Annons

Olika service för grovsopor

Jönköping Vissa bostadsbolag står för regelbunden upphämtning av grovsopor, exempelvis Finnvedsbostäder. Andra gör det inte, exempelvis Ljungbybostäder.

En dag kanske du köper en ny soffa, eller tv. Då finns det i regel bara ett ställe att frakta bort den gamla till, om den inte platsar på begagnatmarknaden vill säga. Men för att ta sig till kommunens sortergårdar krävs ofta bil, något som inte alla
hyresgäster har.

Grovsopor hamnar stundtals i miljöhus eller andra utrymmen där det inte hör hemma. Något som medför extra kostnader för bostadsbolagen. Men det finns värdar som erbjuder insamling av grovsoporna. Hem & Hyra har jämfört vilka möjligheter hyresgästerna har att lämna grovsopor i sitt bostadsområde.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I kvarteret Doktorn i Värnamo är Birgitta Bågenholm ute och strosar. Och för henne är det toppen att hennes hyresvärd Finnvedsbostäder regelbundet, omkring fyra gånger per år, ställer ut container så att hon kan lämna sina grovsopor där.

– Det är jättebra. Jag har ju ingen bil själv och om man har lite större saker så är det bra att man kan kasta det här, säger Birgitta Bågenholm.

Mikael Nordholm är vd för Finnvedsbostäder och han ser fördelar med att regelbundet erbjuda insamling av grovsopor, något de gör i alla sina bostadsområden. Inte minst har mängden grovsopor i miljöhusen minskat och därmed även kostnaderna för att hantera grovsopor som hamnat fel.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

– Men vi ser även det här som en ökad service för hyresgästerna, säger Mikael Nordholm.

Av de bostadsbolag som har kunnat uppskatta sin årliga kostnad för hantering av grovsopor hamnar genomsnittet på runt 180 000 kronor.

Exempelvis Ljungbybostäder uppskattar att de lägger omkring 165 000 kronor per år på att ta hand om hyresgästernas grovsopor, som egentligen borde ha lämnats direkt till kommunens sortergård.

Annons
Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Hyresgästen Kristina Östlund i Ljungby tycker inte att det är några problem med att köra till tippen.

– Men visst, det hade ändå varit bra om man kanske kunde ha en container här ett par gånger om året. Nu hamnar mycket i miljöhusen, sådant som inte ska vara där, berättar Kristina Östlund.

Ulla Johansson, även hon hyresgäst i Ljungby, håller med.

– Vi kör till tippen och sätter inte våra grovsopor vid miljöhuset som många gör. Nästan alla har ju bil, varför kan man då inte köra till tippen? Det här blir ju en extra kostnad för hyresvärden, säger Ulla Johansson.

I undersökningen ingår kommunala bostadsbolag med fler än 1 000 lägenheter i Kronoberg och Jönköpings län.

Så här löser bolagen sin hantering av grovsopor:

Finnvedsbostäder i Värnamo sätter regelbundet ut containrar för grovsopor i alla sina bostadsområden. Allbohus i Alvesta ger motsvarande service i vissa områden.

Älmhultsbostäder har en egen anvisad plats där hyresgästerna kan lämna grovsopor, om det inte går hjälper bolaget till.

Annons

Vätterhem har grovsoprum i ett bostadsområde, i övrigt hänvisas till kommunens sortergårdar.

NkBo i Norrahammar hänvisar till närmaste sortergård men försöker även hjälpa dem som har svårt att ordna det själva.

Gislavedshus och Vidingehem i Växjö hänvisar till kommunens sortergårdar men ordnar även transport mot betalning.

Ljungbybostäder, VsBo i Vaggeryd-Skillingaryd, Kommunhus i Tingsryd och Eksjöbostäder erbjuder ingen hantering av grovsopor utan hänvisar till kommunens insamlingsplatser. Det gör även Växjöbostäder, som dock på vissa håll har så kallade trädgårdsfållor för trädgrådsavfall.

Källa: Bostadsbolagen

Läs också Slängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvet Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.