Oklart om personliga energinotor
IMD är förkortningen på en åtgärd där hyresgästerna individuellt mäts och debiteras efter hur mycket vatten och värme de gör slut på.
Tanken är att fastighetens totala energiåtgång ska minskas när var och en får stå för sitt.
I dag har IMD-system installerats i ett flertal bostadsområden – trots att en rad frågetecken väntar på ett avgörande i hovrätten.
Hyresnämnden gav tidigare i år fastighetsbolaget Wallenstam rätt att låta hyresgästerna betala sina personliga vattenräkningar – trots att det inte stod inskrivet i hyresavtalet.
Hyresgästföreningen har överklagat beslutet, eftersom man anser att ärendet hanterats fel och att det inte klargjorts hur stor hyressänkning den boende har rätt till.
– Vi pekar på att IMD-mätning ska ske på ett transparent och säkert vis och att hyresgästerna själva måste få bestämma om de vill säga ja. I dag förväntas man bara gå med på det, säger Terje Gunnarson, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm.
Grundprincipen är dock bra, menar han. Jämförelser visar att boende i IMD-hus märkbart sänker sin förbrukning.
– Man konsumerar märkbart mindre energi när man ser att man spara pengar.
Sedan tidigare har Hyresgästföreningen, Sabo och Fastighetsägarna slutit en trepartsöverenskommelse som bland annat går ut på att IMD ska införas genom besparingar – inte genom justeringar av hyran.
Viktigare än att införa en individuell vattendebitering är däremot att energieffektivisera huset genom bland annat bättre isolering, menar Terje Gunnarson.
– Man måste vara på fastighetsnivå innan man går ner på individnivå. Det är trots allt inte på varmvattnet man gör den största energibesparingen.