Läs också Nyköpingshem sa nej till medlingsförslag Bud om höjda hyror hos privatvärdar i Storgöteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.