Annons

Hyresgäster hos privatvärdar i Göteborg får höjd hyra

Göteborg Nu får 48 000 hushåll i Göteborg höjd hyra. Två uppgörelser har gjorts som berör bland andra Stena, Wallenstam, Skandia Fastigheter, Ivar Kjellberg, Ernst Rosén och delar av Balders bestånd.
Foto: Gustaf Görfelt
Balders bestånd på Långströmsgatan, Hisingen, är några av de nästan 43 000 hyresrätter som berörs av de nya hyresöverenskommelserna.

LÄS MER: Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2018 – hela listan

Det är två olika uppgörelser som blivit klara.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Den största är den med Fastighetsägarna GFR, ombud för privatvärdar med sammanlagt 45 000 hyresbostäder i Göteborg.

GFR företräder bland andra Stena, Wallenstam, Skandia Fastigheter, Ernst Rosén och delar av Ivar Kjellbergs bestånd.

Hyresgästerna hos GFR:s värdar får hyran höjd med mellan 0 och 2 procent. Majoriteten hamnar mellan 0,8 och 1,2 procent.

Läs ocksåFick 490 000 via Swish – bolag åker på skattesmäll efter hotelluthyrningUmami Easy Living Sundbyberg

För en lägenhet med en hyra på 6 000 kronor innebär det mellan 48 och 72 kronor mer i månaden.

Inget exakt genomsnitt har presenterats, eftersom det rör sig om ett spretigt bestånd med många olika värdar och typer av hus.

De nya hyrorna gäller från den 1 januari, men börjar tas ut först i maj. Det innebär att perioden januari–april blir retroaktiv. Höjningen för de månaderna kommer att tas ut under maj-augusti, då det alltså blir dubbelt påslag.

Läs ocksåOckerhyror och polisrazzior – nu stoppar Wallenstam kritiserad företagsuthyrningElisabeth Vansvik Wallenstam

Sofi Bringsoniou är förhandlare hos Hyresgästföreningen. Enligt henne beror det delvis på andra bolags förhandlingar att uppgörelsen dröjt så pass länge.

Annons

– När GFR fick reda på att (Göteborgs kommunala bostadskoncern) Framtidens förhandlingar gått till HMK i Stockholm tog det stopp. Vi fick diskutera andra frågor så länge. Sedan, så fort uppgörelsen med Framtiden blev offentlig, gick det att hitta en lösning. Det var tyvärr väldigt tydligt, säger Sofi Bringsoniou.

Louise Samuelsson är regionalt förhandlingsansvarig för Fastighetsägarna GFR. Hon håller inte alls med om att GFR skulle ha väntat ut de kommunala bolagen.

– Förhandlingarna har pågått hela tiden och båda parter har gjort inspel. Vi har inte väntat ut någon, utan det var först förra veckan vi fick ett bud från Hyresgästföreningen som vi kunde gå till uppgörelse på. Vi har haft närmare 30 förhandlingstillfällen sedan augusti 2017 och kände att vi nu var tvungna att nå en uppgörelse, säger Louise Samuelsson.

Fastighetsägarna GFR skickade på morgonen ut ett pressmeddelande om att de är missnöjda med överenskommelsen. De anser att höjningarna är så låga att de i praktiken är sänkningar, med tanke på den allmänna ekonomiska utvecklingen.

Samtidigt fortsätter GFR att kräva ett medlingsinstitut. Till skillnad mot Hyresgästföreningen vill de inte att ha ett som är partssammansatt, som HMK för de kommunala värdarna. Istället vill Fastighetsägarna ha någon form av oberoende institution. Det säger Rikard Ljunggren, näringspolitiskt ansvarig.

– Nu har vi det här förhandlingssystemet och då måste det vara två jämbördiga parter som förhandlar. Hade det funnits en medlingsfunktion så hade det löst mycket.

Den andra uppgörelsen som blivit klar i veckan är mellan Hyresgästföreningen och RCB Fastighetsutveckling. Det är ett mindre ombud som växte i samband med GFR:s stora strandning av förhandlingarna 2016, när flera värdar valde att lämna GFR.

Idag företräder RCB bland andra KAB, Svanström fastigheter, Terner, delar av Ivar Kjellbergs bestånd och delar av Balders bestånd.

Annons

För boende hos RCB:s bolag höjs hyran med mellan 0,8 och 1,8 procent. Den nya hyran gäller från 1 januari, med retroaktivitet för perioden januari–mars.

Enligt Hyresgästföreningens förhandlare Carl-Johan Bergström har förhandlingsklimatet varit gott.

– RCB hade yrkat på en höjning runt 1 procent. Det kan jämföras med att både GFR och Framtiden yrkade på 3,5 procent. Här inledde vi förhandlingarna med en betydligt mer samstämmig bild. Däremot har vi haft en hel del diskussioner om vad som egentligen ska ingå i de årliga förhandlingarna, säger Carl-Johan Bergström.

LÄS MER:

Oklar spelplan för förhandlingar i Göteborg

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2018 – hela listan

Här är värdarna i Västra Götaland som vill höja din hyra 2018

Läs också Wallenstams "premiumlägenheter" hyrdes ut av mellanhand – 4 800 kronor för två dygn Första hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg Ewas bullerfasa fortsätter – värden och gymmet skyller på varandra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.